Detail předmětu
Praktikum z technologie potravin
FCH-MCO_TPO_PAk. rok: 2021/2022
Praktické cvičení navazuje na teoretické poznatky získané v přednáškách předmětů „Základy potravinářských technologií“ a „Technologie potravin“. Studenti si budou moci prakticky vyzkoušet technologii výroby vybraných typů potravin v laboratorních podmínkách (mléčné výrobky, masné výrobky aj.). Součástí praktika bude i jednoduché senzorické hodnocení vyrobených vzorků.
V rámci exkurzí do vybraných potravinářských podniků studenti uvidí fungování potravinářského průmyslu v praxi.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Korekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
- aktivní účast na praktiku
- odevzdání všech protokolů k jednotlivým úlohám
Osnovy výuky
Hygienické zásady při výrobě a zpracování potravin - bezpečnost potravin, potravinářská legislativa
Týden 2 - 11:
1. Exkurze do vybraných potravinářských podniků.
2. Odzkoušení vybraných technologických procesů v laboratorních podmínkách (masné výrobky, mléčné výrobky aj.).
3. Senzorické hodnocení vyrobených vzorků.
Týden 12 - 13:
Prezentace výsledků hodnocení, srovnání výstupů s odbornou literaturou.
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Doporučená literatura
IFIS Dictionary of Food Science and Technology, 2nd Edition, Wiley-Blackwell, 2009, 488 pp. ISBN-10: 1405187409 (EN)
Typ (způsob) výuky
Konzultace v kombinovaném studiu
Vyučující / Lektor