Detail publikace

Porovnání účinnosti chemické, fyzikální a enzymatické hydrolýzy odpadního pečiva

HUDEČKOVÁ, H. MYSLIVCOVÁ, P. BABÁK, L.

Originální název

Porovnání účinnosti chemické, fyzikální a enzymatické hydrolýzy odpadního pečiva

Anglický název

Comparison of efficiency of chemical, physical and enzymatic hydrolysis of wasted bread

Typ

abstrakt

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Nalezení optimálních podmínek pro hydrolýzu polysacharidických substrátů je v dnešní době důležité z hlediska využití těchto materiálů pro fermentace. Důležitým faktorem optimalizace hydrolýzy jsou i náklady. Studovali jsme proto účinnost chemických, fyzikálních a enzymatických hydrolýz, které jsme zároveň porovnávali. Výtěžky jednotlivých hydrolýz byly stanoveny spektrofotometricky metodou podle Somogyi-Nelsona. Jako substrát pro jednotlivé hydrolýzy byl použit odpadní chléb. Ten byl předupraven mletím na malé částice a následně z něj byla připravena 15% (w/v) suspenze s vodou. Pro chemické hydrolýzy byly použity kyseliny (H2SO4, HNO3, HCl) a zásady (NaOH, KOH) o různých koncentracích. Pro fyzikální hydrolýzy byla použita mikrovlnná trouba a ultrazvuk. Enzymatická hydrolýza byla provedena postupným přidáním α-amylasy a glukoamylasy.

Anglický abstrakt

Finding the optimal conditions for the hydrolysis of polysaccharidic substrates nowadays is important for use of these materials for fermentation. An important factor in optimizing the hydrolysis are also the costs. We therefore studied the effectiveness of chemical, physical and enzymatic hydrolysis, which are also compared. Yields of hydrolysis were determined by spectrophotometric method by Somogyi-Nelson. As substrate for hydrolysis was used waste bread. This was pre-treated by grinding into small particles and subsequently it was prepared to 15% (w / v) suspension with water. For chemical hydrolysis were used acids (H2SO4, HNO3, HCl) and bases (NaOH, KOH) at various concentrations. For physical hydrolysis was used microwave and ultrasound. Enzymatic hydrolysis was performed by sequentially adding α-amylase and glucoamylase.

Klíčová slova

hydrolýza; odpadní chléb; amylasy; fermentace

Klíčová slova v angličtině

hydrolysis, waste bread, amylases, fermentation

Autoři

HUDEČKOVÁ, H.; MYSLIVCOVÁ, P.; BABÁK, L.

Vydáno

12. 5. 2015

ISBN

978-80-7464-741-3

Kniha

Studentská vědecká konference 2015

Strany od

-

Strany do

-