Detail předmětu
Odpadové hospodářství v potravinářském průmyslu
FCH-MCO_OHOAk. rok: 2021/2022
Studenti budou seznámeni s jednotlivými technologiemi zpracování, využití, recyklace, zneškodňování a minimalizace vzniku odpadů v zemědělství, potravinářství, lesnictví a dalších přidružených průmyslových odvětvích. Důraz bude kladen na procesy biologické úpravy odpadů. V rámci předmětu budou studenti informováni o právních normách zabývajících se nakládáním s odpady a o metodách analýzy všech druhů odpadů.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Biochemie I a II
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
2. Odpadní vody
3. Aerobní procesy
4. Anaerobní procesy
5. Kompostování odpadů
6. Recyklace odpadů
7. Skládkování, spalování odpadů
8. Analýza odpadů
9. Nakládání s odpady
10. Praktická část
11. Praktická část
12. Praktická část
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Campos Vega, Rocío, Oomah, B. Dave, Vergara-Castañeda, Haydé Azeneth: Food wastes and by-products : nutraceutical and health potential. John Wiley & Sons 2020, ISBN 9781119534105 (EN)
Dohányos M., Zábranská J., Jeníček P.: Anaerobní technologie v ochraně životního prostředí. VŠCHT Praha, Praha 1996. (CS)
Dohányos M., Zábranská J., Jeníček P., Fialka P., Kajan M.: Anaerobní čistírenské technologie (CS)
Monika Thakur, V.K. Modi, Renu Khedkar, Karuna Singh: Sustainable Food Waste Management: Concepts And Innovations, Springer 2020. ISBN 9789811589676 (EN)
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Typ (způsob) výuky
Elearning