Detail předmětu
Hygiena a bezpečnost potravin
FCH-MC_HYPAk. rok: 2021/2022
Na základě znalostí získaných v předchozích odborných předmětech oboru si studenti osvojí základní principy hygienického zpracování potravin. Hlavní náplní předmětu je přehled všech "nebezpečí" (fyzikálních, chemických a biologických), která se mohou vyskytnout při nehygienické výrobě a distribuci potravin - alimentární onemocnění, přirozené toxické látky v potravinách, chemické látky (aditiva, kontaminanty) v potravinách.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
- nežádoucí změny potravin a jejich důsledky z hlediska hygienického a zdravotního
- přehled alimentárních onemocnění, jejich příznaky, způsoby přenosu, léčení
- přirozené toxické látky v potravinách
- aditiva, jejich hygienický a zdravotní význam
- chemické kontaminanty a radionuklidy v potravinách
Schopnost uplatnit tyto poznatky v potravinářské praxi.
Prerekvizity
Chemické složení potravin - přirozené složky potravin (bílkoviny, lipidy, sacharidy), cizorodé látky (aditiva, kontaminanty).
Technologie potravin - znaky potravinářského průmyslu, stručný základ jednotlivých potravinářských výrob.
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
a) písemná část - 10 otázek zaměřených na zvládnutí všech oblastí problematiky hygieny potravin, pochopení vzájemných souvislostí a schopnost aplikace v praxi (nutná min. 50% úspěšnost)
b) ústní část - případné doplňující otázky
Osnovy výuky
Nežádoucí změny v potravinách (plesnivění, hniloba, kvašení, karamelizace, Maillardova reakce, žluknutí tuků, hydrogenace, změny tuků při smažení, mechanické nečistoty, škůdci).
Přehled onemocnění a otrav z potravin (bakteriální, virová, prionová, plísňová onemocnění a mykotoxiny, rickettsie, parazitární onemocnění).
Potravinové alergie a intolerance.
Přirozené toxické látky v potravinách, antinutrienty.
Cizorodé látky v potravinách (aditiva, kontaminanty).
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Doporučená literatura
Yasmine Motarjemi, Huub Lelieveld. (2014). Food Safety Management: A Practical Guide for the Food Industry. Elsevier Inc. 1166 pp. ISBN 978-0-12-381504-0. (EN)
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program NPCP_CHTPO magisterský navazující
specializace PCH , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
- Program NKCP_CHTPO magisterský navazující
specializace PCH , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
- Program NPCP_CHTP magisterský navazující
obor NPCO_CHTP , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
- Program NKCP_CHTP magisterský navazující
obor NKCO_CHTP , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
Typ (způsob) výuky
Elearning