Publication detail
Vplyv technologických postupov a podmienok skladovania na antioxidačné a radikál-zhášajúce vlastnosti ovocných štiav
TOBOLKOVÁ, B. POLOVKA, M.
Original Title
Vplyv technologických postupov a podmienok skladovania na antioxidačné a radikál-zhášajúce vlastnosti ovocných štiav
English Title
Effect of technological procedures and storage conditions on antioxidant and radical-scavenging properties of fruit juices
Type
journal article - other
Language
Czech
Original Abstract
Cílem práce bylo studium vlivu změn ve výrobních postupech (aplikace dusíkové atmosféry ve vybraných částech výrobního procesu v kombinaci s využitím uzávěrů na bázi zhášečů kyslíku) na antioxidační a radikál-zhášející vlastnosti 100% ananasových šťáv s kousky ananasu a 100% pomerančových šťáv s dužinou.
English abstract
Influence of changes in technological procedures of fruit juice processing (nitrogen atmosphere application, utilization of caps with oxygen scavengers) on radical-scavenging properties of 100% pineapples juices with pieces of pineapple and 100% orange juices with pulp was assessed as well.
Keywords
ovocná šťáva, stabilita, zhášeče kyslíku, EPR a UV-VIS spektroskopie
Key words in English
fruit juice, stability, oxygen scavengers, EPR and UV-VIS spectroscopy
Authors
TOBOLKOVÁ, B.; POLOVKA, M.
RIV year
2013
Released
15. 10. 2013
Publisher
Výskumný ústav potravinársky
Location
Bratislava
ISBN
1336-085X
Periodical
Trendy v potravinárstve
Year of study
18
Number
1
State
Slovak Republic
Pages from
3
Pages to
6
Pages count
4
BibTex
@article{BUT106354,
author="Blanka {Tobolková} and Martin {Polovka}",
title="Vplyv technologických postupov a podmienok skladovania na antioxidačné a radikál-zhášajúce vlastnosti ovocných štiav",
journal="Trendy v potravinárstve",
year="2013",
volume="18",
number="1",
pages="3--6",
issn="1336-085X"
}