Publication detail
Vliv přídavku anthokyanů na vybrané parametry modelových pekárenských výrobků
TOBOLKOVÁ, B. POLOVKA, M. PANGHYOVÁ, E.
Original Title
Vliv přídavku anthokyanů na vybrané parametry modelových pekárenských výrobků
English Title
The effect of anthocyanins addition on selected parameters of model bakery products
Type
abstract
Language
Czech
Original Abstract
Cílem práce bylo posoudit vliv přídavku anthokyanů na antioxidační a radikál-zhášející vlastnosti a barvu modelových pekárenských výrobků (buchet) a jejich diferenciace na základě těchto charakteristik. Buchty byly připraveny ze špaldová mouky s 0.1% přídavkem anthokyanů o pH=3.8 a pH=6.7. Výsledky jasně prokazují vliv pH izolace anthokyanů na sledované parametry
English abstract
The aim of the study was to assess the effect of the anthocyanins addition on antioxidant and radical-scavenging activity and colour of model bakery products (cakes) and their differentiation on the basis of these characteristics. Cakes were prepared from spelt flour with 0.1% addition of anthocyanins with pH=3.8 and pH=6.7. Results clearly demonstrate the effect of pH value of the anthocyanins isolation on the selected parameters
Keywords
antokyaniny, modelový pekařský výrobek, EPR, UV-VIS
Key words in English
anthocyanins, model bakery product, EPR, UV
Authors
TOBOLKOVÁ, B.; POLOVKA, M.; PANGHYOVÁ, E.
Released
16. 5. 2012
Publisher
Občanske združenie PREVEDA
Location
, Banská Bystrica
ISBN
978-80-970712-2-6
Book
Interaktívna konferencia mladých vedcov 2012. Zborník abstraktov.
Pages from
12
Pages to
12
Pages count
100
BibTex
@misc{BUT93190,
author="TOBOLKOVÁ, B. and POLOVKA, M. and PANGHYOVÁ, E.",
title="Vliv přídavku anthokyanů na vybrané parametry modelových pekárenských výrobků",
booktitle="Interaktívna konferencia mladých vedcov 2012. Zborník abstraktov.",
year="2012",
pages="12--12",
publisher="Občanske združenie PREVEDA",
address=", Banská Bystrica",
isbn="978-80-970712-2-6",
note="abstract"
}