Detail publikace
Sušené maso v Balených potravinových dávkách Armády České republiky
TRENZOVÁ K., MALÍŠEK J.
Originální název
Sušené maso v Balených potravinových dávkách Armády České republiky
Anglický název
Dried Meat in Food Field Rations of the Army of the Czech Republic
Typ
článek ve sborníku mimo WoS a Scopus
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Cílem tohoto experimentu bylo porovnat rozdílné způsoby sušení hovězí svíčkové a roštěné a sledovat změny během skladování při teplotách 5 °C, 25 °C a 40 °C. Zkoumána byla aktivita vody, barevnost masa, složení makroživin a mikrobiologická kontaminace (CPM, Enterobacter, plísně a Clostridium). Součástí experimentu byla také senzorická analýza vzorků. Výsledky ukazují, že lyofilizované i sušené maso je vhodné pro dlouhodobé skladování z hlediska mikrobiální bezpečnosti a aktivity vody. Senzorická analýza upřednostnila vzorky sušené vzduchem, které byly hodnoceny lépe než lyofilizované maso. Vzorky skladované při 40 °C však již po měsíci vykazovaly známky zatuchlosti a nesplňovaly organoleptické požadavky dle standardu STANAG 2937.
Klíčová slova
Balené potravinové dávky, lyofilizace, sušení vzduchem, skladování, vodní aktivita, barva, hovězí maso, jerky
Autoři
TRENZOVÁ K., MALÍŠEK J.
Vydáno
16. 10. 2024
Strany od
279
Strany do
284
Strany počet
6
URL
BibTex
@inproceedings{BUT197061,
author="Kristina {Trenzová}",
title="Sušené maso v Balených potravinových dávkách Armády České republiky",
year="2024",
pages="279--284",
url="https://fvhe.vetuni.cz/files/articles/liii-lenfeldovy-a-h-klovy-dny-sborn-k-p-edn-ek-a-poster-2-1729496977.pdf"
}