Detail předmětu
Chemie potravin II
FCH-MC_CHP2Ak. rok: 2021/2022
Předmět Chemie potravin II je zaměřen na minoritní složky lidské potravy. To jsou např. trpké látky, vitaminy, barviva, aromatické, chuťové a vonné látky a látky aditivní. Studenti se seznámí se strukturou a chemickými vlastnostmi uvedených minoritních složek potravin. Důraz ve výuce tohoto předmětu bude však kladen na studium reakcí a změn, kterým uvedené minoritní složky podléhají při zpracování a skladování potravin.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Studenti získají přehled o důležitých minoritních složkách potravin, zejména o chemických vlastnostech, struktuře a reaktivitě.
Prerekvizity
Pro úspěšné absolvování kurzu je nutné mít podrobné znalosti o základních složkách lidské potravy, tj. o bílkovinách, tucích a sacharidech.
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Zkouška se skládá z písemné a ústní části.
Písemná část obsahuje otázky zaměřené na základní pojmy.
Podmínkou pro postup k ústní zkoušce je úspěšné splnění písemného testu. Při ústní zkoušce má student prokázat stupeň porozumění danému předmětu.
Osnovy výuky
2. Trpké látky
3. Enzymatické hnědnutí
4. Vitaminy
5. Vonné látky a aromatické látky potravin
6. Chuťové látky
7. Látky prodlužující údržnost
8. Látky upravující aroma
9. Látky upravující barvu
10. Barviva_tetrapyrroly, flavonoidy, karotenoidy
Učební cíle
Cílem kurzu je ukázat studentům potraviny jako soubor chemických sloučenin (většinou poživatelných a chutných) s určitými vlastnostmi. Naučit studenty vyvozovat z chemických vlastností těchto sloučenin patřičné závěry, které budou aplikovat při veškerých technologických operacích s potravinami.
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Účast na přednáškách není povinná, ale doporučuje se.
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Typ (způsob) výuky
Konzultace v kombinovaném studiu
Vyučující / Lektor