Publication detail
Sušené maso v Balených potravinových dávkách Armády České republiky
TRENZOVÁ K., MALÍŠEK J.
Original Title
Sušené maso v Balených potravinových dávkách Armády České republiky
English Title
Dried Meat in Food Field Rations of the Army of the Czech Republic
Type
article in a collection out of WoS and Scopus
Language
Czech
Original Abstract
Cílem tohoto experimentu bylo porovnat rozdílné způsoby sušení hovězí svíčkové a roštěné a sledovat změny během skladování při teplotách 5 °C, 25 °C a 40 °C. Zkoumána byla aktivita vody, barevnost masa, složení makroživin a mikrobiologická kontaminace (CPM, Enterobacter, plísně a Clostridium). Součástí experimentu byla také senzorická analýza vzorků. Výsledky ukazují, že lyofilizované i sušené maso je vhodné pro dlouhodobé skladování z hlediska mikrobiální bezpečnosti a aktivity vody. Senzorická analýza upřednostnila vzorky sušené vzduchem, které byly hodnoceny lépe než lyofilizované maso. Vzorky skladované při 40 °C však již po měsíci vykazovaly známky zatuchlosti a nesplňovaly organoleptické požadavky dle standardu STANAG 2937.
Keywords
Balené potravinové dávky, lyofilizace, sušení vzduchem, skladování, vodní aktivita, barva, hovězí maso, jerky
Authors
TRENZOVÁ K., MALÍŠEK J.
Released
16. 10. 2024
Pages from
279
Pages to
284
Pages count
6
URL
BibTex
@inproceedings{BUT197061,
author="Kristina {Trenzová}",
title="Sušené maso v Balených potravinových dávkách Armády České republiky",
year="2024",
pages="279--284",
url="https://fvhe.vetuni.cz/files/articles/liii-lenfeldovy-a-h-klovy-dny-sborn-k-p-edn-ek-a-poster-2-1729496977.pdf"
}