Detail oboru
Potravinářská chemie a biotechnologie
FCHZkratka: NPCO_CHTPAk. rok: 2021/2022
Program: Chemie a technologie potravin
Délka studia: 2 roky
Akreditace od: 20.7.2001Akreditace do: 31.12.2024
Profil
Profil absolventa oboru potravinářská chemie a biotechnologie je koncipován na pozadí rozvoje potravinářské vědy a rozvoje biotechnologií. Při studiu se klade důraz na biologické a fyzikální vědy, na kterých závisí rozvoj potravinářské vědy. V návaznosti na základní předměty studia se v biologických disciplinách prohlubují znalosti v aplikované mikrobiologii, bioinženýrství, v hygieně a sanitaci potravin.
Klíčové výsledky učení
Student získá teoretický přehled a praktické dovednosti v oblasti vědních disciplín chemie a technologie potravin.Absolvent studijního programu "Chemie a technologie potravin“ bude připraven pro potravinářskou technologickou praxi k zabezpečení výroby kvalitních a bezpečných potravin. Jeho znalosti chemického složení potravinářských surovin a moderních analytických metod mu umožní pracovní uplatnění i v kontrolních orgánech státní správy. V rámci studijní programu získá student i znalosti z biotechnologie čím si rozšíří další dovednosti z vědních disciplín, které jsou založeny na výuce moderních biotechnologických předmětů.
Profesní profil absolventů s příklady
Absolventem je inženýr chemie ovládající teoretický základ i praktické dovednosti pro práci v potravinářských provozech a chemických, biochemických, mikrobiologických a biotechnologických laboratořích. Absolventi nacházejí uplatnění především v řízení chemických, biotechnologických, mikrobiologických a farmaceutických provozů. Další možností uplatnění je práce ve státních kontrolních institucích nebo v oblasti výzkumu a vývoje, či v obchodních organizacích.
Vstupní požadavky
Absolvování bakalářského studia studijního oboru Potravinářské chemie nebo Biotechnologie na VUT v Brně, nebo příbuzného studijního oboru na jiné vysoké škole, splnění podmínek daných směrnicí děkana k přijímacímu řízení.
Garant
Struktura předmětů s uvedením ECTS kreditů (studijní plán)
Zkratka | Název | J. | Kr. | Pov. | Uk. | Hod. rozsah | Sk. | Ot. |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
MCO_BCH2 | Biochemie II | cs | 4 | Povinný | zk | P - 26 / KK - 26 | ne | |
MC_BIO2 | Bioinženýrství II | cs | 4 | Povinný | zá,zk | P - 26 / KK - 26 / C1 - 13 | ano | |
MCT_CHL2 | Chemická legislativa | cs | 2 | Povinný | zá | P - 13 / KK - 13 | ano | |
MC_ISA | Instrumentální a strukturní analýza | cs | 4 | Povinný | zk | P - 26 / KK - 26 | ano | |
MC_MOB | Molekulární biotechnologie | cs | 4 | Povinný | zk | P - 26 / KK - 26 | ano | |
MCA_ISA_P | Praktikum z instrumentální a strukturní analýzy - PCHBT | cs | 3 | Povinný | kl | KK - 26 / L - 39 | ne | |
MCO_TPO_P | Praktikum z technologie potravin | cs | 2 | Povinný | zá | KK - 26 / L - 52 | ne | |
MC_TPO | Technologie potravin | cs | 4 | Povinný | zk | P - 26 / KK - 26 | ano | |
MC_BIN_PZ | Praktikum z bioinženýrství | cs | 2 | Povinně volitelný | zá | KK - 26 / L - 26 | 1 | ano |
MC_MOB_P | Praktikum z molekulární biotechnologie | cs | 2 | Povinně volitelný | zá | KK - 26 / L - 52 | 1 | ano |
MCO_I | Základy imunochemie | cs | 3 | Povinně volitelný | kl | P - 26 / KK - 26 / S - 13 | 1 | ne |
Zkratka | Název | J. | Kr. | Pov. | Uk. | Hod. rozsah | Sk. | Ot. |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
MC_ACP2 | Analytická chemie potravin II | cs | 4 | Povinný | zk | P - 26 / KK - 26 | ano | |
MCA_AB1 | Angličtina B1 | en | 1 | Povinný | zk | KK - 13 / C1 - 13 | ano | |
MC_CHP2 | Chemie potravin II | cs | 4 | Povinný | zk | P - 26 / KK - 26 | ne | |
MC_LAB1_P | Laboratoř oboru I | cs | 4 | Povinný | kl | KK - 26 / L - 52 | ano | |
MCO_NFP | Nutraceutika a funkční potraviny | cs | 3 | Povinný | zk | P - 26 / KK - 26 | ano | |
MC_BIO_P | Praktikum z biotechnologie | cs | 2 | Povinný | zá | KK - 26 / L - 78 | ne | |
MCO_SAP | Senzorická analýza potravin | cs | 3 | Povinný | kl | P - 13 / KK - 26 / C1 - 13 | ne | |
MC_TBK | Buněčné biotechnologie | cs | 4 | Povinně volitelný | kl | P - 26 / KK - 26 / C1 - 13 | 1 | ano |
MC_KOS | Kosmetologie a technologie kosmetiky | cs | 4 | Povinně volitelný | zk | P - 26 / KK - 26 | 1 | ano |
MCO_MPB | Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology | cs | 4 | Povinně volitelný | zk | P - 26 / KK - 26 | 1 | ne |
MC_ZP | Základy proteomiky | cs | 4 | Povinně volitelný | zk | P - 26 / KK - 26 | 1 | ano |
Zkratka | Název | J. | Kr. | Pov. | Uk. | Hod. rozsah | Sk. | Ot. |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
MC_BPO | Balení potravin | cs | 4 | Povinný | zk | P - 26 / KK - 26 | ano | |
MC_BST | Biostatistika | cs | 3 | Povinný | kl | P - 13 / KK - 26 / C1 - 26 | ano | |
MC_BIT2 | Biotechnologie II | cs | 4 | Povinný | zk | P - 26 / KK - 26 | ano | |
MC_DS_P | Diplomový seminář - PCHBT | cs | 3 | Povinný | zá | KK - 26 / SD - 13 / SL - 390 | ano | |
MC_LAB2_P | Laboratoř oboru II | cs | 8 | Povinný | kl | KK - 26 / L - 104 | ano | |
MCO_OHO | Odpadové hospodářství v potravinářském průmyslu | cs | 4 | Povinný | zk | P - 26 / KK - 26 | ano | |
MC_BIM | Bioanalytické metody | cs | 4 | Povinně volitelný | zk | P - 26 / KK - 26 | 1 | ano |
MC_HYP | Hygiena a bezpečnost potravin | cs | 4 | Povinně volitelný | zk | P - 26 / KK - 26 | 1 | ano |
MCO_POL | Potravinářská legislativa | cs | 4 | Povinně volitelný | zk | P - 26 / KK - 26 | 1 | ano |
Zkratka | Název | J. | Kr. | Pov. | Uk. | Hod. rozsah | Sk. | Ot. |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
MCO_DP | Diplomová práce | cs | 30 | Povinný | zá | KK - 26 / SL - 390 | ano |
Všechny skupiny volitelných předmětů | ||
---|---|---|
Sk. | Počet kreditů | Předměty |
1 | 12 kr - 23 kr | MC_BIN_PZ (2 kr), MC_MOB_P (2 kr), MCO_I (3 kr), MC_TBK (4 kr), MC_KOS (4 kr), MCO_MPB (4 kr), MC_ZP (4 kr) |