Publication detail
Profil těkavých látek muďoulu trojlaločného (Asimina triloba)
VÍTOVÁ, E. ZEMANOVÁ, J. ŠIMÍČKOVÁ, A. ĎUBAŠÁKOVÁ, M. FAJTL, Z.
Original Title
Profil těkavých látek muďoulu trojlaločného (Asimina triloba)
English Title
Volatile profile of paw paw (Asimina triloba)
Type
abstract
Language
Czech
Original Abstract
Muďoul trojlaločný (Asimina triloba) je exotické ovoce původem ze Severní Ameriky; u nás je zatím téměř neznámý. Cílem tohoto experimentu bylo posoudit profil těkavých látek tří vybraných odrůd muďoulu (PA-Golden, NC-1, Rebecca´s Gold), vypěstovaných v ČR. Pro stanovení těkavých látek byla použita mikroextrakce pevnou fází ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí. Podle očekávání mezi vzorky/odrůdami byly nalezeny významné rozdíly v počtu i obsahu těkavých látek, jako kvantitativně nejvýznamnější se ukázaly být estery a kyseliny, tj. látky, které jsou považovány za složky výrazně ovlivňující chuť a aroma ovoce. Výsledky přispívají k lepší charakterizaci a v budoucnu možné standardizaci senzorické kvality tohoto netradičního typu ovoce s cílem podpořit jeho pěstování v ČR v širším měřítku.
English abstract
Paw paw (Asimina triloba) is an exotic fruit originating from South America, nearly unknown in Czech Republic. The aim of this experiment was to judge the profile of volatile compounds of three selected cultivars of paw paw (PA-Golden, NC-1, Rebecca´s Gold), grown in CZ. Solid phase microextraction in connection with gas chromatography-mass spectrometry was used for assessment of volatile compounds. As expected, significant differences in number, as well as in content of volatile compounds were found between samples/varieties. From the quantitative point of view, esters and acids showed to be the most important; these are also considered as significantly influencing taste and aroma of fruit. These results contribute to better characterisation, and possible standardisation in future, of sensory quality of this unusual type of fruit with the aim to support its growing in CZ.
Keywords
muďoul trojlaločný, těkavé látky, SPME, GC-MS
Key words in English
paw paw, volatile compounds, SPME, GC-MS
Authors
VÍTOVÁ, E.; ZEMANOVÁ, J.; ŠIMÍČKOVÁ, A.; ĎUBAŠÁKOVÁ, M.; FAJTL, Z.
Released
4. 3. 2020
Publisher
Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně
Location
Mendelova univerzita v Brně
ISBN
978-80-7509-711-8
Book
Sborník abstraktů XLVI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
Pages from
184
Pages to
184
Pages count
1
BibTex
@misc{BUT169359,
author="Eva {Vítová} and Jana {Zemanová} and Adéla {Šimíčková} and Mária {Badárová} and Zbyněk {Fajtl}",
title="Profil těkavých látek muďoulu trojlaločného (Asimina triloba)",
booktitle="Sborník abstraktů XLVI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin",
year="2020",
pages="184--184",
publisher="Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně",
address="Mendelova univerzita v Brně",
isbn="978-80-7509-711-8",
note="abstract"
}