Detail projektu
Aplikace progresivních metod a postupů v rámci moderních potravinářských věd
Období řešení: 1.3.2020 — 28.2.2021
Zdroje financování
Vysoké učení technické v Brně - Vnitřní projekty VUT
- plně financující (1. 1. 2020 - 31. 12. 2021)
O projektu
Práce studentů DSP oboru Potravinářská chemie budou zaměřeny na aplikaci progresivních postupů výroby a zpracování potravin a na rozvoj pokročilých instrumentálních a molekulárních technik k analýze obsahu, účinku a stability biologicky aktivníchh látek, ale i kontaminantů a alergenů v surovinách a produktech. Rozvíjeny budou komplexní postupy pro stanovení autenticity potravin. Pozornost bude věnována aktuálnímu trendu cirkulární ekonomiky při zpracování, využití a zhodnocení odpadních surovin ze zemědělských a potravinářských výrob.
Označení
FCH-S-20-6316
Originální jazyk
čeština
Řešitelé
Márová Ivana, prof. RNDr., CSc. - hlavní řešitel
Badárová Mária, Ing. - spoluřešitel
Bendová Agáta, Ing. - spoluřešitel
Brázda Václav, prof. Mgr., Ph.D. - spoluřešitel
Buchtíková Iva, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Byrtusová Dana, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Diviš Pavel, doc. Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Fajtl Zbyněk, Ing. - spoluřešitel
Fialová Lenka, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Hoová Julie, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Kouřilová Xenie, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Kovalčík Adriána, prof. Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Kroupová Zuzana, Mgr. - spoluřešitel
Křikala Jakub, Ing. - spoluřešitel
Kundrát Vojtěch, Mgr., Ph.D. - spoluřešitel
Langová Denisa, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Mikulíková Renata, doc. RNDr., Ph.D. - spoluřešitel
Müllerová Lucie, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Němcová Andrea, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Nováčková Ivana, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Útvary
Ústav chemie potravin a biotechnologií
- interní (1.1.2020 - 31.12.2020)
Fakulta chemická
- příjemce (1.1.2020 - 31.12.2020)
Výsledky
SLAVÍKOVÁ, Z.; POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P. Chemical composition of wheat bran protein isolates. Elsevier, 2022. p. 55-55.
Detail
PERNICA, M.; MARTINÍK, J.; BOSKO, R.; YUSTALKOVA, V.; BENESOVA, K.; BĚLÁKOVÁ, S. Determination of patulin and hydroxymethylfurfural in beverages by UPLC-PDA. WORLD MYCOTOXIN J, 2020, vol. 14, no. 1, p. 41-48. ISSN: 1875-0710.
Detail
SLAVÍKOVÁ, Z.; POŘÍZKA, J.; NÁBĚLEK, J.; DIVIŠ, P. Nutritional properties of wheat bran protein isolates. Studentská odborná konference Chemie je život 2021. první. Purkyňova 464/118, 612 00 Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2021. p. 56-57. ISBN: 978-80-214-6002-7.
Detail
Hoová, J.; López, I.V.; Soblechero, E.G.; Arias-Borrego, A.; García-Barrera, T. Digging deeper into the mother-offspring transfer of selenium through human breast milk. JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS, 2021, vol. 99, no. 103870, p. 1-8. ISSN: 0889-1575.
Detail
RYŠAVÁ, L.; DORAZILOVÁ, J.; DVOŘÁK, M.; VOJTOVÁ, L.; SEDLÁČEK, P.; KUBÁŇ, P. Development of soluble materials for dried blood spot sampling and analysis. Department of Analytical Chemistry, Faculty of Chemistry, Jagiellonian University in Krakow, Krakow 2021, 2021. p. 131-132.
Detail
ROMANOVSKÁ, D.; FIALOVÁ, L.; MÁROVÁ, I. Newly designed primers targeting limonene synthase. Biotechnology & Biotechnological Equipment, Special Issue:European Biotechnology Congress 2020. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 35. Prague: Taylor and Francis, 2021. p. 119-119. ISBN: 1310-2818. ISSN: 1314-3530.
Detail
KUNDRÁT, V. PřF MU proti COVID-19: výroba nanovlákenných filtrů do dobrovolnicky šitých roušek. MUNI Sci Aktuálně. Brno: Masarykova univerzita, 2020. 5 s. 1. MU, Brno: 2020. s. 1-5.
Detail
VYSOKÁ, M.; MÁROVÁ, I. Antimicrobial activity of selected plant extracts and its possibility to effect human health. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2020. p. 15-15. ISSN: 1314-3530.
Detail
BYRTUSOVÁ, D.; MÁROVÁ, I. Studying the co-production of lipids and β-glucans in carotenogenic Basidiomycetes and Ascomycetes yeast. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2020. p. 11-11. ISSN: 1314-3530.
Detail
PAVELKOVÁ, R.; RAMÍREZ ACOSTA, S.; MATOUŠKOVÁ, P.; MÁROVÁ, I. Application of liposomes and PHB-liposome particles with encapsulated plant and microalgae extracts in cosmetics and food industry. Biotechnology & Biotechnological Equipment, Special Issue:European Biotechnology Congress 2020. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 35. Prague: 2021. p. 121-121. ISBN: 1310-2818. ISSN: 1314-3530.
Detail
SZOTKOWSKI, M.; MÁROVÁ, I. Study of metabolic adaptation of red yeasts to waste animal fat substrate. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2020. p. 10-10. ISSN: 1314-3530.
Detail
ŠEDRLOVÁ, Z.; SLANINOVÁ, E.; DRINKA, J.; MRAVEC, F.; FRITZ, I.; OBRUČA, S. Inspection of PHB accumulation in cyanobacteria via spectral flow cytometry and fluorescence microscopy. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2021. ISSN: 1314-3530.
Detail
KOUŘILOVÁ, X.; VIDLÁKOVÁ, M.; PERNICOVÁ, I.; NOVÁČKOVÁ, I.; OBRUČA, S. Polyhydroxyalkanoate’s production by thermophilic genus Caldimonas and Tepidimonas. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2021. ISSN: 1314-3530.
Detail
PERNICOVÁ, I.; KOUŘILOVÁ, X.; NOVÁČKOVÁ, I.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. Production of P(3HB-co-4HB) copolymer by new thermophilic isolate Aneurinibacillus sp. H1 in batch, repated-batch and fed-batch cultivation modes of cultivation. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2021. p. 1 (1 s.). ISSN: 1314-3530.
Detail
Marie Vysoká, V.L. Mazzarello, G. Delogu, I. Márová. Antimicrobial activity of selected plant extracts and its possibility to effect human health. Biotechnology and Biotechnological Equipment. Biotechnology & Biotechnological Equipment, Volume 35, Issue sup1 (2021), 2021. p. 25-26. ISSN: 1314-3530.
Detail
HOOVÁ, J.; MATOUŠKOVÁ, P.; MÁROVÁ, I. THE INFLUENCE OF SELECTED ENCAPSULATION TECHNIQUES ON THE VIABILITY OF PROBIOTICS. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2021. p. S62 (S62 p.)ISSN: 1314-3530.
Detail
NOVÁČKOVÁ, I.; CHATRNÁ, V.; SLANINOVÁ, E.; POŘÍZKA, J.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. Evolutionary engineering approach for adaptation of PHA producing strain Halomonas halophila to levulinic and acetic acid. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2021. p. 25-25. ISSN: 1314-3530.
Detail
SÝKORA, M.; VÍTOVÁ, E. Determination of biogenic amines in Swiss and Dutch type cheeses. 2020. p. 72-73.
Detail
SLANINOVÁ, E.; KRUPIČKOVÁ, K.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. Isolation of copolymers of polyhydroxyalkanoates (PHAs) from Aneurinibacillus sp. H1. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2021. p. 20-21. ISSN: 1314-3530.
Detail
VÍTOVÁ, E.; ZEMANOVÁ, J.; ŠIMÍČKOVÁ, A.; ĎUBAŠÁKOVÁ, M.; FAJTL, Z. Profil těkavých látek muďoulu trojlaločného (Asimina triloba). Sborník abstraktů XLVI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. Mendelova univerzita v Brně: Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně, 2020. s. 184-184. ISBN: 978-80-7509-711-8.
Detail
Odpovědnost: Márová Ivana, prof. RNDr., CSc.