Detail publikace

Srovnání senzorické kvality různých druhů tavených sýrů.

VÍTOVÁ, E. DIVIŠOVÁ, R. SŮKALOVÁ, K. OMELKOVÁ, J. VESPALCOVÁ, M.

Originální název

Srovnání senzorické kvality různých druhů tavených sýrů.

Anglický název

The comparison of the sensory quality of various types of processed cheese.

Typ

článek v časopise - ostatní, Jost

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Cílem této práce bylo sledování senzorické kvality různých typů tavených sýrů s různým obsahem a druhem použitého tuku. Pro senzorické hodnocení vzhledu, barvy, lesku, flavouru a textury byla použita 7 bodová hedonická stupnice. Následně byla hodnocena intenzita vybraných deskriptorů vyjadřujících off-flavour (např. žluklý, olejovitý ap.) pomocí profilového testu. Podle očekávání byla většina sledovaných parametrů významně ovlivněna druhem a množstvím použitého tuku.

Anglický abstrakt

The sensory quality of various types of processed cheese with different content and type of fat was followed in this work. The seven-point hedonic scale was used for sensory evaluation of appearance, colour, gloss, taste and aroma (flavour) and texture of samples. The intensity of selected descriptors expressing off-flavour (e.g. rancid, oily and others) were then evaluated using profile test. The significant differences were found between samples, as expected, most of parameters evaluated were strongly influenced by fat content.

Klíčová slova

tavené sýry, senzorická kvalita, textura, flavour

Klíčová slova v angličtině

processed cheese, sensory quality, texture, flavour

Autoři

VÍTOVÁ, E.; DIVIŠOVÁ, R.; SŮKALOVÁ, K.; OMELKOVÁ, J.; VESPALCOVÁ, M.

Rok RIV

2013

Vydáno

20. 3. 2013

ISSN

1337-0960

Periodikum

Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences

Ročník

7

Číslo

special issue

Stát

Slovenská republika

Strany od

134

Strany do

137

Strany počet

4

BibTex

@article{BUT99581,
  author="Eva {Vítová} and Radka {Divišová} and Kateřina {Sůkalová} and Jiřina {Omelková} and Milena {Vespalcová}",
  title="Srovnání senzorické kvality různých druhů tavených sýrů.",
  journal="Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences",
  year="2013",
  volume="7",
  number="special issue",
  pages="134--137",
  issn="1337-0960"
}