Publication detail

Sušené maso v Balených potravinových dávkách Armády České republiky

TRENZOVÁ K., MALÍŠEK J.

Original Title

Sušené maso v Balených potravinových dávkách Armády České republiky

English Title

Dried Meat in Food Field Rations of the Army of the Czech Republic

Type

article in a collection out of WoS and Scopus

Language

Czech

Original Abstract

Cílem tohoto experimentu bylo porovnat rozdílné způsoby sušení hovězí svíčkové a roštěné a sledovat změny během skladování při teplotách 5 °C, 25 °C a 40 °C. Zkoumána byla aktivita vody, barevnost masa, složení makroživin a mikrobiologická kontaminace (CPM, Enterobacter, plísně a Clostridium). Součástí experimentu byla také senzorická analýza vzorků. Výsledky ukazují, že lyofilizované i sušené maso je vhodné pro dlouhodobé skladování z hlediska mikrobiální bezpečnosti a aktivity vody. Senzorická analýza upřednostnila vzorky sušené vzduchem, které byly hodnoceny lépe než lyofilizované maso. Vzorky skladované při 40 °C však již po měsíci vykazovaly známky zatuchlosti a nesplňovaly organoleptické požadavky dle standardu STANAG 2937.

Keywords

Balené potravinové dávky, lyofilizace, sušení vzduchem, skladování, vodní aktivita, barva, hovězí maso, jerky

Authors

TRENZOVÁ K., MALÍŠEK J.

Released

16. 10. 2024

Pages from

279

Pages to

284

Pages count

6

URL

BibTex

@inproceedings{BUT197061,
  author="Kristina {Trenzová}",
  title="Sušené maso v Balených potravinových dávkách Armády České republiky",
  year="2024",
  pages="279--284",
  url="https://fvhe.vetuni.cz/files/articles/liii-lenfeldovy-a-h-klovy-dny-sborn-k-p-edn-ek-a-poster-2-1729496977.pdf"
}