Detail projektu
Aplikace moderních metod v potravinářských technologiích , kontrole a bezpečnosti potravin.
Období řešení: 1.1.2012 — 31.12.2012
Zdroje financování
Vysoké učení technické v Brně - Vnitřní projekty VUT
- plně financující (1. 1. 2012 - 31. 12. 2013)
O projektu
Projekt se bude zabývat aplikací moderních metod pro zvýšení kvality, bezpečnosti potravin a vývoji nových potravinových výrobků. Bude věnována i pozornost likvidaci odpadů z potravinářských výrob pomocí fermentačních technologií.
Označení
FCH-S-12-3
Originální jazyk
čeština
Řešitelé
Omelková Jiřina, doc. Ing., CSc. - hlavní řešitel
Benkovská Dagmar, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Bittnerová Zuzana, Ing. - spoluřešitel
Cetkovská Jitka, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Čuta Robert, Ing. - spoluřešitel
Čutová Michaela, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Divišová Radka, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Dvořák Miloš, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Gojkovic Živan, Ing. et Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Gregušová Barbora, Ing. - spoluřešitel
Lichnová Andrea, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Marková Lucie, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Márová Ivana, prof. RNDr., CSc. - spoluřešitel
Němcová Andrea, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Pořízka Jaromír, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Rittich Bohuslav, doc. Ing., CSc. - spoluřešitel
Rosenberg Michal, prof. Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Skoumalová Petra, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Sůkalová Kateřina, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Šimko Peter, prof. Ing., DrSc. - spoluřešitel
Útvary
Ústav chemie potravin a biotechnologií
- odpovědné pracoviště (1.1.1989 - nezadáno)
Ústav chemie potravin a biotechnologií
- interní (1.1.2012 - 31.12.2012)
Fakulta chemická
- příjemce (1.1.2012 - 31.12.2012)
Výsledky
HÁRONIKOVÁ, A.; GONOVÁ, D.; SAMEK, O.; BREIEROVÁ, E.; MÁROVÁ, I. Study of lipid production by Metschnikowia yeasts on waste substrates. In 45th Annual Meeting on Yeasts, Program and abstracts. 34th Annual Conference on Yeasts, Book of abstracts. 1. Bratislava: Chemický ústav SAV Bratislava, SR, 2018. p. 50-50. ISSN: 1336-4839.
Detail
MÁROVÁ, I.; SZOTKOWSKI, M.; VANĚK, M.; BYRTUSOVÁ, D.; RAPTA, M.; HÁRONIKOVÁ, A. PIGMENTED YEASTS AS BIOTECHNOLOGICAL FACTORIES FOR BIOPRODUCTS AND BIOFUELS. In 45th Annual Meeting on Yeasts. 34th Annual Conference on Yeasts, Book of abstracts. 1. Bratislava: Chemický ústav SAV Bratislava, SR, 2018. p. 33-33. ISSN: 1336-4839.
Detail
VESPALCOVÁ, M.; KŘÍŽOVÁ, L.; PAVLOK, S.; RICHTER, M.; VESELÝ, A. Effect of extruded rapeseed cake and extruded full-fat soybean in cows’ diet on casein fractions and amino acid profile of milk. Výzkum v chovu skotu, 2015, vol. 57, no. 207, p. 2-10. ISSN: 0139-7265.
Detail
HUDEČKOVÁ, H.; MYSLIVCOVÁ, P.; BABÁK, L. Porovnání účinnosti chemické, fyzikální a enzymatické hydrolýzy odpadního pečiva. Studentská vědecká konference 2015. 2015. s. - (- s.)ISBN: 978-80-7464-741-3.
Detail
HUDEČKOVÁ, H.; ŠUPINOVÁ, P.; BABÁK, L. Production of bioethanol from waste bread. Book of abstracts - CEITEC PhD retreat. 1. Brno: Masaryk university, 2015. p. 51-51. ISBN: 978-80-210-7825-3.
Detail
HUDEČKOVÁ, H.; ŠUPINOVÁ, P.; BABÁK, L. Use high-performance liquid chromatography for determination of saccharides after the enzymatic hydrolysis of waste bread. CECE 2014 11th International Interdisciplinary Meeting on Bioanalysis. Ústav analytické chemie AV ČR, v. v. i.: 2014. p. 252-255. ISBN: 978-80-904959-2-0.
Detail
BUTOROVÁ, L.; TOBOLKOVÁ, B.; POLOVKA, M. Využití moderních analytických technik pro charakterizaci plodů aronie a muchovníku. In Aplikované prírodné vedy. Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnavě: 2014. s. 79-84. ISBN: 978-80-8105-565-2.
Detail
FLODROVÁ, D.; BENKOVSKÁ, D.; BOBÁĽOVÁ, J. An efficient separation procedure for searching of cereal glycosylated potential allergens. 2012.
Detail
TOBOLKOVÁ, B.; BEDNÁRIKOVÁ, A.; POLOVKA, M.; SUHAJ, M. Comparison of amino acid profiles and spectroscopic characteristics of some spelt flours. Chemical Reactions in Foods VII - Book of abstracts. 1. Praha: Institute of Chemical Technology, 2013. p. 295-295. ISBN: 978-80-7080-836-8.
Detail
CIESAROVÁ, Z.; BEHAN, T.; SÁDECKÁ, J.; KUKUROVÁ, K.; MARKOVÁ, L.; KRAVEC, J.; Výskumný ústav potravinársky, Bratislava, SK; Mäspomix, s.r.o., Zvolen, SK: Směs pro přípravu chleba se sníženým obsahem akrylamidu. 25037, užitný vzor. (2013)
Detail
CIESAROVÁ, Z.; BEHAN, T.; SÁDECKÁ, J.; KUKUROVÁ, K.; MARKOVÁ, L.; KRAVEC, J.; Výskumný ústav potravinársky, Bratislava, SK; Mäspomix, s.r.o., Zvolen, SK: Zmes na prípravu chleba so zníženým obsahom akrylamidu. 6420, užitný vzor. (2013)
Detail
VRÁNOVÁ, D.; VADKERTIOVÁ, R. Yeasts and yeast-like organisms associated with fruits and blossoms of different fruit trees. CANADIAN JOURNAL OF MICROBIOLOGY, 2012, vol. 58, no. 12, p. 1344-1352. ISSN: 0008-4166.
Detail
ŠIMKO, P. Polycyclic aromatic hydrocarbons. In Analysis of Endocrine Disrupting Compounds in Food. Food Science. Ames, USA: Wiley-Backwell, 2012. p. 429-445. ISBN: 978-0-8138-1816-0.
Detail
ŠIMKO, P. Heat and processing generated contaminants in processed meats. In Processed meats: Improving safety, nutrition and quality. Food Science, Technology and Nutrition. Cambridge, United Kingdom: Woodhead Publishing, 2012. p. 478-507. ISBN: 1 84569 466 X.
Detail
ŠIMKO, P. Polycyclic aromatic hydrocarbons. In Safety Analysis of Foods of Animal Origin. Food Science and Technology. Boca Raton, USA: CRC Press, 2012. p. 441-462. ISBN: 978-1-4398-4817-3.
Detail
SKLÁRŠOVÁ, B.; ŠIMON, P.; KOLEK, E.; ŠIMKO, P.; BEDNÁRIKOVÁ, A. Non-isothermal Kinetics of Benzo[a]pyrene Photooxidation in Glyceryl Trioctanoate. Polycyclic Aromatic Compounds, 2012, vol. 32, no. 3, p. 580-588. ISSN: 1040-6638.
Detail
KUKUROVÁ, K.; CIESAROVÁ, Z.; SÁDECKÁ, J.; VIETORIS, V.; MARKOVÁ, L.; BASIL, E.; BEDNÁRIKOVÁ, A. Organoleptické vlastnosti cereálnych produktov po enzýmovej úprave L-asparaginázou. In VI. Medzinárodná konferencia Kvalita a bezpečnosť potravín 2012. Zborník prednášok. 2012. s. 114-119. ISBN: 978-80-85348-82-8.
Detail
BASIL, E.; MARKOVÁ, L.; CIESAROVÁ, Z.; BEDNÁRIKOVÁ, K.; KUKUROVÁ, K. Porovnanie efektívnosti redukcie akrylamidu v sušienkach pomocou komerčne dostupných enzýmov. In Zborník z V. Vedeckej konferencie Mladí vedci – Bezpečnosť potravinového reťazca. 2012. s. 120-123. ISBN: 978-80-970552-6-4.
Detail
MARKOVÁ, L.; CIESAROVÁ, Z.; BASIL, E.; BEDNÁRIKOVÁ, A.; KUKUROVÁ, K.; SINDLER, W.; MURKOVIC, M.; ŠIMKO, P. Prevence tvorby akrylamidu v cereálních produktech aplikací L-asparaginázy. In Zborník z V. Vedeckej konferencie Mladí vedci – Bezpečnosť potravinového reťazca. 2012. s. 23-27. ISBN: 978-80-970552-6-4.
Detail
CIESAROVÁ, Z.; KUKUROVÁ, K.; MARKOVÁ, L.; SÁDECKÁ, J.; BELKOVÁ, R. Eliminace akrylamidu: Zvýšenie bezpečnosti a zachovanie kvality cereálnych potravín. In XLII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin - Sborník příspěvků. 2012. s. 90-92. ISBN: 978-80-7080-839-9.
Detail
Odpovědnost: Omelková Jiřina, doc. Ing., CSc.