Project detail

Aplikace progresivních metod a postupů v rámci moderních potravinářských věd

Duration: 1.3.2020 — 28.2.2021

Funding resources

Vysoké učení technické v Brně - Vnitřní projekty VUT

- whole funder (1. 1. 2020 - 31. 12. 2021)

On the project

Práce studentů DSP oboru Potravinářská chemie budou zaměřeny na aplikaci progresivních postupů výroby a zpracování potravin a na rozvoj pokročilých instrumentálních a molekulárních technik k analýze obsahu, účinku a stability biologicky aktivníchh látek, ale i kontaminantů a alergenů v surovinách a produktech. Rozvíjeny budou komplexní postupy pro stanovení autenticity potravin. Pozornost bude věnována aktuálnímu trendu cirkulární ekonomiky při zpracování, využití a zhodnocení odpadních surovin ze zemědělských a potravinářských výrob.

Mark

FCH-S-20-6316

Default language

Czech

People responsible

Márová Ivana, prof. RNDr., CSc. - principal person responsible
Badárová Mária, Ing. - fellow researcher
Bendová Agáta, Ing. - fellow researcher
Brázda Václav, prof. Mgr., Ph.D. - fellow researcher
Buchtíková Iva, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Byrtusová Dana, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Diviš Pavel, doc. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Fajtl Zbyněk, Ing. - fellow researcher
Fialová Lenka, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Hoová Julie, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Kouřilová Xenie, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Kovalčík Adriána, prof. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Kroupová Zuzana, Mgr. - fellow researcher
Křikala Jakub, Ing. - fellow researcher
Kundrát Vojtěch, Mgr., Ph.D. - fellow researcher
Langová Denisa, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Mikulíková Renata, doc. RNDr., Ph.D. - fellow researcher
Müllerová Lucie, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Němcová Andrea, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Nováčková Ivana, Ing., Ph.D. - fellow researcher

Units

Institute of Food Science and Biotechnology
- internal (1.1.2020 - 31.12.2020)
Faculty of Chemistry
- beneficiary (1.1.2020 - 31.12.2020)

Results

SLAVÍKOVÁ, Z.; POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P. Chemical composition of wheat bran protein isolates. Elsevier, 2022. p. 55-55.
Detail

PERNICA, M.; MARTINÍK, J.; BOSKO, R.; YUSTALKOVA, V.; BENESOVA, K.; BĚLÁKOVÁ, S. Determination of patulin and hydroxymethylfurfural in beverages by UPLC-PDA. WORLD MYCOTOXIN J, 2020, vol. 14, no. 1, p. 41-48. ISSN: 1875-0710.
Detail

SLAVÍKOVÁ, Z.; POŘÍZKA, J.; NÁBĚLEK, J.; DIVIŠ, P. Nutritional properties of wheat bran protein isolates. Studentská odborná konference Chemie je život 2021. první. Purkyňova 464/118, 612 00 Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2021. p. 56-57. ISBN: 978-80-214-6002-7.
Detail

Hoová, J.; López, I.V.; Soblechero, E.G.; Arias-Borrego, A.; García-Barrera, T. Digging deeper into the mother-offspring transfer of selenium through human breast milk. JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS, 2021, vol. 99, no. 103870, p. 1-8. ISSN: 0889-1575.
Detail

RYŠAVÁ, L.; DORAZILOVÁ, J.; DVOŘÁK, M.; VOJTOVÁ, L.; SEDLÁČEK, P.; KUBÁŇ, P. Development of soluble materials for dried blood spot sampling and analysis. Department of Analytical Chemistry, Faculty of Chemistry, Jagiellonian University in Krakow, Krakow 2021, 2021. p. 131-132.
Detail

ROMANOVSKÁ, D.; FIALOVÁ, L.; MÁROVÁ, I. Newly designed primers targeting limonene synthase. Biotechnology & Biotechnological Equipment, Special Issue:European Biotechnology Congress 2020. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 35. Prague: Taylor and Francis, 2021. p. 119-119. ISBN: 1310-2818. ISSN: 1314-3530.
Detail

KUNDRÁT, V. PřF MU proti COVID-19: výroba nanovlákenných filtrů do dobrovolnicky šitých roušek. MUNI Sci Aktuálně. Brno: Masarykova univerzita, 2020. 5 s. 1. MU, Brno: 2020. s. 1-5.
Detail

VYSOKÁ, M.; MÁROVÁ, I. Antimicrobial activity of selected plant extracts and its possibility to effect human health. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2020. p. 15-15. ISSN: 1314-3530.
Detail

BYRTUSOVÁ, D.; MÁROVÁ, I. Studying the co-production of lipids and β-glucans in carotenogenic Basidiomycetes and Ascomycetes yeast. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2020. p. 11-11. ISSN: 1314-3530.
Detail

PAVELKOVÁ, R.; RAMÍREZ ACOSTA, S.; MATOUŠKOVÁ, P.; MÁROVÁ, I. Application of liposomes and PHB-liposome particles with encapsulated plant and microalgae extracts in cosmetics and food industry. Biotechnology & Biotechnological Equipment, Special Issue:European Biotechnology Congress 2020. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 35. Prague: 2021. p. 121-121. ISBN: 1310-2818. ISSN: 1314-3530.
Detail

SZOTKOWSKI, M.; MÁROVÁ, I. Study of metabolic adaptation of red yeasts to waste animal fat substrate. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2020. p. 10-10. ISSN: 1314-3530.
Detail

ŠEDRLOVÁ, Z.; SLANINOVÁ, E.; DRINKA, J.; MRAVEC, F.; FRITZ, I.; OBRUČA, S. Inspection of PHB accumulation in cyanobacteria via spectral flow cytometry and fluorescence microscopy. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2021. ISSN: 1314-3530.
Detail

KOUŘILOVÁ, X.; VIDLÁKOVÁ, M.; PERNICOVÁ, I.; NOVÁČKOVÁ, I.; OBRUČA, S. Polyhydroxyalkanoate’s production by thermophilic genus Caldimonas and Tepidimonas. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2021. ISSN: 1314-3530.
Detail

PERNICOVÁ, I.; KOUŘILOVÁ, X.; NOVÁČKOVÁ, I.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. Production of P(3HB-co-4HB) copolymer by new thermophilic isolate Aneurinibacillus sp. H1 in batch, repated-batch and fed-batch cultivation modes of cultivation. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2021. p. 1 (1 s.). ISSN: 1314-3530.
Detail

Marie Vysoká, V.L. Mazzarello, G. Delogu, I. Márová. Antimicrobial activity of selected plant extracts and its possibility to effect human health. Biotechnology and Biotechnological Equipment. Biotechnology & Biotechnological Equipment, Volume 35, Issue sup1 (2021), 2021. p. 25-26. ISSN: 1314-3530.
Detail

HOOVÁ, J.; MATOUŠKOVÁ, P.; MÁROVÁ, I. THE INFLUENCE OF SELECTED ENCAPSULATION TECHNIQUES ON THE VIABILITY OF PROBIOTICS. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2021. p. S62 (S62 p.)ISSN: 1314-3530.
Detail

NOVÁČKOVÁ, I.; CHATRNÁ, V.; SLANINOVÁ, E.; POŘÍZKA, J.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. Evolutionary engineering approach for adaptation of PHA producing strain Halomonas halophila to levulinic and acetic acid. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2021. p. 25-25. ISSN: 1314-3530.
Detail

SÝKORA, M.; VÍTOVÁ, E. Determination of biogenic amines in Swiss and Dutch type cheeses. 2020. p. 72-73.
Detail

SLANINOVÁ, E.; KRUPIČKOVÁ, K.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. Isolation of copolymers of polyhydroxyalkanoates (PHAs) from Aneurinibacillus sp. H1. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2021. p. 20-21. ISSN: 1314-3530.
Detail

VÍTOVÁ, E.; ZEMANOVÁ, J.; ŠIMÍČKOVÁ, A.; ĎUBAŠÁKOVÁ, M.; FAJTL, Z. Profil těkavých látek muďoulu trojlaločného (Asimina triloba). Sborník abstraktů XLVI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. Mendelova univerzita v Brně: Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně, 2020. s. 184-184. ISBN: 978-80-7509-711-8.
Detail