Project detail
Aplikace moderních postupů při výrobě, zpracování a analýze potravin, jejich složek a surovin a při valorizaci odpadů.
Duration: 01.03.2018 — 28.02.2019
Funding resources
Brno University of Technology - Vnitřní projekty VUT
- whole funder (2018-01-01 - 2019-12-31)
On the project
Odborné práce budou zaměřeny zejména na progresivní postupy výroby a zpracování potravin včetně charakterizace tzv. superpotravin, na analýzu obsahu, účinku a stability prospěšných látek, ale i kontaminantů a alergenů v surovinách i v potravinářských produktech. Rozvíjeny budou komplexní postupy pro stanovení autenticity potravin. Pozornost bude věnována aktuálnímu trendu cirkulární ekonomiky při zpracování a valorizaci odpadních surovin ze zemědělsko- potravinářského komplexu. V současné době studuje na ÚCHPBT v prezenční formě 31 doktorandů.
Mark
FCH-S-18-5334
Default language
Czech
People responsible
Bokrová Jitka, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Brázda Václav, prof. Mgr., Ph.D. - fellow researcher
Buchtíková Iva, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Burdějová Lenka, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Burešová Natálie, Ing. - fellow researcher
Byrtusová Dana, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Diviš Pavel, doc. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Fialová Lenka, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Fryšová Eva, Ing. - fellow researcher
Hoová Julie, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Hronová Aneta, Ing. - fellow researcher
Hrstka Miroslav, PhDr., Ph.D. - fellow researcher
Hudečková Helena, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Chytilová Aneta, Ing. - fellow researcher
Konečná Jana, Mgr., Ph.D. - fellow researcher
Kovalčík Adriána, prof. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Kratochvílová Olga, Ing. - fellow researcher
Křenová Alena, Ing. - fellow researcher
Kučera Dan, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Kundrát Vojtěch, Mgr., Ph.D. - fellow researcher
Langová Denisa, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Mahdalová Martina, Ing. - fellow researcher
Müllerová Lucie, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Němcová Andrea, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Němeček Milan, Ing. - fellow researcher
Nováčková Ivana, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Obruča Stanislav, prof. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Pořízka Jaromír, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Rapta Marek, Ing. - fellow researcher
Reichstädter Marek, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Rittich Bohuslav, doc. Ing., CSc. - fellow researcher
Sadel Peter, Ing. - fellow researcher
Skoumalová Petra, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Slaninová Eva, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Sýkora Michal, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Szotkowski Martin, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Španová Alena, doc. RNDr., CSc. - fellow researcher
Šťávová Elena, Ing. - fellow researcher
Štursa Václav, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Tomanová Barbora, Ing. - fellow researcher
Uhlířová Renata, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Vaněk Martin, Ing. - fellow researcher
Veselá Mária, RNDr., Ph.D. - fellow researcher
Vespalcová Milena, RNDr., Ph.D. - fellow researcher
Vítová Eva, doc. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Vysoká Marie, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Zemanová Jana, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Márová Ivana, prof. RNDr., CSc. - principal person responsible
Units
Institute of Food Science and Biotechnology
- internal (2018-01-01 - 2018-12-31)
Faculty of Chemistry
- beneficiary (2018-01-01 - 2018-12-31)
Results
ŠTURSA, V.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J. CHARACTERISTICS OF PAPRIKA SAMPLES OF DIFFERENT GEOGRAPHICAL ORIGIN. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 2018, vol. 12, no. 1, p. 254-261. ISSN: 1337-0960.
Detail
SZOTKOWSKI, M.; HOLUB, J.; ŠIMANSKÝ, S.; HUBAČOVÁ, K.; SIKOROVÁ, P.; MARINIČOVÁ, V.; NĚMCOVÁ, A.; MÁROVÁ, I. Bioreactor Co-Cultivation of High Lipid and Carotenoid Producing Yeast Rhodotorula kratochvilovae and Several Microalgae under Stress. Microorganisms, 2021, vol. 9, no. 6, p. 1-23. ISSN: 2076-2607.
Detail
SLANINOVÁ, E.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. Mysterious Amorphous State of Native Granules of Polyhydroxyalkanoates and Its Transitions Into Crystalline State. 2018. ISBN: 978-80-86238-83-8.
Detail
SLANINOVÁ, E.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. Polyhydroxyalkanoates – microbial polyesters with multiple protective functions for bacterial cells. Czech chemical society symposium series. Hradec Králové: Česká společnost chemická, 2018. p. 1-48. ISSN: 2336-7202.
Detail
PERNICOVÁ, I.; KRATOCHVÍLOVÁ, O.; KUČERA, D.; OBRUČA, S. Screening produkce biosurfaktantů u vybraných bakterií produkující polyhydroxyalkanoáty. XXVII. konference mladyých mikrobiologů Tomáškovy dny 2018. Brno: Masarykova univerzita, 2018. s. 75-75. ISBN: 978-80-210-8963-1.
Detail
PERNICOVÁ, I.; KRATOCHVÍLOVÁ, O.; KUČERA, D.; OBRUČA, S. Screening of Production of Biosurfactants in Selected Bacteria. 2018. ISBN: 978-80-86238-83-8.
Detail
FRYŠOVÁ, E.; ČERNÁ, K.; SLANINOVÁ, E.; CHYTILOVÁ, A.; OBRUČA, S. Studium adsorpčních vlastností vybraných probiotických bakterií. Tomáškovy dny 2018 XXVII. konference mladých mikrobiologů. 2018. s. 74-74. ISBN: 978-80-210-8963-1.
Detail
FIALOVÁ, L.; ŠPANOVÁ, A.; RITTICH, B. Polylysine Coated Magnetic Nanoparticles As A Tool For DNA Isolation From Real Samples. 7th Meeting on Chemistry and Life 2018. Book of abstracts. 1. Brno: Brno University of Technology, Faculty of Chemistry, Purkyňova 464/118 612 00 Brno, 2018. p. 134-134. ISBN: 978-80-214-5488-0.
Detail
PAVELKOVÁ, R.; MÁROVÁ, I.; MATOUŠKOVÁ, P.; BOKROVÁ, J.; SOSKOVÁ, S.; PLACHÁ, M. Using Candida glabrata for screening antifungal activity of plant extracts. 45th Annual conference on yeast. 34th Annual Conference on Yeasts, Book of abstracts. 2018. p. 57-57. ISSN: 1336-4839.
Detail
BRÁZDA, V.; TOMANOVÁ, B.; COUFAL, J., Něměček M. YEAST ISOGENIC SYSTEM AS A TOOL FOR STUDY P53 PROTEIN INTERACTION WITH DNA. 34th Annual Conference on Yeasts, Book of abstracts. Bratislava: SAV, 2018. p. 27-27. ISSN: 1336-4839.
Detail
BRÁZDA, V.; TOMANOVÁ, B.; COUFAL, J. Yeast isogenic system as a tool for study protein interaction with DNA structures. FEBS Open Bio. FEBS, 2018. p. 191-191. ISSN: 2211-5463.
Detail
KUČERA, D.; NOVÁČKOVÁ, I.; PERNICOVÁ, I.; OBRUČA, S. Adaptation of PHA Producing Bacteria to Levulinic Acid. 6th International Conference on Chemical Technology. 2018. ISBN: 978-80-86238-83-8.
Detail
DIVIŠ, P.; REICHSTÄDTER, M.; HABARTOVÁ, A.; KŘIKALA, J. Validation of diffusive gradient in thin films technique for determination of mercury in fish sauce. 7th Meeting on Chemistry and Life 2018. Book of abstracts. 2018. p. 62-62. ISBN: 978-80-214-5488-0.
Detail
VESPALCOVÁ, M.; LOŠKOVÁ, T.; JUREČKOVÁ, Z.; ŠTURSA, V.; POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P. Processing of pomace from chokeberry and elderberry. 7th Meeting on Chemistry and Life 2018. Book of abstracts. 2018. p. 71-71.
Detail
MATOUŠKOVÁ, P.; TILŠAROVÁ, K.; SOSKOVÁ, S.; KUNDRÁT, V.; PAVELKOVÁ, R.; KOVALČÍK, A.; MÁROVÁ, I. Preparation and application of functionalized nanofibers from poly(3-hydroxybutyrate). Troy, New York, USA: Rensselaer Polytechnic University, 2018. p. 61-61.
Detail
CIAŚ, M., SADEL, P., BEDLA, D. Ozon Garden Projekt - Biomonitoring zanieczyszczeń fotochemicznych z zastosowaniem fitoindykatorów. CIAŚ, M., SADEL, P., BEDLA, D. Ozon Garden Projekt - Biomonitoring zanieczyszczeń fotochemicznych z zastosowaniem fitoindykatorów. Krakow, Poland: p. 130-130. 1. Krakow, Poland: 2018. p. 130-130.
Detail
KUBÁŇ, P.; DVOŘÁK, M.; RYŠAVÁ, L.; LUČAJ, M. New trends in direct coupling of liquid phase microextraction to capillary electrophoresis for analyses of biological fluids. ITP 2018. International Symposium on Electro-and Liquid Phase-Separation Techniques. 2018.
Detail
KONEČNÁ, J.; ROMANOVSKÁ, D.; TRACHTOVÁ, Š. Optimalization of deoxyribonucleic acid extraction using variuos types of magnetic particles. Chemical Papers, 2019, vol. 120, no. 13, p. 1-9. ISSN: 1336-9075.
Detail
DIVIŠ, P.; REICHSTÄDTER, M.; HABARTOVÁ, A.; KŘIKALA, J. Determination of Mercury in Fish Sauces using DGT Technique and TD-AAS. Proceedings of the Fourth International Conference on Food Chemistry & Technology (FCT-2018). Journal of Food Chemistry and Nanotechnology. 2018. p. S20 (S20 p.)ISSN: 2471-4291.
Detail
KUČERA, D.; NOVÁČKOVÁ, I.; PERNICOVÁ, I.; OBRUČA, S. Adaptation of PHA producing bacteria to levulinic acid. In Proceedings of the 6th International Conference on Chemical Technology. International Conference on Chemical Technology. 1st edition. Prague: Czech Society of Industrial Chemistry, 2018. p. 74-77. ISBN: 978-80-86238-77-7. ISSN: 2336-8128.
Detail
KUČERA, D.; NOVÁČKOVÁ, I.; PERNICOVÁ, I.; OBRUČA, S. Evolutionary engineering of Cupriavidus necator for improved utilization levulinic acid. Abstracts of the 18th European Congress on Biotechnology. New Biotechnology. 2018. p. 93-93. ISSN: 1871-6784.
Detail
PERNICOVÁ, I.; KOUŘILOVÁ, X.; KUČERA, D.; NOVÁČKOVÁ, I.; OBRUČA, S. Screening of biotechnological potential in extremophilic bacteria. XIX. setkání biochemiků a molekulárních biologů Wimmerová, Michaela, Holková, Jitka, eds. Brno: 2018. p. 78-78. ISBN: 978-80-210-9069-9.
Detail
NOVÁČKOVÁ, I.; KUČERA, D.; POŘÍZKA, J.; PERNICOVÁ, I.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. Adaptation of Cupriavidus necator H16 to levulinic acid for enhancement of 3-hydroxyvalerate content in copolymer P(3HB-co-3HV). XIX. setkání biochemiků a molekulárních biologů Wimmerová, Michaela, Holková, Jitka, eds. Brno: 2018. p. 76-76. ISBN: 978-80-210-9069-9.
Detail
SLANINOVÁ, E.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S.; KOCHERBITOV, V. Effects of hydration of sodium 3-hydroxybutyrate on phase transitions connected to cryoprotectivity of microorganisms. 7th Meeting on Chemistry and Life 2018. Book of abstracts. Purkyňova 464/118, 612 00 Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2018. p. 85-85. ISBN: 978-80-214-5488-0.
Detail
PERNICOVÁ, I.; KRATOCHVÍLOVÁ, O.; KUČERA, D.; OBRUČA, S. Screening of biosurfactants excretion among selected bacteria. 7th Meeting on Chemistry and Life 2018. Book of abstracts. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Purkyňova 464/118, 612 00 Brno, 2018. p. 142-142. ISBN: 978-80-214-5488-0.
Detail
FRYŠOVÁ, E.; ČERNÁ, K.; SLANINOVÁ, E.; CHYTILOVÁ, A.; OBRUČA, S. Characterization of adsorption properties of probiotic bacteria. 7th Meeting on Chemistry and Life 2018. Book of abstract. 2018. p. 135-135. ISBN: 978-80-214-5488-0.
Detail
SÝKORA, M.; VÍTOVÁ, E. Monitoring of the fatty acid content in Swiss type cheese. 7th Meeting on Chemistry and Life 2018. Book of abstracts. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Purkyňova 464/118, 612 00 Brno, 2018. p. 145-146. ISBN: 978-80-214-5488-0.
Detail
PERNICOVÁ, I.; KRATOCHVÍLOVÁ, O.; KUČERA, D.; OBRUČA, S. SCREENING OF PRODUCTION OF BIOSURFACTANTS IN SELECTED BACTERIA. In International Conference on Chemical Technology. International Conference on Chemical Technology. Praha: 2018. p. 70-73. ISSN: 2336-8128.
Detail
SLANINOVÁ, E.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. Polyhadroxyalkanoates –microbial polyesters with a complex protective effect against diverse stress factors. XIX. setkání biochemiků a molekulárních biologů. Trnkova 119, 628 00 Brno-Líšeň: Tiskárna Didot, spol. s. r. o., 2018. p. 44-44. ISBN: 978-80-210-9069-9.
Detail
KŘIKALA, J.; DIVIŠ, P. UTILIZATION OF WASTE MATERIAL FROM THE WINE PRODUCTION FOR REMOVING COPPER IONS FROM WASTEWATER. In CECE 2018: 15th International Interdisciplinary Meeting on Bioanalysis. 2018. p. 195-201. ISBN: 978-80-904959-5-1.
Detail
RYŠAVÁ, L.; PŘIKRYL, J.; DVOŘÁK, M.; MALÁ, Z.; KUBÁŇ, P. RAPID FABRICATION OF MICROEXTRACTION DEVICES FOR DIRECT DETERMINATION OF BASIC DRUGS IN DRIED BLOOD SPOTS. In CECE 2018: 15th International Interdisciplinary Meeting on Bioanalysis. 2018. p. 257-260. ISBN: 978-80-904959-5-1.
Detail
KRATOCHVÍLOVÁ, O.; PERNICOVÁ, I.; OBRUČA, S. Microbial production of biosurfactants by selected bacterial strains. XIX. setkání biochemiků a molekulárních biologů. Brno: Masarykova univerzita, 2018. p. 66-66. ISBN: 978-80-210-9069-9.
Detail
VANĚK, M.; TOMALA, L.; SZOTKOWSKI, M.; NOVÁČKOVÁ, I.; OBRUČA, S. On Mixing and Separation During Polyhydroxyalkanoates Extraction – Yield and Purity Optimization. 7th Meeting on Chemistry and Life 2018. Book of abstracts. 2018. ISBN: 978-80-214-5488-0.
Detail
HOOVÁ, J.; VYSOKÁ, M.; DZURICKÁ, L.; MATOUŠKOVÁ, P.; MÁROVÁ, I. The Use of Bioactive Compounds and Their Encapsulation into Liposomes to Increase the Effectiveness and Control Release. Nanocon - Abstracts. 1. Ostrava: TANGER Ltd., 2018. p. 103-103. ISBN: 978-80-87294-85-7.
Detail
PAVELKOVÁ, R.; MATOUŠKOVÁ, P.; BOKROVÁ, J.; PLACHÁ, M.; MÁROVÁ, I. The effect of active ingredients on emulsion stability. HRUS 2018 International Conference and School on High Resolution Ultrasonic Spectroscopy (HR-US) Final Program, Book of Abstract, and Practical Courses. Brno: Brno University of Technology, Faculty of Chemistry, 2018.
Detail
PAVELKOVÁ, R.; ROMANOVSKÁ, D.; PLACHÁ, M.; PLÁŠKOVÁ, A.; MATOUŠKOVÁ, P.; HÁRONIKOVÁ, A.; MÁROVÁ, I. THE USE OF NATURAL EXTRACTS IN COSMETICS AND SUBSEQUENT DETECTION OF PLANT DNA USING MOLECULAR DIAGNOSTIC METHODS. 7th Meeting on Chemistry and Life 2018. Book of abstracts. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Purkyňova 464/118, 612 00 Brno, 2018. p. 141-142. ISBN: 978-80-214-5488-0.
Detail
PAVELKOVÁ, R.; MATOUŠKOVÁ, P.; BOKROVÁ, J.; PLACHÁ, M.; TARAGEĽ, M.; MÁROVÁ, I. CYTOTOXIC AND GENOTOXIC EFFECTS OF PHA/LIPOSOME PARTICLES WITH ENCAPSULATED EXTRACTS FROM COFFEA ARABICA. NANOCON 2018 - Abstracts. 1 st edition. Ostrava: AMOS repro Ltd., 1. maje 3236/103, 703 00 Moravska Ostrava, Czech Republic, EU, 2018. p. 117 ( p.)ISBN: 978-80-87294-85-7.
Detail
VÍTOVÁ, E.; SÝKORA, M.; MAHDALOVÁ, M.; SŮKALOVÁ, K. Influence of aroma compounds on sensory quality of processed cheese analogues. 7th Meeting on Chemistry and Life 2018. Book of abstracts. FCH VUT v Brně: FCH VUT v Brně, 2018. p. 69-69. ISBN: 978-80-214-5488-0.
Detail
VANĚK, M.; MRAVEC, F.; SZOTKOWSKI, M.; BYRTUSOVÁ, D.; HÁRONIKOVÁ, A.; MÁROVÁ, I. Fluorescence lifetime imaging of red yeast Cystofilobasidium capitatum during growth. The EuroBiotech Journal, 2018, vol. 2, no. 2, p. 114-120. ISSN: 2564-615X.
Detail
MÁROVÁ, I.; SZOTKOWSKI, M.; BYRTUSOVÁ, D.; RAPTA, M.; HÁRONIKOVÁ, A. Pigmented yeasts as biotechnological factories for food and feed supplements. Journal of Biotechnology, 2018, vol. 280, no. S, p. S6 (S7 p.)ISSN: 0168-1656.
Detail
URBAN, O.; HRSTKA, M.; HOLUB, P.; VESELÁ, B.; VEČEŘOVÁ, K.; NOVOTNÁ, K.; GRACE, J.; KLEM, K. Interactive effects of ultraviolet radiation and elevated CO2 concentration on photosyntetic characteristics of European beech saplings during the vegetation season. PLANT PHYSIOLOGY AND BIOCHEMISTRY, 2018, vol. 134, no. 1, p. 20-30. ISSN: 0981-9428.
Detail
PUNČOCHÁŘOVÁ, L.; POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P. Study of the influence of brewing water on selected quantitative beer indicators and on content of B vitamins. In PROCEEDINGS OF 25TH INTERNATIONAL PHD STUDENTS CONFERENCE (MENDELNET 2018). 2019. p. 302-308. ISBN: 978-80-7509-597-8.
Detail
VÍTOVÁ, E.; ZEMANOVÁ, J.; SŮKALOVÁ, K.; SÝKORA, M.; BUŇKA, F. Senzorická kvalita tavených sýrových analogů s přídavkem rostlinných tuků. In Sborník abstraktů XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. Mendelova univerzita v Brně: Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně, 2019. s. 112-118. ISBN: 978-80-7509-647-0.
Detail
SADEL, P., DIVIŠ, P., POŘÍZKA, J. Green synthesis of silver nanoparticles using mango peel extract. In Zborník prác Celoslovenská študentská vedecká konferencia Aplikované prírodné vedy 2019. 1. Trnava: 2019. p. 195-199. ISBN: 978-80-8105-994-0.
Detail
VÍTOVÁ, E.; ZEMANOVÁ, J.; BURDĚJOVÁ, L.; ŠIMÍČKOVÁ, A.; ĎUBAŠÁKOVÁ, M. Flavour of red, white and black currants: comparison of instrumental and sensory data. sborník abstraktů. Sevilla: 2019. p. 66-66.
Detail
BURDĚJOVÁ, L.; VÍTOVÁ, E. Assessment of volatile compounds with emphasis on volatile allergens in selected dried medicinal plants using solid phase microextraction coupled with gas chromatography–mass spectrometry. Chemical Papers, 2019, vol. 74, no. 2, p. 1-12. ISSN: 1336-9075.
Detail
VYSOKÁ, M.; MAZZARELLO, V. .; SCIOLA, L:.; MÁROVÁ, I. BIOLOGICAL EFFECTS OF SELECTED PLANT EXTRACTS. 2019.
Detail
PERNICOVÁ, I.; ENEV, V.; MÁROVÁ, I.; OBRUČA, S. Interconnection of Waste Chicken Feather Biodegradation and Keratinase and mcl-PHA Production Employing Pseudomonas putida KT2440. APPLIED FOOD BIOTECHNOLOGY, 2019, vol. 6, no. 2345-5357, p. 83-90. ISSN: 2345-5357.
Detail
PUNČOCHÁŘOVÁ, L.; ZEMANOVÁ, J.; VESPALCOVÁ, M. Aronie a bez černý - malé plody, ale velký benefit. In Sborník abstraktů XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. Mendelova univerzita v Brně: Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně, 2019. s. 272-279. ISBN: 978-80-7509-653-1.
Detail
ZEMANOVÁ, J.; VÍTOVÁ, E.; ĎUBAŠÁKOVÁ, M.; VESPALCOVÁ, M. Study of Echinacea Content Substances. In 19th International Nutrition & Diagnostics Conference - Book of Proceedings. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2019. p. 98-98. ISBN: 978-80-7560-245-9.
Detail
POŘÍZKA, J.; VOPELKOVÁ, D.; DIVIŠ, P.; ŠTURSA, V. POSOUZENÍ VLIVU PASTERIZACE A FILTRACE NA OBSAH VYBRANÝCH CHEMICKÝCH SLOŽEK PIVA. In BEZPEČNOSŤ A KONTROLA POTRAVÍN. 2018. s. 204-211. ISBN: 978-80-552-1813-7.
Detail