Detail předmětu
Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology
FCH-MCO_MPBAk. rok: 2021/2022
V rámci jednotlivých přednášek budou studenti seznámeni s nomenklaturou a taxonomií mikroorganismů, metodami jejich identifikace a tvorbou bakteriálního biolifmu. V rámci ucelení dosavadních znalostí bude pozornost věnována bakteriím, plísním a kvasinkám, které mají význam v potravinářském průmyslu, budou probrány faktory ovlivňující výskyt a přežití mikroorganismů v potravinách, indikátorové a indexové mikroorganismy. Následně bude pozornost zaměřena na mikrobiologii nejvýznamějších odvětví potravinářského průmyslu, konkrétně mléka a výrobků mlékárenského průmyslu, masa, masných výrobků, drůbeže, ryb a zvěřiny, konzervárenských výrobků, potravin rostlinného původu, vajec, vaječných výrobků, studené kuchyně a cukrovinek. Dále budou zmíněny mikrobiální kultury používané v potravinářském průmyslu a v zemědělství, patogenní mikroorganismy vyskytující se v potravinách, přehled onemocnění mikrobiálního původu a na závěr mikrobiologické požadavky na potraviny, metody mikrobiologické kontroly kvality potravin a hodnocení potravin, včetně odpovídající legislativy.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
2. Bakterie a jejich význam v potravinářství
3. Kvasinky a plísně v potravinářství
4. Faktory ovlivňující výskyt a přežití mikroorganismů v potravinách
5. Indikátorové a indexové mikroorganismy
6. Mikrobiologie mléka a mlékárenského průmyslu
7. Mikrobiologie masa a masných výrobků, drůbeže, ryb a zvěřiny
8. Mikrobiologie konzervárenských výrobků
9. Mikrobiologie potravin rostlinného původu
10. Mikrobiologie vaječných výrobků, studené kuchyně
11. Mikrobiální kultury v potravinářském průmyslu a v zemědělství
12. Patogenní mikroorganismy v potravinách, přehled onemocnění mikrobiálního původu
13. Mikrobiologické požadavky na potraviny, kontrola a hodnocení potravin, legislativní požadavky na mikrobiologickou kvalitu potravin
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Doporučená literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech