Project detail
Vývoj nových postupů v potravinářských technologiích , jejich kontrole a bezpečnosti.
Duration: 1.1.2013 — 31.12.2013
Funding resources
Vysoké učení technické v Brně - Vnitřní projekty VUT
- whole funder (1. 1. 2013 - 31. 12. 2014)
On the project
Řešená problematika se bude týkat potravin a potravinových doplňků z pohledu zvýšení jejich bezpečnosti, zdraví prospěšnosti, autentičnosti a modernizace jejich technologických postupů.Taktéž bude věnována nemalá pozornost studiu možnosti využití odpadů, které vznikají při zpracování surovin pro potravinářské účely a čistění odpadních vod z potravinářských výrob.
Mark
FCH-S-13-1912
Default language
Czech
People responsible
Omelková Jiřina, doc. Ing., CSc. - principal person responsible
Babák Libor, Ing. Mgr., Ph.D., MBA - fellow researcher
Benešová Pavla, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Benkovská Dagmar, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Bittnerová Zuzana, Ing. - fellow researcher
Buňka František, Ing, PhD - fellow researcher
Cetkovská Jitka, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Čuta Robert, Ing. - fellow researcher
Čutová Michaela, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Diviš Pavel, doc. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Divišová Radka, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Dvořák Miloš, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Gojkovic Živan, Ing. et Ing., Ph.D. - fellow researcher
Gregušová Barbora, Ing. - fellow researcher
Hurtová Jana, Ing. - fellow researcher
Chroboková Maria, Ing. - fellow researcher
Jurečková Zuzana, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Lichnová Andrea, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Marková Lucie, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Márová Ivana, prof. RNDr., CSc. - fellow researcher
Units
Institute of Food Science and Biotechnology
- responsible department (1.1.1989 - not assigned)
Institute of Food Science and Biotechnology
- internal (1.1.2013 - 31.12.2013)
Faculty of Chemistry
- beneficiary (1.1.2013 - 31.12.2013)
Results
TROJÁNEK, Z.; KOVAŘÍK, A.; ŠPANOVÁ, A.; MAROŠIOVÁ, K.; HORÁK, D.; RITTICH, B. Application of magnetic polymethacrylate-based microspheres for the isolation of DNA from raw vegetables and processed foods of plant origin. Journal of Food Processing and Preservation, 2018, vol. 42, no. 1, p. 1-8. ISSN: 1745-4549.
Detail
ZOVČÁKOVÁ, M.; ŠPANOVÁ, A.; PANTŮČEK, R.; DOŠKAŘ, J.; RITTICH, B. Efficient non-enzymatic cleavage of Staphylococcus aureus plasmid DNAs mediated by neodymium ions. ANALYTICAL BIOCHEMISTRY, 2016, vol. 507, no. 1, p. 66-70. ISSN: 0003-2697.
Detail
ŠURANSKÁ, H.; VRÁNOVÁ, D.; OMELKOVÁ, J. Isolation, identification and characterization of regional indigenous Saccharomyces cerevisiae strains. BRAZILIAN JOURNAL OF MICROBIOLOGY, 2016, vol. 47, no. 1, p. 181-190. ISSN: 1517-8382.
Detail
DVOŘÁK, M.; ŠURANSKÁ, H.; VESPALCOVÁ, M. Monitoring of selected organic acids during the production of traditional moravian wine by capillary zone electrophoresis (CZE). Chemické listy, 2013, vol. 107, no. S3, p. 360-361. ISSN: 0009-2770.
Detail
VÍTOVÁ, E.; SŮKALOVÁ, K.; MAHDALOVÁ, M.; BUTOROVÁ, L.; MELIKANTOVÁ, M. Comparison of selected aroma compounds in cultivars of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.). Chemical Papers, 2015, vol. 69, no. 6, p. 881-888. ISSN: 0366-6352.
Detail
SUHAJ, M.; POLOVKA, M.; KOREŇOVSKÁ, M.; BELAJOVÁ, E.; DAŠKO, Ľ.; SÁDECKÁ, J.; TOBOLKOVÁ, B. Komparácia vybraných ukazovateľov kvality slovenských ekologických a konvenčných vín. Vinič a víno – odborný časopis pre vinohradníkov a vinárov, 2013, roč. 13, č. 4, s. 121-123. ISSN: 1335-7514.
Detail
TOBOLKOVÁ, B.; SUHAJ, M.; BELAJOVÁ, E.; POLOVKA, M.; DAŠKO, Ľ.; DUREC, J. Influence of technological processing and oxygen scavengers on selected parameters of pineapple juices. Book of Abstracts - 6th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis. Praha: Fakulta chemické technologie Praha (ICT), 2013. p. 290-290. ISBN: 978-80-7080-861-0.
Detail
TOBOLKOVÁ, B.; POLOVKA, M.; SUHAJ, M.; BELAJOVÁ, E.; KOREŇOVSKÁ, M.; KAJDI, F. Influence of growing conditions on selected parameters of spelt flours. Book of Abstracts - 6th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis. Praha: Fakulta chemické technologie Praha (ITC), 2013. p. 383-383. ISBN: 978-80-7080-861-0.
Detail
SUHAJ, M.; TOBOLKOVÁ, B. Kolorimetrické hodnotenie ekologických a konvenčných celozrnných špaldových múk vo farebnom systéme CIE L*A*B*. Trendy v potravinárstve, 2013, roč. 18, č. 1, s. 21-23. ISSN: 1336-085X.
Detail
TOBOLKOVÁ, B.; POLOVKA, M. Vplyv technologických postupov a podmienok skladovania na antioxidačné a radikál-zhášajúce vlastnosti ovocných štiav. Trendy v potravinárstve, 2013, roč. 18, č. 1, s. 3-6. ISSN: 1336-085X.
Detail
FRIČOVÁ , M.; ČUTA, R.; ŠPANOVÁ, A.; RITTICH, B. Jednoduchý postup izolace DNA z buněk bakterií rodu Lactobacillus. Mlékařské listy, 2014, roč. 25, č. 142, s. III (V s.)ISSN: 1212-950X.
Detail
RITTICH, B., ŠPANO, M., ŠPANOVÁ, A. Molekulární identifikace a typizace bakterií mléčného kvašení s využitím shlukové analýzy. Molekulární identifikace a typizace bakterií mléčného kvašení s využitím shlukové analýzy. Brno: Vysoké učení technické v Brně, fakulta chemická, 2014. s. 1-79. ISBN: 978-80-214-4853-7.
Detail
HÁRONIKOVÁ, A.; BENEŠOVÁ, P.; KOSTOVOVÁ, I.; PETRIK, S.; MÁROVÁ, I. The possibilities of using carotenoid-rich yeast biomass cultivated on whey substrates. In Hygiena a technologie potravin, XLIII. Lenfeldovy a Hoklovy dny - Sborník přednášek a posterů. Brno: 2013. p. 136-139. ISBN: 978-80-7305-664-3.
Detail
Křivánková, N.; Diviš, P. Stanovení cínu v konzervovaném ovoci. Studentská konference Chemie je život - sborník abstraktů. 2013. s. 22-22. ISBN: 978-80-214-4822-3.
Detail
OMELKOVÁ, J.; ZICHOVÁ, M.; Vysoké učení technické v Brně: Nosič pro imobilizaci enzymu, způsob jeho přípravy, způsob imobilizace enzymu a biokatalyzátor. 303640, patent. (2012)
Detail
BÁLKOVÁ, R.; HERMANOVÁ, S.; VOBĚRKOVÁ, S.; DAMBORSKÝ, P.; RICHTERA, L.; OMELKOVÁ, J.; JANČÁŘ, J. Structure and Morphology of Microbial Degraded Poly(epsilon-caprolactone)/Graphite Oxide Composite. JOURNAL OF POLYMERS AND THE ENVIRONMENT, 2014, vol. 22, no. 2, p. 190-199. ISSN: 1566-2543.
Detail
DIVIŠ, P. Stanovení rtuti ve vodách a v sedimentech technikou difúzního gradientu v tenkém filmu-přehled vývoje za posledních 10 let. In Analytika v geológii a v životnom prostredí. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2013. s. 87-92. ISBN: 978-80-89343-87-4.
Detail
MARKOVÁ, L.; CIESAROVÁ, Z. Hodnocení možných změn cereálních výrobků vyvolaných úpravou jejich receptury či technolgického postupu výroby. Trendy v potravinárstve, 2013, roč. 18, č. 1, s. 39-40. ISSN: 1336-085X.
Detail
CIESAROVÁ, Z.; KUKUROVÁ, K.; MARKOVÁ, L.; FENCL, J. On-going effort on acrylamide elimination in bisciuts. Papers of the International Symposium EURO-ALIMENT - AROUND FOOD. Papers of the International Symposium EURO-ALIMENT. 2013. p. 21 ( p.)ISSN: 1843-5114.
Detail
CIESAROVÁ, Z.; KUKUROVÁ, K.; MARKOVÁ, L.; FENCL, J. Eliminácia akrylamidu v sušienkách aplikáciou asparaginázy. ChemZi. 2013. s. 121-122. ISSN: 1336-7242.
Detail
Responsibility: Omelková Jiřina, doc. Ing., CSc.