Detail projektu
Aplikace progresivních metod a postupů v rámci moderních potravinářských věd
Období řešení: 01.03.2020 — 28.02.2021
Zdroje financování
Vysoké učení technické v Brně - Vnitřní projekty VUT
- plně financující (2020-01-01 - 2021-12-31)
O projektu
Práce studentů DSP oboru Potravinářská chemie budou zaměřeny na aplikaci progresivních postupů výroby a zpracování potravin a na rozvoj pokročilých instrumentálních a molekulárních technik k analýze obsahu, účinku a stability biologicky aktivníchh látek, ale i kontaminantů a alergenů v surovinách a produktech. Rozvíjeny budou komplexní postupy pro stanovení autenticity potravin. Pozornost bude věnována aktuálnímu trendu cirkulární ekonomiky při zpracování, využití a zhodnocení odpadních surovin ze zemědělských a potravinářských výrob.
Označení
FCH-S-20-6316
Originální jazyk
čeština
Řešitelé
Márová Ivana, prof. RNDr., CSc. - hlavní řešitel
Badárová Mária, Ing. - spoluřešitel
Bendová Agáta, Ing. - spoluřešitel
Brázda Václav, prof. Mgr., Ph.D. - spoluřešitel
Buchtíková Iva, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Byrtusová Dana, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Diviš Pavel, doc. Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Fajtl Zbyněk, Ing. - spoluřešitel
Fialová Lenka, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Hoová Julie, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Kouřilová Xenie, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Kovalčík Adriána, prof. Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Kroupová Zuzana, Mgr. - spoluřešitel
Křikala Jakub, Ing. - spoluřešitel
Kundrát Vojtěch, Mgr., Ph.D. - spoluřešitel
Langová Denisa, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Mikulíková Renata, doc. RNDr., Ph.D. - spoluřešitel
Müllerová Lucie, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Němcová Andrea, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Nováčková Ivana, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Obruča Stanislav, prof. Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Porubiaková Otília, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Pořízka Jaromír, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Punčochářová Lenka, Ing. - spoluřešitel
Ryšavá Lenka, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Sadel Peter, Ing. - spoluřešitel
Skoumalová Petra, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Slaninová Eva, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Slavíková Zuzana, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Smetana Jan, Mgr., Ph.D. - spoluřešitel
Sýkora Michal, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Szotkowski Martin, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Šimíčková Adéla, Ing. - spoluřešitel
Uhlířová Renata, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Veselá Mária, RNDr., Ph.D. - spoluřešitel
Vítová Eva, doc. Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Vysoká Marie, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Zemanová Jana, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Útvary
Ústav chemie potravin a biotechnologií
- interní (01.01.2020 - 31.12.2020)
Fakulta chemická
- příjemce (01.01.2020 - 31.12.2020)
Výsledky
DVOŘÁK, M.; RYŠAVÁ, L.; KUBÁŇ, P. Capillary Electrophoresis with Capacitively Coupled Contactless Conductivity Detection for Quantitative Analysis of Dried Blood Spots with Unknown Blood Volume. Analytical Chemistry, 2020, vol. 92, no. 1, p. 1557-1564. ISSN: 1520-6882.
Detail
SLAVÍKOVÁ, Z.; POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P. Chemical composition of wheat bran protein isolates. Elsevier, 2022. p. 55-55.
Detail
MIKOVÁ, B.; DVOŘÁK, M.; RYŠAVÁ, L.; KUBÁŇ, P. Hollow fiber liquid-phase microextraction at-line coupled to capillary electrophoresis for direct analysis of human body fluids. Analytical Chemistry, 2020, vol. 92, no. 10, p. 7171-7178. ISSN: 1520-6882.
Detail
Reichstädter, M.; Diviš, P.;, Abdulbur Alfakhoury, E.; Gao, Y. Simultaneous determination of mercury, cadmium and lead in fish sauce using Diffusive Gradients in Thin-films technique. Talanta, 2020, no. 217, p. 1-10. ISSN: 0039-9140.
Detail
PERNICOVÁ, I.; KOUŘILOVÁ, X.; NOVÁČKOVÁ, I.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. Izolace termofilních bakterií schopných produkce polyhydroxyalkanoátů. XXIX. konference mladých mikrobiologů Tomáškovy dny 2020. 1. Brno: Masarykova universita, 2020. s. 46-46. ISBN: 978-80-210-9611-0.
Detail
NOVÁČKOVÁ, I.; CHATRNÁ, V.; SLANINOVÁ, E.; SEDLÁČEK, P.; SAMEK, O.; OBRUČA, S. Approaches of evolutionary engineering for adaptation of Cupriavidus necator H16 to biotechnologically relevant stressors. XXIX. konference mladých mikrobiologů TOMÁŠKOVY DNY 2020. 1. Brno: Masarykova univerzita, 2020. p. 45-45. ISBN: 978-80-210-9611-0.
Detail
SLANINOVÁ, E.; SEDLÁČEK, P.; ČERNAYOVÁ, D.; ŠEDRLOVÁ, Z.; OBRUČA, S.; KRZYŽÁNEK, V.; NEBESÁŘOVÁ, J. Production and Characterization of Polyhydroxybutyrate in Cyanobacteria. Tomáškovy dny 2020XXIX. konference mladých mikrobiologů. 1. Brno: Masarykova Univerzita, 2020. p. 51-51. ISBN: 978-80-210-9611-0.
Detail
KOUŘILOVÁ, X.; PERNICOVÁ, I.; NOVÁČKOVÁ, I.; OBRUČA, S. Bakterie rodu Caldimonas jako termofilní producenti polyhydroxyalkanoátů. XXIX. konference mladých mikrobiologů Tomáškovy dny 2020. 1. Brno: Masarykova univerzita, 2020. s. 44-44. ISBN: 978-80-210-9611-0.
Detail
ŠEDRLOVÁ, Z.; SLANINOVÁ, E.; DRINKA, J.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. Cyanobakterie produkující PHA aneb může „zasolení“ zvýšit produkci PHA?. XXIX. konference mladých mikrobiologů Tomáškovy dny 2020. 1. Brno: Masarykova univerzita, 2020. s. 53-53. ISBN: 978-80-210-9611-0.
Detail
Zora Jandric, Anastassiya Tchaikovsky, Andreas Zitek, Tim Causon, Vaclav Stursa, Thomas Prohaska, Stephan Hann. Multivariate modelling techniques applied to metabolomic, elemental and isotopic fingerprints for the verification of regional geographical origin of Austrian carrots. FOOD CHEMISTRY, 2020, no. 338, p. 1-10. ISSN: 0308-8146.
Detail
BRÁZDA, V.; LUO, Y.; BARTAS, M.; KAURA, P.; PORUBIAKOVÁ, O.; ŠŤASTNÝ, J.; PEČINKA, P.; VERGA, D.; DA CUNHA, V.; S. TAKAHASHI, T.; FORTERRE, P.; MYLLYKALLIO, H.; FOJTA, M.; MERGNY, J. G-quadruplexes in the Archaea Domain. Biomolecules, 2020, vol. 10, no. 9, p. 1-23. ISSN: 2218-273X.
Detail
KUBÁŇ, P.; ŠLAMPOVÁ, A.; DVOŘÁK, M.; RYŠAVÁ, L.; BLANKA, M. Liquid phase microextraction of biological samples – from principles to automation. 2020.
Detail
FIALOVÁ, L.; ROMANOVSKÁ, D.; MÁROVÁ, I. A Comparative Study of Some Procedures for Isolation of Fruit DNA of Sufficient Quality for PCR-Based Assays. MOLECULES, 2020, vol. 25, no. 18, p. 1-15. ISSN: 1420-3049.
Detail
DIVIŠ, P.; JUREČKOVÁ, Z.; VESPALCOVÁ, M.; POŘÍZKA, J.; PUNČOCHÁŘOVÁ, L. Simultaneous determination of sweeteners and preservatives in beverages by HPLC-DAD-ELSD. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 2020, vol. 14, no. 1, p. 881-866. ISSN: 1337-0960.
Detail
Camille Gaulier, Chunyang Zhou, Yue Gao, Wei Guo, Marek Reichstädter, Tianhui Maa, Willy Baeyens, Gabriel Billon. Investigation on trace metal speciation and distribution in the Scheldt estuary. Science of the Total Environment, 2020, vol. 757, no. 143827, p. 1-13. ISSN: 0048-9697.
Detail
DZURICKÁ, L.; BENDOVÁ, A.; HOOVÁ, J.; MATOUŠKOVÁ, P.; MÁROVÁ, I. Preparation and characterisation of functionalized wound dressings. Studentská odborná konference CHEMIE JE ŽIVOT 2020 Sborník abstraktů. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2020. p. 59-60. ISBN: 978-80-214-5920-0.
Detail
PORUBIAKOVÁ, O.; BOHÁLOVÁ, N.; BRÁZDA, V. G-quasruplex structure in proximity of p53 target sequence causes significant inhibition on transactivation potential of p53 isoforms. Sborník abstraktů. 2020. ISBN: 978-80-214-5920-0.
Detail
PORUBIAKOVÁ, O.; BOHÁLOVÁ, N.; BRÁZDA, V. The influence of non-canonical structures on the p53 isoforms binding to DNA. 2020.
Detail
PORUBIAKOVÁ, O.; BOHÁLOVÁ, N.; BRÁZDA, V. The influence of non-canonical structures on the p53 isoform binding to DNA. Sborník príspevků. 2020. p. 185-192. ISBN: 978-80-214-5921-2.
Detail
VOSTREJŠ, P.; KOVALČÍK, A. Utilization of Grape Seed Lignin in Polyhydroxyalkanoate Blends. Studentská odborná konference CHEMIE JE ŽIVOT 2020 Sborník abstraktů. Purkyňova 464/118, 612 00 Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Purkyňova 464/118, 612 00 Brno, 2020. ISBN: 978-80-214-5920-0.
Detail
ČERNEKOVÁ, N.; KOVALČÍK, A. Use of Poly(3‑hydroxybutyrate) as Polymer Base for Drug Delivery Systems. Studentská odborná konference CHEMIE JE ŽIVOT 2020 Sborník abstraktů. Purkyňova 464/118, 612 00 Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2020. ISBN: 978-80-214-5920-0.
Detail
KOVALČÍK, A. Processing and applications of polyhydroxyalkanoates. Biotechnology and Biotechnological Equipment. Taylor & Francis online, 2021. p. S38 (S38 p.)ISSN: 1314-3530.
Detail
SLAVÍKOVÁ, Z.; POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P. An isolation of a protein from a wheat bran. Sborník abstraktů. 1. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická,Purkyňova 464/118, 612 00 Brno, 2020. p. 136-137. ISBN: 978-80-214-5920-0.
Detail
PUNČOCHÁŘOVÁ, L.; POŘÍZKA, J. Study of the Influence of Selected Compounds on Stability of Beer Foam. Studentská odborná konference CHEMIE JE ŽIVOT 2020. Ing. Petr Dzik, Ph.D. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Purkyňova 464/118, 612 00 Brno, 2020. p. 126-127. ISBN: 978-80-214-5920-0.
Detail
BENDOVÁ, A.; PECHÁČEK, M.; MÁROVÁ, I. Characterization of selected non-traditional cereals for development of enriched cereal products. Chemie je život sborník příspěvků. 1. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2020. p. 82-83. ISBN: 978-80-214-5921-2.
Detail
RYŠAVÁ, L.; DVOŘÁK, M.; KUBÁŇ, P. Dried blood spot self‐sampling with automated capillary electrophoresis processing for clinical analysis. Angewandte Chemie, 2020, vol. 132, no. 51, p. 7171-7178. ISSN: 1521-3757.
Detail
KUBÁŇ, P.; DVOŘÁK, M.; RYŠAVÁ, L.; BLANKA, M. Analysis of dried blood spots by direct coupling of liquid phase microextraction to capillary electrophoresis. 2020. p. 78-78.
Detail
DIVIŠ, P.; REICHSTÄDTER, M.; GAO, Y.; LEERMAKERS, M.; KŘIKALA, J. Determination of Mercury in Fish Sauces by Thermal Decomposition Gold Amalgamation Atomic Absorption Spectroscopy after Preconcentration by Diffusive Gradients in Thin Films Technique. Foods, 2020, vol. 9, no. 12, p. 1-12. ISSN: 2304-8158.
Detail
FIALOVÁ, L.; ROMANOVSKÁ, D.; NĚMCOVÁ, A.; MÁROVÁ, I. Multiplex qPCR-HRM with intercalating dye: A possible way to verify red fruit presence in food. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2020. p. 400-400. ISSN: 1314-3530.
Detail
MÁROVÁ, I. Biotechnologies in the Czech Republic: current status, trends and challenges. BIOTECHNOLOGY & BIOTECHNOLOGICAL EQUIPMENT, 2021, vol. 35, no. 1, p. 224-231. ISSN: 1310-2818.
Detail
KOVALČÍK, A. Recent Advances in 3D Printing of Polyhydroxyalkanoates: A Review. The EuroBiotech Journal, 2021, vol. 5, no. 1, p. 48-55. ISSN: 2564-615X.
Detail
VÍTOVÁ, E.; ZEMANOVÁ, J.; ŠIMÍČKOVÁ, A.; ĎUBAŠÁKOVÁ, M.; FAJTL, Z. Profil těkavých látek muďoulu trojlaločného (Asimina triloba). Sborník abstraktů XLVI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. Mendelova univerzita v Brně: Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně, 2020. s. 184-184. ISBN: 978-80-7509-711-8.
Detail
SLANINOVÁ, E.; KRUPIČKOVÁ, K.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. Isolation of copolymers of polyhydroxyalkanoates (PHAs) from Aneurinibacillus sp. H1. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2021. p. 20-21. ISSN: 1314-3530.
Detail
SÝKORA, M.; VÍTOVÁ, E. Determination of biogenic amines in Swiss and Dutch type cheeses. 2020. p. 72-73.
Detail
NOVÁČKOVÁ, I.; CHATRNÁ, V.; SLANINOVÁ, E.; POŘÍZKA, J.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. Evolutionary engineering approach for adaptation of PHA producing strain Halomonas halophila to levulinic and acetic acid. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2021. p. 25-25. ISSN: 1314-3530.
Detail
HOOVÁ, J.; MATOUŠKOVÁ, P.; MÁROVÁ, I. THE INFLUENCE OF SELECTED ENCAPSULATION TECHNIQUES ON THE VIABILITY OF PROBIOTICS. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2021. p. S62 (S62 p.)ISSN: 1314-3530.
Detail
Marie Vysoká, V.L. Mazzarello, G. Delogu, I. Márová. Antimicrobial activity of selected plant extracts and its possibility to effect human health. Biotechnology and Biotechnological Equipment. Biotechnology & Biotechnological Equipment, Volume 35, Issue sup1 (2021), 2021. p. 25-26. ISSN: 1314-3530.
Detail
PERNICOVÁ, I.; KOUŘILOVÁ, X.; NOVÁČKOVÁ, I.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. Production of P(3HB-co-4HB) copolymer by new thermophilic isolate Aneurinibacillus sp. H1 in batch, repated-batch and fed-batch cultivation modes of cultivation. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2021. p. 1 (1 s.). ISSN: 1314-3530.
Detail
KOUŘILOVÁ, X.; VIDLÁKOVÁ, M.; PERNICOVÁ, I.; NOVÁČKOVÁ, I.; OBRUČA, S. Polyhydroxyalkanoate’s production by thermophilic genus Caldimonas and Tepidimonas. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2021. ISSN: 1314-3530.
Detail
ŠEDRLOVÁ, Z.; SLANINOVÁ, E.; DRINKA, J.; MRAVEC, F.; FRITZ, I.; OBRUČA, S. Inspection of PHB accumulation in cyanobacteria via spectral flow cytometry and fluorescence microscopy. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2021. ISSN: 1314-3530.
Detail
SZOTKOWSKI, M.; MÁROVÁ, I. Study of metabolic adaptation of red yeasts to waste animal fat substrate. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2020. p. 10-10. ISSN: 1314-3530.
Detail
PAVELKOVÁ, R.; RAMÍREZ ACOSTA, S.; MATOUŠKOVÁ, P.; MÁROVÁ, I. Application of liposomes and PHB-liposome particles with encapsulated plant and microalgae extracts in cosmetics and food industry. Biotechnology & Biotechnological Equipment, Special Issue:European Biotechnology Congress 2020. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 35. Prague: 2021. p. 121-121. ISBN: 1310-2818. ISSN: 1314-3530.
Detail
BYRTUSOVÁ, D.; MÁROVÁ, I. Studying the co-production of lipids and β-glucans in carotenogenic Basidiomycetes and Ascomycetes yeast. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2020. p. 11-11. ISSN: 1314-3530.
Detail
VYSOKÁ, M.; MÁROVÁ, I. Antimicrobial activity of selected plant extracts and its possibility to effect human health. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2020. p. 15-15. ISSN: 1314-3530.
Detail
KUNDRÁT, V. PřF MU proti COVID-19: výroba nanovlákenných filtrů do dobrovolnicky šitých roušek. MUNI Sci Aktuálně. Brno: Masarykova univerzita, 2020. 5 s. 1. MU, Brno: 2020. s. 1-5.
Detail
ROMANOVSKÁ, D.; FIALOVÁ, L.; MÁROVÁ, I. Newly designed primers targeting limonene synthase. Biotechnology & Biotechnological Equipment, Special Issue:European Biotechnology Congress 2020. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 35. Prague: Taylor and Francis, 2021. p. 119-119. ISBN: 1310-2818. ISSN: 1314-3530.
Detail
RYŠAVÁ, L.; DORAZILOVÁ, J.; DVOŘÁK, M.; VOJTOVÁ, L.; SEDLÁČEK, P.; KUBÁŇ, P. Development of soluble materials for dried blood spot sampling and analysis. Department of Analytical Chemistry, Faculty of Chemistry, Jagiellonian University in Krakow, Krakow 2021, 2021. p. 131-132.
Detail
Hoová, J.; López, I.V.; Soblechero, E.G.; Arias-Borrego, A.; García-Barrera, T. Digging deeper into the mother-offspring transfer of selenium through human breast milk. JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS, 2021, vol. 99, no. 103870, p. 1-8. ISSN: 0889-1575.
Detail
SLAVÍKOVÁ, Z.; POŘÍZKA, J.; NÁBĚLEK, J.; DIVIŠ, P. Nutritional properties of wheat bran protein isolates. Studentská odborná konference Chemie je život 2021. první. Purkyňova 464/118, 612 00 Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2021. p. 56-57. ISBN: 978-80-214-6002-7.
Detail
PERNICA, M.; MARTINÍK, J.; BOSKO, R.; YUSTALKOVA, V.; BENESOVA, K.; BĚLÁKOVÁ, S. Determination of patulin and hydroxymethylfurfural in beverages by UPLC-PDA. WORLD MYCOTOXIN J, 2020, vol. 14, no. 1, p. 41-48. ISSN: 1875-0710.
Detail
BARTAS, M.; BRÁZDA, V.; BOHÁLOVÁ, N.; CANTARA, A.; VOLNÁ, A.; STACHUROVÁ, T.; MALACHOVÁ, K.; BRÁZDOVÁ JAGELSKÁ, E.; PORUBIAKOVÁ, O.; CERVEN, J.; PEČINKA, P. In-depth Bioiformatic Analyses of Human SARS-CoV-2, SARS-CoV, MERS-CoV, and Other Nidovirales Suggest Important Roles of Noncanonical Nucleic Acid Structures in Their Lifecycles. Frontiers in Microbiology, 2020, vol. 11, no. 1, p. 1-29. ISSN: 1664-302X.
Detail