Project detail
Studium potravin a potravinových doplňků z pohledu zvýšení jejich bezpečnosti, zdraví prospěšnosti, autentičnosti a využití odpadů, které vznikají při zpracování surovin pro potravinářské účely.
Duration: 1.1.2010 — 31.12.2010
Funding resources
Vysoké učení technické v Brně - Vnitřní projekty VUT
- whole funder (1. 1. 2010 - 31. 12. 2010)
On the project
Řešená problematika se bude týkat potravin a potravinových doplňků z pohledu zvýšení jejich bezpečnosti, zdraví prospěšnosti, autentičnosti a modernizace jejich technologických postupů.Taktéž bude věnována nemalá pozornost studiu možnosti využití odpadů, které vznikají při zpracování surovin pro potravinářské účely a čistění odpadních vod z potravinářských výrob.
Mark
FCH-S-10-3
Default language
Czech
People responsible
Omelková Jiřina, doc. Ing., CSc. - principal person responsible
Benkovská Dagmar, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Bobáľová Janette, Ing., CSc. - fellow researcher
Cetkovská Jitka, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Divišová Radka, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Duroňová Kateřina, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Dvořák Miloš, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Fišera Miroslav, doc. Ing., CSc. - fellow researcher
Gregušová Barbora, Ing. - fellow researcher
Hohnová Barbora, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Hrušková Vendula, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Hýsková Eva, Ing. - fellow researcher
Illková Kateřina, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Kaclíková Eva, Ing., CSc. - fellow researcher
Kohoutková Nina, Ing. - fellow researcher
Kotianová Michala, Mgr. - fellow researcher
Kristinová Věra, Ing. - fellow researcher
Lichnová Andrea, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Marková Lucie, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Márová Ivana, prof. RNDr., CSc. - fellow researcher
Units
Institute of Food Science and Biotechnology
- responsible department (1.1.1989 - not assigned)
Institute of Food Science and Biotechnology
- internal (1.1.2010 - 31.12.2010)
Faculty of Chemistry
- beneficiary (1.1.2010 - 31.12.2010)
Results
CIESAROVÁ, Z.; KUKUROVÁ, K.; BEDNÁRIKOVÁ, A.; MARKOVÁ, L.; BAXA, S. Improvement of Cereal Product Safety by Enzymatic Way of Acrylamide Mitigation. Czech J. Food Scencies (Special Isue), 2009, vol. 27, no. Special Issue, p. S96 (S98 p.)ISSN: 1212-1800.
Detail
ŠIMKO, P.; KOLEK, E.; ŠIMON, P.; ŠIMÚTH, T.; MARKOVÁ, L. Elimination of acrylamide by polymerization catalysed by inorganic food components. Journal of Food and Nutrition Research, 2009, vol. 48, no. 1, p. 8-13. ISSN: 1336-8672.
Detail
TOBOLKOVÁ, B.; POLOVKA, M.; PANGHYOVÁ, E. Vliv přídavku anthokyanů na vybrané parametry modelových pekárenských výrobků. Interaktívna konferencia mladých vedcov 2012. Zborník abstraktov. , Banská Bystrica: Občanske združenie PREVEDA, 2012. s. 12-12. ISBN: 978-80-970712-2-6.
Detail
VRÁNOVÁ, D.; VADKERTIOVÁ, R.; ŠURANSKÁ, H. PCR-fingerprrinting as a methods for identification of Saccharomyces yeasts isolated from various Moravian musts. 34th Annual Conference on Yeasts, Book of abstracts. sk: 2011. s. 113-113. ISSN: 1336-4839.
Detail
KUKUROVÁ, K.; MARKOVÁ, L.; BEDNÁRIKOVÁ, A.; CIESAROVÁ, Z. Nástroje znižovania akrylamidu v cereálnych výrobkoch. Potravinárstvo, 2010, roč. 4, č. Mimořádné, s. 317-321. ISSN: 1338-0230.
Detail
KUKUROVÁ, K.; CIESAROVÁ, Z.; MARKOVÁ, L.; SADECKÁ, J. The optimalization of bread mix composition to prepare low level acrylamide products using home bread maker. Women Chemists and Innovation. The Role of Women in Chemistry and Innovation in the European Research Area, with a focus on teh Visegrad Countries. Programme and Book of Abstracts. 2010. p. 27 ( p.)ISBN: 978-963-9970-08-3.
Detail
KUKUROVÁ, K.; CIESAROVÁ, Z.; MARKOVÁ, L.; BEDNÁRIKOVÁ, A.; SADECKA, J.; BELKOVA, R.; KRAVEC, K.; BEHAN, T. Role of yeast in bread mix on acrylamide formation. 1st International Congress on Food Technlology. Abstract Book. 2010. ISBN: 978-975-00373-3-7.
Detail
MARKOVÁ, L.; CIESAROVÁ, Z.; KUKUROVÁ, K.; ZIELIŃSKI, H.; Zielińska, D.; BEDNÁRIKOVÁ, A.; ŠIMKO, P. Vliv koření na vznik akrylamidu v perníkách s pohankovou moukou. Interaktívna Konferencia Mladých Vedcov 2011 - Zborník abstraktov. 2011. s. 53 ( s.)ISBN: 978-80-970712-1-9.
Detail
LAŠTOVIČKOVÁ, M.; MAZANEC, K.; BENKOVSKÁ, D.; BOBÁĽOVÁ, J. Utilization of linear mode of MALDI-TOF mass spectrometry in the study of glycation during the malting process. JOURNAL OF THE INSTITUTE OF BREWING, 2010, vol. 116, no. 3, p. 245-250. ISSN: 0046-9750.
Detail
ŠPANOVÁ, A.;TURKOVÁ, K.; DRÁB, V.; ŠPANO, M.; BURDYCHOVÁ, R.; RITTICH, B. Characterisation of potential probiotic Lactobacillus strains of human origin. 14th International Biotechnology Symposium Abstract Book. Rimini, Itálie: University of Bologna, 2010.
Detail
TURKOVÁ, K.; ŠPANOVÁ, A.; RITTICH, B. Probiotic species identification and screening of Lactobacillus strains for bacteriocin genes. 2010.
Detail
RITTICH, B.; TURKOVÁ, K.; TRACHTOVÁ, Š.; ŠPANOVÁ, A. Charakterizace potenciálně probiotických bakterií rodu Lactobacillus lidského původu ze sbírky Laktoflora. 2010.
Detail
TRACHTOVÁ, Š. Identifikace živých buněk laktobacilů v kysaných mléčných výrobcích. 2010.
Detail
RITTICH, B.; ŠPANOVÁ, A.; TRACHTOVÁ, Š.; HORÁK, D. Magnetic Microspheres for DNA Diagnostics and DNA Delivery. Book of abstract 6th International Conference on Materials Structure and Micromechanics of Fracture. Brno: VUTIUM, 2010. p. 151-151. ISBN: 978-80-214-4112-5.
Detail
NAVRÁTILOVÁ, J. Degradation of arsenosugar in decomposing algae. 2011. p. 320-320.
Detail
NAVRÁTILOVÁ, J. Biotransformation of arsenic in marine organisms-degradation of arsenosugars in decomposing algae. Brno: VUT v Brně, Fakulta chemická, 2010. p. 56-56. ISBN: 978-80-214-4212-2.
Detail
TOBOLKOVÁ, B.; POLOVKA, M. Hodnocení kvality konvenčních vín a biovín pomocí moderních fyzikálně chemických postupů. Sborník abstraktov. Bratislava: OZ Preveda, 2010. s. 45-45. ISBN: 978-80-970421-5-8.
Detail
TOBOLKOVÁ, B.; ZEMANOVÁ, J.; ŠIMKO, P. The content of some elements in dietary supplements used for climacteric symptoms elimination. Chemické listy. 104 (S). Praha: Česká společnost chemická, 2010. p. 752-756. ISBN: 1803-2389.
Detail
TOBOLKOVÁ, B.; POLOVKA, M. Markers for organic, conventional wines and grape wine musts differentiation. Sborník abstraktů. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2010. p. 59-59. ISBN: 978-80-214-4212-2.
Detail
MÁROVÁ, I.; GOJKOVIC, Ž.; LICHNOVÁ, A.; VONDRÁČKOVÁ, H.; PETRIK, S.; DVOŘÁKOVÁ, T. Analysis of phenolic content and antimutagenic properties in selected cereal products. Book of Abstracts, 10th International Conference on Nutrition and Diagnostics. Pardubice: University Pardubice, 2010. p. 86-87. ISBN: 978-80-7395-257-0.
Detail
Responsibility: Omelková Jiřina, doc. Ing., CSc.