Detail projektu

Modernizace postupů kontroly a přípravy technologických postupů při výrobě potravin, potravinových doplňků a využití odpadů z potravinářských výrob

Období řešení: 1.1.2011 — 31.12.2011

Zdroje financování

Vysoké učení technické v Brně - Vnitřní projekty VUT

- plně financující (1. 1. 2012 - 31. 12. 2012)

O projektu

Řešená problematika se bude týkat potravin a potravinových doplňků z pohledu zvýšení jejich bezpečnosti, zdraví prospěšnosti, autentičnosti a modernizace jejich technologických postupů.Taktéž bude věnována nemalá pozornost studiu možnosti využití odpadů, které vznikají při zpracování surovin pro potravinářské účely a čistění odpadních vod z potravinářských výrob.

Označení

FCH-S-11-7

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Útvary

Ústav chemie potravin a biotechnologií
- odpovědné pracoviště (1.1.1989 - nezadáno)
Ústav chemie potravin a biotechnologií
- interní (1.1.2012 - 31.12.2012)
Fakulta chemická
- příjemce (1.1.2012 - 31.12.2012)

Výsledky

CIESAROVÁ, Z.; BEHAN, T.; SÁDECKÁ, J.; KUKUROVÁ, K.; MARKOVÁ, L.; KRAVEC, J.; Výskumný ústav potravinársky, Bratislava, SK; Mäspomix, s.r.o., Zvolen, SK: Zmes na prípravu chleba so zníženým obsahom akrylamidu a spôsob prípravy chleba z takejto zmesi. 6371, užitný vzor. (2012)
Detail

VÍTOVÁ, E.; DIVIŠOVÁ, R.; SŮKALOVÁ, K.; OMELKOVÁ, J.; VESPALCOVÁ, M. Srovnání senzorické kvality různých druhů tavených sýrů. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 2013, roč. 7, č. special issue, s. 134-137. ISSN: 1337-0960.
Detail

POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P.; OMELKOVÁ, J. Influence of the different farming systems on elemental content of Vitis vinifera and on antioxidant properties of wine. European symposium on atomic spectrometry 2012 - Book of abstracts. 2012. p. 181-181. ISBN: 978-80-223-3292-7.
Detail

DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J.; ŠKAŘUPA, P. Application of ICP-MS and chemometrics for determination of the wine origin. European symposium on atomic spectrometry 2012 - Book of abstracts. 2012. p. 124-124. ISBN: 978-80-223-3292-7.
Detail

ŠURANSKÁ, H.; VRÁNOVÁ, D.; OMELKOVÁ, J.; VADKERTIOVÁ, R. Interdelta-PCR identification of Saccharomyces cerevisiae strains and screening of their oenological characteristics. Sborník přednášek a posterů. Brno: MU Brno, 2012. p. 172-172.
Detail

POLOVKA, M.; KAJDI, F.; TOBOLKOVÁ, B.; SUHAJ, M. Charakterizácia a diferenciácia maďarských a slovenských organických a konvenčných múk. Acta Agronomica Ováriensis, 2011, roč. 53, č. 1, s. 87-102. ISSN: 1416-647X.
Detail

ŠURANSKÁ, H.; VRÁNOVÁ, D.; OMELKOVÁ, J.; VADKERTIOVÁ, R. The influence of cultivation of vines for the representation of the genera of yeasts during the process of production of Moravian wines. 40th Annual Conference on Yeasts. Bratislava: 2012. p. 86-86. ISBN: 1336-4839.
Detail

ŠURANSKÁ, H.; VRÁNOVÁ, D.; VADKERTIOVÁ, R.;OMELKOVÁ, J. Monitoring of yeast population isolated during spontaneous fermentation of Moravian wine. Chemical Papers, 2012, vol. 66, no. 9, p. 861-868. ISSN: 0366-6352.
Detail

VÍTOVÁ, E.; LOUPANCOVÁ, B.; SKLENÁŘOVÁ, K.; DIVIŠOVÁ, R.; BUŇKA, F. Identification of volatile aroma compounds in processed cheese analogues based on different types of fat. Chemical Papers, 2012, vol. 66, no. 10, p. 907-913. ISSN: 0366-6352.
Detail

DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J. Prvková analýza moravských vín a její využití v praxi. In Mikroelementy 2012. 2012. s. 100-106. ISBN: 978-80-86380-63-6.
Detail

DIVIŠOVÁ, R.; ZEMANOVÁ, J.; VÍTOVÁ, E.; SKLENÁŘOVÁ, K. Stanovení alergenních vonných látek metodou mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií. Chemické listy. Olomouc: ČSCH, 2012. s. 503-503. ISSN: 0009-2770.
Detail

SKLENÁŘOVÁ, K.; VÍTOVÁ, E.; BUŇKA, F.; DIVIŠOVÁ, R. Srovnání analytické a senzorické chutnosti tavených sýrových analogů. Chemické listy. Olomouc: ČSCH, 2012. s. 571-571. ISSN: 0009-2770.
Detail

ČADEŽ, N.; ŠURANSKÁ, H.; LOZO, J.; TOPISIROVIĆ, L.; RASPOR, P. Diversity of natural yeast microflora in cheeses produced in Western Balkan countries. Book of abstracts (7th Balkan Congress of Microbiology). Belgrade: Microbiologia Balkanica 2011, 2011.
Detail

VLACHOVÁ, J.; TRACHTOVÁ, Š.; ŠPANOVÁ, A. Využití magnetického nosiče pro izolaci DNA z potravinového výrobku. In Zborník prác Celoslovenská študentská vedecká konferencia študentov 1. a 2. stupňa vysokoškolského štúdia „APLIKOVANÉ PRÍRODNÉ VEDY“. Trnava, Slovenská republika: Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave, 2012. s. 94-98. ISBN: 978-80-8105-360-3.
Detail

CETKOVSKÁ, J.; VESPALCOVÁ, M.; POŘÍZKA, J. Determination of some important nutritive compounds in various cultivars of cornelian cherry fruit. In Studentská odborná konference Chemie a Společnost 2011/12, Sborník příspěvků. 1. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2012. s. 49-53. ISBN: 978-80-214-4425-6.
Detail

BONCZEK, O.; TRACHTOVÁ, Š.; RITTICH, B.; ŠPANOVÁ, A. Isolation of DNA from probiotic products using solid carriers. Chemické listy. Praha, ČR: Česká společnost chemická, 2011. p. s1008 (s1008 p.)ISSN: 0009-2770.
Detail

ILLKOVÁ, K.; ZEMKOVÁ, Z.; OMELKOVÁ, J.; FLODROVÁ, D.; BENKOVSKÁ, D.; VADKERTIOVÁ, R.; STRATILOVÁ, E. Characterization of polygalacturonases produced by Geotrichum Candidum. Chemické listy. 2011. p. s1014 (s1015 p.)ISSN: 0009-2770.
Detail

ČÍŽKOVÁ,S.;ŠALPLACHTA,J. Selected characteristics of poultry mechanically separated meat (MSM). Chemické listy. 2011. p. s1026 (s1027 p.)ISSN: 0009-2770.
Detail

FLODROVÁ, D.; BENKOVSKÁ, D.; BOBÁĽOVÁ, J. Protein composition of malting barley varieties required in brewing industry. Proteomic forum 2011. Abstract book. 2011. p. 354-354.
Detail

BENKOVSKÁ, D.; FLODROVÁ, D.; BOBÁĽOVÁ, J. Changes of Protein Profile during the Brewing Process. In Studentská odborná konference Chemie a společnost 2011/2012, Sborník příspěvků. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Purkyňova 464/118, 61200 Brno, 2012. p. 43-48. ISBN: 978-80-214-4425-6.
Detail