Detail publikace
Profil těkavých látek muďoulu trojlaločného (Asimina triloba)
VÍTOVÁ, E. ZEMANOVÁ, J. ŠIMÍČKOVÁ, A. ĎUBAŠÁKOVÁ, M. FAJTL, Z.
Originální název
Profil těkavých látek muďoulu trojlaločného (Asimina triloba)
Anglický název
Volatile profile of paw paw (Asimina triloba)
Typ
abstrakt
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Muďoul trojlaločný (Asimina triloba) je exotické ovoce původem ze Severní Ameriky; u nás je zatím téměř neznámý. Cílem tohoto experimentu bylo posoudit profil těkavých látek tří vybraných odrůd muďoulu (PA-Golden, NC-1, Rebecca´s Gold), vypěstovaných v ČR. Pro stanovení těkavých látek byla použita mikroextrakce pevnou fází ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí. Podle očekávání mezi vzorky/odrůdami byly nalezeny významné rozdíly v počtu i obsahu těkavých látek, jako kvantitativně nejvýznamnější se ukázaly být estery a kyseliny, tj. látky, které jsou považovány za složky výrazně ovlivňující chuť a aroma ovoce. Výsledky přispívají k lepší charakterizaci a v budoucnu možné standardizaci senzorické kvality tohoto netradičního typu ovoce s cílem podpořit jeho pěstování v ČR v širším měřítku.
Anglický abstrakt
Paw paw (Asimina triloba) is an exotic fruit originating from South America, nearly unknown in Czech Republic. The aim of this experiment was to judge the profile of volatile compounds of three selected cultivars of paw paw (PA-Golden, NC-1, Rebecca´s Gold), grown in CZ. Solid phase microextraction in connection with gas chromatography-mass spectrometry was used for assessment of volatile compounds. As expected, significant differences in number, as well as in content of volatile compounds were found between samples/varieties. From the quantitative point of view, esters and acids showed to be the most important; these are also considered as significantly influencing taste and aroma of fruit. These results contribute to better characterisation, and possible standardisation in future, of sensory quality of this unusual type of fruit with the aim to support its growing in CZ.
Klíčová slova
muďoul trojlaločný, těkavé látky, SPME, GC-MS
Klíčová slova v angličtině
paw paw, volatile compounds, SPME, GC-MS
Autoři
VÍTOVÁ, E.; ZEMANOVÁ, J.; ŠIMÍČKOVÁ, A.; ĎUBAŠÁKOVÁ, M.; FAJTL, Z.
Vydáno
4. 3. 2020
Nakladatel
Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně
Místo
Mendelova univerzita v Brně
ISBN
978-80-7509-711-8
Kniha
Sborník abstraktů XLVI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
Strany od
184
Strany do
184
Strany počet
1
BibTex
@misc{BUT169359,
author="Eva {Vítová} and Jana {Zemanová} and Adéla {Šimíčková} and Mária {Badárová} and Zbyněk {Fajtl}",
title="Profil těkavých látek muďoulu trojlaločného (Asimina triloba)",
booktitle="Sborník abstraktů XLVI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin",
year="2020",
pages="184--184",
publisher="Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně",
address="Mendelova univerzita v Brně",
isbn="978-80-7509-711-8",
note="abstract"
}