Detail publikace
Srovnání senzorické kvality různých druhů tavených sýrů.
VÍTOVÁ, E. DIVIŠOVÁ, R. SŮKALOVÁ, K. OMELKOVÁ, J. VESPALCOVÁ, M.
Originální název
Srovnání senzorické kvality různých druhů tavených sýrů.
Anglický název
The comparison of the sensory quality of various types of processed cheese.
Typ
článek v časopise - ostatní, Jost
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Cílem této práce bylo sledování senzorické kvality různých typů tavených sýrů s různým obsahem a druhem použitého tuku. Pro senzorické hodnocení vzhledu, barvy, lesku, flavouru a textury byla použita 7 bodová hedonická stupnice. Následně byla hodnocena intenzita vybraných deskriptorů vyjadřujících off-flavour (např. žluklý, olejovitý ap.) pomocí profilového testu. Podle očekávání byla většina sledovaných parametrů významně ovlivněna druhem a množstvím použitého tuku.
Anglický abstrakt
The sensory quality of various types of processed cheese with different content and type of fat was followed in this work. The seven-point hedonic scale was used for sensory evaluation of appearance, colour, gloss, taste and aroma (flavour) and texture of samples. The intensity of selected descriptors expressing off-flavour (e.g. rancid, oily and others) were then evaluated using profile test. The significant differences were found between samples, as expected, most of parameters evaluated were strongly influenced by fat content.
Klíčová slova
tavené sýry, senzorická kvalita, textura, flavour
Klíčová slova v angličtině
processed cheese, sensory quality, texture, flavour
Autoři
VÍTOVÁ, E.; DIVIŠOVÁ, R.; SŮKALOVÁ, K.; OMELKOVÁ, J.; VESPALCOVÁ, M.
Rok RIV
2013
Vydáno
20. 3. 2013
ISSN
1337-0960
Periodikum
Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences
Ročník
7
Číslo
special issue
Stát
Slovenská republika
Strany od
134
Strany do
137
Strany počet
4
BibTex
@article{BUT99581,
author="Eva {Vítová} and Radka {Divišová} and Kateřina {Sůkalová} and Jiřina {Omelková} and Milena {Vespalcová}",
title="Srovnání senzorické kvality různých druhů tavených sýrů.",
journal="Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences",
year="2013",
volume="7",
number="special issue",
pages="134--137",
issn="1337-0960"
}