Detail publikace

Sušené maso v Balených potravinových dávkách Armády České republiky

TRENZOVÁ K., MALÍŠEK J.

Originální název

Sušené maso v Balených potravinových dávkách Armády České republiky

Anglický název

Dried Meat in Food Field Rations of the Army of the Czech Republic

Typ

článek ve sborníku mimo WoS a Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Cílem tohoto experimentu bylo porovnat rozdílné způsoby sušení hovězí svíčkové a roštěné a sledovat změny během skladování při teplotách 5 °C, 25 °C a 40 °C. Zkoumána byla aktivita vody, barevnost masa, složení makroživin a mikrobiologická kontaminace (CPM, Enterobacter, plísně a Clostridium). Součástí experimentu byla také senzorická analýza vzorků. Výsledky ukazují, že lyofilizované i sušené maso je vhodné pro dlouhodobé skladování z hlediska mikrobiální bezpečnosti a aktivity vody. Senzorická analýza upřednostnila vzorky sušené vzduchem, které byly hodnoceny lépe než lyofilizované maso. Vzorky skladované při 40 °C však již po měsíci vykazovaly známky zatuchlosti a nesplňovaly organoleptické požadavky dle standardu STANAG 2937.

Klíčová slova

Balené potravinové dávky, lyofilizace, sušení vzduchem, skladování, vodní aktivita, barva, hovězí maso, jerky

Autoři

TRENZOVÁ K., MALÍŠEK J.

Vydáno

16. 10. 2024

Strany od

279

Strany do

284

Strany počet

6

URL

BibTex

@inproceedings{BUT197061,
  author="Kristina {Trenzová}",
  title="Sušené maso v Balených potravinových dávkách Armády České republiky",
  year="2024",
  pages="279--284",
  url="https://fvhe.vetuni.cz/files/articles/liii-lenfeldovy-a-h-klovy-dny-sborn-k-p-edn-ek-a-poster-2-1729496977.pdf"
}