Project detail

Aplikace moderních postupů při výrobě, zpracování a analýze potravin, jejich složek a surovin a při valorizaci odpadů.

Duration: 1.3.2018 — 28.2.2019

Funding resources

Vysoké učení technické v Brně - Vnitřní projekty VUT

- whole funder (1. 1. 2018 - 31. 12. 2019)

On the project

Odborné práce budou zaměřeny zejména na progresivní postupy výroby a zpracování potravin včetně charakterizace tzv. superpotravin, na analýzu obsahu, účinku a stability prospěšných látek, ale i kontaminantů a alergenů v surovinách i v potravinářských produktech. Rozvíjeny budou komplexní postupy pro stanovení autenticity potravin. Pozornost bude věnována aktuálnímu trendu cirkulární ekonomiky při zpracování a valorizaci odpadních surovin ze zemědělsko- potravinářského komplexu. V současné době studuje na ÚCHPBT v prezenční formě 31 doktorandů.

Mark

FCH-S-18-5334

Default language

Czech

People responsible

Márová Ivana, prof. RNDr., CSc. - principal person responsible
Bokrová Jitka, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Brázda Václav, prof. Mgr., Ph.D. - fellow researcher
Buchtíková Iva, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Burdějová Lenka, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Burešová Natálie, Ing. - fellow researcher
Byrtusová Dana, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Diviš Pavel, doc. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Fialová Lenka, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Fryšová Eva, Ing. - fellow researcher
Hoová Julie, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Hronová Aneta, Ing. - fellow researcher
Hrstka Miroslav, PhDr., Ph.D. - fellow researcher
Hudečková Helena, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Chytilová Aneta, Ing. - fellow researcher
Konečná Jana, Mgr., Ph.D. - fellow researcher
Kovalčík Adriána, prof. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Kratochvílová Olga, Ing. - fellow researcher
Křenová Alena, Ing. - fellow researcher
Kučera Dan, Ing., Ph.D. - fellow researcher

Units

Institute of Food Science and Biotechnology
- internal (1.1.2018 - 31.12.2018)
Faculty of Chemistry
- beneficiary (1.1.2018 - 31.12.2018)

Results

SZOTKOWSKI, M.; HOLUB, J.; ŠIMANSKÝ, S.; HUBAČOVÁ, K.; SIKOROVÁ, P.; MARINIČOVÁ, V.; NĚMCOVÁ, A.; MÁROVÁ, I. Bioreactor Co-Cultivation of High Lipid and Carotenoid Producing Yeast Rhodotorula kratochvilovae and Several Microalgae under Stress. Microorganisms, 2021, vol. 9, no. 6, p. 1-23. ISSN: 2076-2607.
Detail

ZEMANOVÁ, J.; VÍTOVÁ, E.; ĎUBAŠÁKOVÁ, M.; VESPALCOVÁ, M. Study of Echinacea Content Substances. In 19th International Nutrition & Diagnostics Conference - Book of Proceedings. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2019. p. 98-98. ISBN: 978-80-7560-245-9.
Detail

PUNČOCHÁŘOVÁ, L.; ZEMANOVÁ, J.; VESPALCOVÁ, M. Aronie a bez černý - malé plody, ale velký benefit. In Sborník abstraktů XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. Mendelova univerzita v Brně: Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně, 2019. s. 272-279. ISBN: 978-80-7509-653-1.
Detail

PERNICOVÁ, I.; ENEV, V.; MÁROVÁ, I.; OBRUČA, S. Interconnection of Waste Chicken Feather Biodegradation and Keratinase and mcl-PHA Production Employing Pseudomonas putida KT2440. APPLIED FOOD BIOTECHNOLOGY, 2019, vol. 6, no. 2345-5357, p. 83-90. ISSN: 2345-5357.
Detail

VYSOKÁ, M.; MAZZARELLO, V. .; SCIOLA, L:.; MÁROVÁ, I. BIOLOGICAL EFFECTS OF SELECTED PLANT EXTRACTS. 2019.
Detail

BURDĚJOVÁ, L.; VÍTOVÁ, E. Assessment of volatile compounds with emphasis on volatile allergens in selected dried medicinal plants using solid phase microextraction coupled with gas chromatography–mass spectrometry. Chemical Papers, 2019, vol. 74, no. 2, p. 1-12. ISSN: 1336-9075.
Detail

VÍTOVÁ, E.; ZEMANOVÁ, J.; BURDĚJOVÁ, L.; ŠIMÍČKOVÁ, A.; ĎUBAŠÁKOVÁ, M. Flavour of red, white and black currants: comparison of instrumental and sensory data. sborník abstraktů. Sevilla: 2019. p. 66-66.
Detail

SADEL, P., DIVIŠ, P., POŘÍZKA, J. Green synthesis of silver nanoparticles using mango peel extract. In Zborník prác Celoslovenská študentská vedecká konferencia Aplikované prírodné vedy 2019. 1. Trnava: 2019. p. 195-199. ISBN: 978-80-8105-994-0.
Detail

VÍTOVÁ, E.; ZEMANOVÁ, J.; SŮKALOVÁ, K.; SÝKORA, M.; BUŇKA, F. Senzorická kvalita tavených sýrových analogů s přídavkem rostlinných tuků. In Sborník abstraktů XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin. Mendelova univerzita v Brně: Vydavatelství Mendelovy univerzity v Brně, 2019. s. 112-118. ISBN: 978-80-7509-647-0.
Detail

PUNČOCHÁŘOVÁ, L.; POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P. Study of the influence of brewing water on selected quantitative beer indicators and on content of B vitamins. In PROCEEDINGS OF 25TH INTERNATIONAL PHD STUDENTS CONFERENCE (MENDELNET 2018). 2019. p. 302-308. ISBN: 978-80-7509-597-8.
Detail

URBAN, O.; HRSTKA, M.; HOLUB, P.; VESELÁ, B.; VEČEŘOVÁ, K.; NOVOTNÁ, K.; GRACE, J.; KLEM, K. Interactive effects of ultraviolet radiation and elevated CO2 concentration on photosyntetic characteristics of European beech saplings during the vegetation season. PLANT PHYSIOLOGY AND BIOCHEMISTRY, 2018, vol. 134, no. 1, p. 20-30. ISSN: 0981-9428.
Detail

MÁROVÁ, I.; SZOTKOWSKI, M.; BYRTUSOVÁ, D.; RAPTA, M.; HÁRONIKOVÁ, A. Pigmented yeasts as biotechnological factories for food and feed supplements. Journal of Biotechnology, 2018, vol. 280, no. S, p. S6 (S7 p.)ISSN: 0168-1656.
Detail

VANĚK, M.; MRAVEC, F.; SZOTKOWSKI, M.; BYRTUSOVÁ, D.; HÁRONIKOVÁ, A.; MÁROVÁ, I. Fluorescence lifetime imaging of red yeast Cystofilobasidium capitatum during growth. The EuroBiotech Journal, 2018, vol. 2, no. 2, p. 114-120. ISSN: 2564-615X.
Detail

VÍTOVÁ, E.; SÝKORA, M.; MAHDALOVÁ, M.; SŮKALOVÁ, K. Influence of aroma compounds on sensory quality of processed cheese analogues. 7th Meeting on Chemistry and Life 2018. Book of abstracts. FCH VUT v Brně: FCH VUT v Brně, 2018. p. 69-69. ISBN: 978-80-214-5488-0.
Detail

PAVELKOVÁ, R.; MATOUŠKOVÁ, P.; BOKROVÁ, J.; PLACHÁ, M.; TARAGEĽ, M.; MÁROVÁ, I. CYTOTOXIC AND GENOTOXIC EFFECTS OF PHA/LIPOSOME PARTICLES WITH ENCAPSULATED EXTRACTS FROM COFFEA ARABICA. NANOCON 2018 - Abstracts. 1 st edition. Ostrava: AMOS repro Ltd., 1. maje 3236/103, 703 00 Moravska Ostrava, Czech Republic, EU, 2018. p. 117 ( p.)ISBN: 978-80-87294-85-7.
Detail

PAVELKOVÁ, R.; ROMANOVSKÁ, D.; PLACHÁ, M.; PLÁŠKOVÁ, A.; MATOUŠKOVÁ, P.; HÁRONIKOVÁ, A.; MÁROVÁ, I. THE USE OF NATURAL EXTRACTS IN COSMETICS AND SUBSEQUENT DETECTION OF PLANT DNA USING MOLECULAR DIAGNOSTIC METHODS. 7th Meeting on Chemistry and Life 2018. Book of abstracts. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Purkyňova 464/118, 612 00 Brno, 2018. p. 141-142. ISBN: 978-80-214-5488-0.
Detail

PAVELKOVÁ, R.; MATOUŠKOVÁ, P.; BOKROVÁ, J.; PLACHÁ, M.; MÁROVÁ, I. The effect of active ingredients on emulsion stability. HRUS 2018 International Conference and School on High Resolution Ultrasonic Spectroscopy (HR-US) Final Program, Book of Abstract, and Practical Courses. Brno: Brno University of Technology, Faculty of Chemistry, 2018.
Detail

HOOVÁ, J.; VYSOKÁ, M.; DZURICKÁ, L.; MATOUŠKOVÁ, P.; MÁROVÁ, I. The Use of Bioactive Compounds and Their Encapsulation into Liposomes to Increase the Effectiveness and Control Release. Nanocon - Abstracts. 1. Ostrava: TANGER Ltd., 2018. p. 103-103. ISBN: 978-80-87294-85-7.
Detail

VANĚK, M.; TOMALA, L.; SZOTKOWSKI, M.; NOVÁČKOVÁ, I.; OBRUČA, S. On Mixing and Separation During Polyhydroxyalkanoates Extraction – Yield and Purity Optimization. 7th Meeting on Chemistry and Life 2018. Book of abstracts. 2018. ISBN: 978-80-214-5488-0.
Detail

KRATOCHVÍLOVÁ, O.; PERNICOVÁ, I.; OBRUČA, S. Microbial production of biosurfactants by selected bacterial strains. XIX. setkání biochemiků a molekulárních biologů. Brno: Masarykova univerzita, 2018. p. 66-66. ISBN: 978-80-210-9069-9.
Detail