Detail předmětu
Nutraceutika a funkční potraviny
FCH-MCO_NFPAk. rok: 2021/2022
Předmět je zaměřen na
- prohloubení znalostí o jednotlivých nutrientech a jejich vztahu ke zdraví
- získání poznatků o biologicky aktivních látkách - tzv. nutraceutika, jejich zdroje a využití v potravinách
- prohloubení znalostí a souvislostí mezi výživou a zdravím - alergie, neinfekční choroby hromadného výskytu (civilizační choroby)
- rozšíření poznatků o různých přístupech ke změně životního stylu: wellness-cesta ke zdraví, racionální způsob stravování, alternativní způsoby stravování
- aktuální vědecké ponatky studia vlivu nutraceutik a funkčních potravin na zdraví
Základní pojmy a definice, klasifikace nutraceutik.
Pozitivní i negativní účinky nutraceutik, možné interakce s léčivy nebo jinými složkami potravin.
Zdroje nutraceutik, možnosti izolace aktivních složek z potravin a rostlinných i živočišných tkání.
Biologicky aktivní složky rostlin
Probiotika a prebiotika, mikrobiální nutraceutika.
Rostlinné steroly a fenolové sloučeniny.
Funkční potraviny.
Nutričně významné mastné kyseliny a jejich deriváty.
Aminokyseliny a oligopeptidy.
Přírodní antioxidanty a vitaminy.
Nutričně význammné sacharidy a jejich deriváty,vláknina.
Makro- a mikronutrienty.
Biologicky aktivní látky nutraceutik v prevenci civilizačních chorob. Nutraceutika a speciální výživa.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
ústní část - diskuse nad testovými otázkami + otázky z probíraného učiva.
Osnovy výuky
2.Pozitivní i negativní účinky nutraceutik, možné interakce s léčivy nebo jinými složkami potravin
3.Zdroje nutraceutik, možnosti izolace aktivních složek z potravin a rostlinných i živočišných tkání
4.Biologicky aktivní složky rostlin
5.Probiotika a prebiotika, mikrobiální nutraceutika
6.Rostlinné steroly a fenolové sloučeniny
7.Nutričně významné mastné kyseliny a jejich deriváty
8. Aminokyseliny a oligopeptidy
9.Přírodní antioxidanty a vitaminy
10.Nutričně význammné sacharidy a jejich deriváty,vláknina
11.Makro- a mikronutrienty
12. Biologicky aktivní látky nutraceutik v prevenci civilizačních chorob
13.Nutraceutika a speciální výživa
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Sharma Sangita a kolektiv: Klinická výživa a dietologie 2018 (CS)
Doporučená literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech