Detail předmětu
Analytická chemie potravin II
FCH-MC_ACP2Ak. rok: 2021/2022
Předmět zahrnuje následující aktuální otázky současné analýzy potravin: Bezpečnost potravin z hlediska výskytu nežádoucích kontaminantů anorganického i organického původu včetně toxinů a hormonálních přípravků. Výskyt nebezpečných chorob a jejich detekce - BSE, parazitární, bakteriální a virové infekce. Autenticita a falšování potravin, používané metody a evropská legislativa.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
2. Analýza DNA pro identicikaci živočišných/rostlinných látek v potravinách
3. PCR pro identifikaci potravinových složek
4. Spektroskopie I
5. Spektroskopie II
6. Separační metody I
7. Separační metody II
8. Analýza alergenů, enzymová analýza
9. Autenticita potravin I
10. Autenticita potravin II
11. Analýza kontaminantů v potravinách
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Doporučená literatura
Nollet, Leo M. L., Siddiqi, K. S, Fingerprinting techniques in food authentication and traceability, CRC Press, 2019, ISBN 9781138197671 (EN)
Zařazení předmětu ve studijních plánech