Detail publikace

ZLEPŠENÍ FUNKČNÍCH VLASTNOSTÍ EXTRAKTŮ TUŽEBNÍKU JILMOVÉHO V POTRAVINÁŘSKÝCH VÝROBCÍCH POMOCÍ ENKAPUSLACE DO LIPOZOMŮ

RYCHETSKÝ, M. VÍTOVÁ, E.

Originální název

ZLEPŠENÍ FUNKČNÍCH VLASTNOSTÍ EXTRAKTŮ TUŽEBNÍKU JILMOVÉHO V POTRAVINÁŘSKÝCH VÝROBCÍCH POMOCÍ ENKAPUSLACE DO LIPOZOMŮ

Typ

abstrakt

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Tužebník jilmový (Filipendula ulmaria) je rostlina známá pro své léčivé vlastnosti a dlouhou historii použití v tradiční medicíně. Tato bylina roste zejména v Evropě a Asii. Obsahuje mnoho bioaktivních látek, včetně fenolických kyselin, flavonoidů a tříslovin [1], které jsou zodpovědné za její farmakologické účinky. Jednou z hlavních vlastností tužebníku jilmového je jeho významný antioxidační potenciál. Antioxidanty pomáhají chránit buňky před škodlivými účinky volných radikálů a přispívají k udržení celkového zdraví [2-4]. Studie ukazují, že extrakty z tužebníku vykazují vysokou antioxidační účinnost zejména díky obsahu fenolických sloučenin, mezi jejichž nejvíce se vyskytující zástupce v tužebníku patří zejména polyfenoly, flavonoidy, katechiny a proanthokyany [1,5-7]. Zároveň byl také díky obsahu flavonoidů a salicylátů prokázán protizánětlivý potenciál tužebníku a jeho extraktu [8]. Nicméně bylinné extrakty často čelí problémům se stabilitou, zejména kvůli jejich tendenci podléhat oxidaci. Z toho důvodu byly zkoumány různé přístupy ke zlepšení jejich stability. V této práci jsme se zabývali možností zapouzdřit tento extrakt do lipozomálních částic. V našich předchozích studiích jsme pozorovali, že antioxidační a antimikrobiální účinnost tohoto extraktu má tendenci se v průběhu času snižovat v důsledku nestability. Abychom tomu zabránili, zvýšili biologickou dostupnost a umožnili řízené uvolňování, zapouzdřili jsme extrakt do liposomů připravených Mozafariho metodou. Tyto liposomy si udržely stabilitu po dobu 28 dnů a jejich průměr se trvale pohyboval kolem 100 nm, což svědčí o minimálním kolísání velikosti. Účinnost enkapsulace jsme hodnotili pomocí UV-VIS spektrometrie, antioxidační aktivitu pomocí ABTS a DPPH testů a celkový obsah fenolických látek jsme kvantifikovali pomocí Folin-Ciocalteuovy metody. Výsledky ukázaly, že enkapsulace významně zlepšila stabilitu a funkčnost extraktu, což z něj činí vhodného kandidáta pro začlenění do specifických potravinářských výrobků, jako jsou například želatinové cukrovinky.

Autoři

RYCHETSKÝ, M.; VÍTOVÁ, E.

Vydáno

20. 11. 2024

Nakladatel

Fakulta chemickej a potravinárskej technológie v Slovenskej chemickej knižnici FCHPT STU, Slovenská technická univerzita v Bratislave

Místo

Bratislava

ISBN

978-80-8208-128-5

Kniha

Chémia a technológie pre život 26. celoslovenská študentská vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou

Číslo edice

1

Strany od

299

Strany do

300

Strany počet

2

URL

BibTex

@misc{BUT197049,
  author="Matěj {Rychetský} and Eva {Vítová}",
  title="ZLEPŠENÍ FUNKČNÍCH VLASTNOSTÍ EXTRAKTŮ TUŽEBNÍKU JILMOVÉHO V POTRAVINÁŘSKÝCH VÝROBCÍCH POMOCÍ ENKAPUSLACE DO LIPOZOMŮ",
  booktitle="Chémia a technológie pre život
26. celoslovenská študentská vedecká konferencia
s medzinárodnou účasťou",
  year="2024",
  edition="1",
  pages="299--300",
  publisher="Fakulta chemickej a potravinárskej technológie v Slovenskej chemickej knižnici FCHPT STU, Slovenská technická univerzita v Bratislave",
  address="Bratislava",
  isbn="978-80-8208-128-5",
  url="https://www.uiam.sk/~oravec/svk/e_zbornik_svk_2024.pdf",
  note="abstract"
}