Detail projektu
Současná aktuální témata moderních potravinářských věd
Období řešení: 1.3.2024 — 28.2.2025
Zdroje financování
Vysoké učení technické v Brně - Vnitřní projekty VUT
- plně financující (1. 1. 2024 - 31. 12. 2025)
O projektu
V rámci DSP Potravinářská chemie budou řešeny práce studentů zaměřené vybraná aktuální témata a přístupy k výzkumu v rámci moderních potravinářských věd od zpracování potravin, surovin, odpadů i obalů přes rozvoj pokročilých instrumentálních a molekulárních technik k analýze autenticity, bezpečnosti a hygieny potravin a obsahu, účinku a stability aktivních látek. Při komplexním zpracování, využití a valorizaci odpadních surovin z potravinářství bude aplikován koncept cirkulární ekonomiky.
Označení
FCH-S-24-8597
Originální jazyk
čeština
Řešitelé
Márová Ivana, prof. RNDr., CSc. - hlavní řešitel
Adamczyková Michaela, Ing. - spoluřešitel
Bendová Agáta, Ing. - spoluřešitel
Brázda Václav, prof. Mgr., Ph.D. - spoluřešitel
Buchtíková Iva, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Diviš Pavel, doc. Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Dzurická Lucia, Ing. - spoluřešitel
Fialová Lenka, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Gajdušek Martin, Ing. - spoluřešitel
Gross Michal, Ing. - spoluřešitel
Hudečková Helena, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Kovalčík Adriána, prof. Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Kubalová Michaela, Ing. - spoluřešitel
Mikulíková Renata, doc. RNDr., Ph.D. - spoluřešitel
Obračaj Jan, Ing. - spoluřešitel
Obruča Stanislav, prof. Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Pacasová Viktorie-Alexandra, Ing. - spoluřešitel
Pořízka Jaromír, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Rychetský Matěj, Ing. - spoluřešitel
Řeháková Veronika, Ing. - spoluřešitel
Útvary
Ústav chemie potravin a biotechnologií
- interní (1.1.2024 - 31.12.2024)
Fakulta chemická
- příjemce (1.1.2024 - 31.12.2024)
Výsledky
WIKARSKÁ, M.; BENKOVÁ, S.; MÁROVÁ, I. Valorization of Hemp Processing Byproducts for Innovative Cosmetic Applications. Studentská odborná konference Chemie je život 2024 Sborník abstraků. první. Brno, Purkyňova 118: VUT Brno, Fakulta chemická, 2024. p. 52-52. ISBN: 978-80-214-6298-4.
Detail
TRENZOVÁ K., MALÍŠEK J. Sušené maso v Balených potravinových dávkách Armády České republiky. 2024. s. 279-284.
Detail
MÁROVÁ, I.; HOLUB, J.; OBRAČAJ, J.; SIKOROVÁ, P.; SNIEGOŇOVÁ, P.; KUBALOVÁ, M.; GERSPITZEROVÁ, N.; ŠPAČKOVÁ, D. Red yeast cell factory – from the laboratory to industrial production. The Eurobiotech Journal. The EuroBiotech Journal. Sciendo. Itálie: Sciendo, 2025. p. 8-8. ISBN: 2564-615X. ISSN: 2564-615X.
Detail
RYCHETSKÝ, M.; VÍTOVÁ, E. Enhancing the functionality of Filipendula ulmaria extract in food products through liposomal encapsulation. Studentská odborná konference Chemie je život 2024; Sborník abstraktů. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Purkyňova 464/118, 612 00 Brno, 2024. p. 48-48. ISBN: 978-80-214-6298-4.
Detail
PACASOVÁ, V.; FIALA, T.; SLANINOVÁ, E.; OBRUČA, S. Effect of Adaptation to Continuous Osmotic Stress on the Bacterium Rhodospirillum Rubrum. Chemistry and Life 2024 - Book of Abstracts. p. 51-51.
Detail
BUCHTÍKOVÁ, I.; ŘEHÁKOVÁ, V.; ŠLOSÁROVÁ, K.; HANUŠOVÁ, D.; OBRUČA, S. Interesting Metabolism of Polyhydroxyalkanoate Production in the “Hot” Genus Aneurinibacillus. 9th Meeting on Chemistry & Life. Brno: 2024. p. 40-40.
Detail
OBRAČAJ, J.; HOLUB, J.; ŠPAČKOVÁ, D.; ŠNEJDRLOVÁ, K.; GERSPITZEROVÁ, N.; MÁROVÁ, I. Biotechnological production of carotenogenic yeast metabolites with application of complex waste substrates from food industry under combined stress. The EuroBiotech Journal. Sciendo, 2025. p. 49-49. ISSN: 2564-615X.
Detail
ŠPAČKOVÁ, D.; HOLUB, J.; GERSPITZEROVÁ, N.; OBRAČAJ, J.; SNIEGOŇOVÁ, P.; MIKULÍKOVÁ, R.; MÁROVÁ, I. OPTIMIZATION OF EXOPOLYSACCHARIDE PRODUCTION BY RED YEASTS: CARBON SOURCE IMPACT ON EPS YIELDS. Praha: 2024. p. 32-32.
Detail
KUBALOVÁ, M.; SNIEGOŇOVÁ, P.; MIHEEVA, A.; MÁROVÁ, I. Study of possible mixotrophic cultivation of selected strains of autotrophic microorganisms on alcohol substrates. The EuroBiotech Journal. Sciendo, 2025. p. 50-50. ISSN: 2564-615X.
Detail
DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J.; GROSS, M.; FOJT, L.; VÍTOVÁ, E. AUTHENTICITY OF WINES PRODUCED FROM 'FRANKOVKA' GRAPE VARIETY ORIGINATING IN THE MODRÉ HORY REGION (CZECH REPUBLIC). Acta Scientiarum Polonorum-Technologia Alimentaria, 2024, vol. 23, no. 4, p. 477-489. ISSN: 1898-9594.
Detail
OBRAČAJ, J.; HOLUB, J.; ŠPAČKOVÁ, D.; BAŤKOVÁ, Z.; ŠNEJDRLOVÁ, K.; GERSPITZEROVÁ, N.; MÁROVÁ, I. Cultivation of carotenogenic yeasts on complex waste substrates from the food industry under combined stress. 2024. p. 50-50.
Detail
GERSPITZEROVÁ, N.; HOLUB, J.; SNIEGOŇOVÁ, P.; ŠPAČKOVÁ, D.; OBRAČAJ, J.; MIKULÍKOVÁ, R.; MÁROVÁ, I. CULTIVATION CONDITIONS FOR MAXIMIZING BETA-GLUCAN CONTENT IN CAROTENOGENIC YEAST. Praha: 2024. p. 17-17.
Detail
SNIEGOŇOVÁ, P.; ŠPAČKOVÁ, D.; MÁROVÁ, I. Study of metabolite production by mixo/heterotrophic microalgae using different carbon sources. The EuroBiotech Journal. Sciendo, 2025. p. 46-46. ISSN: 2564-615X.
Detail
BENDOVÁ, A.; PAVLIŠTÍKOVÁ, N.; POŽGAYOVÁ, V.; MÁROVÁ, I. Development of nutritionally enhanced foods with microalgae extracts. The EuroBiotech Journal. Sciendo, 2025. p. 47-47. ISSN: 2564-615X.
Detail
VEČERÍKOVÁ, P.; CVEČEK, J.; MÁROVÁ, I. Impact of plant essential oils on probiotics production and activity. The EuroBiotech Journal. Sciendo, 2025. p. 46-46. ISSN: 2564-615X.
Detail
DZURICKÁ, L.; KUNERTOVÁ, A.; KOZLÍČKOVÁ, H.; JANDEROVÁ, Š.; RAPPELLI, P.; MÁROVÁ, I. Nanofibers with antimicrobial activity as potential would healing delivery system. Sciendo, 2025. p. 22-22.
Detail
ŠPAČKOVÁ, D.; HOLUB, J.; OBRAČAJ, J.; SNIEGOŇOVÁ, P.; GERSPITZEROVÁ, N.; MÁROVÁ, I. Production and characterization of extracellular polymeric substances from carotenogenic yeasts. The EuroBiotech Journal. Sciendo, 2025. p. 47-48. ISSN: 2564-615X.
Detail
GERSPITZEROVÁ, N.; HOLUB, J.; SNIEGOŇOVÁ, P.; OBRAČAJ, J.; ŠPAČKOVÁ, D.; MÁROVÁ, I. Red yeast as an alternative beta-glucan source. The EuroBiotech Journal. Sciendo, 2025. p. 47-47. ISSN: 2564-615X.
Detail
GUZIUROVÁ, P.; VODIČKA, J.; STEFANIAK, N.; EL FRAY, M.; OBRUČA, S. Study on Degradation of Synthetic Biobased Polyesters. Studentská odborná konference Chemie je život 2024 Sborník abstraktů. 2024. p. 42-42. ISBN: 978-80-214-6298-4.
Detail
ŠLOSÁROVÁ, K.; BUCHTÍKOVÁ, I.; SEDLÁŘ, K.; DVOŘÁK, P.; OBRUČA, S. Nobody is Perfect – Genetic Modification of Thermophilic Bacteria. Chemistry and Life 2024 - Book of Abstracts. 2024. p. 54-54.
Detail
Odpovědnost: Márová Ivana, prof. RNDr., CSc.