Project detail

Moderní postupy výroby a hodnocení kvality a bezpečnosti potravin, jejich složek a potravinářských surovin

Duration: 1.1.2015 — 31.12.2015

Funding resources

Vysoké učení technické v Brně - Vnitřní projekty VUT

- whole funder (1. 1. 2015 - 31. 12. 2016)

On the project

Projekt je zaměřen na rozvoj potravinářských věd, na vývoj a optimalizaci moderních postupů a metod používaných při výrobě a zpracování potravin, jejich složek a potravinářských surovin. Projekt propojuje stávající témata DSP tak, aby bylo možné aplikovat a kombinovat různé přístupy a analytické techniky pro zajištění kvality a bezpečnosti produktů. Z projektu bude podporována vědecká práce a aktivní prezentace výsledků doktorských prací na mezinárodních konferencích a též mimořádná stipendia podle publikačních aktivit studentů DSP.

Mark

FCH-S-15-2827

Default language

Czech

People responsible

Márová Ivana, prof. RNDr., CSc. - principal person responsible
Babák Libor, Ing. Mgr., Ph.D., MBA - fellow researcher
Benešová Pavla, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Boháčová Hana, Ing. - fellow researcher
Bokrová Jitka, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Burdějová Lenka, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Čuta Robert, Ing. - fellow researcher
Diviš Pavel, doc. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Hlaváček Viliam, Ing. - fellow researcher
Hudečková Helena, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Christovová Silvia, Ing. - fellow researcher
Jurečková Zuzana, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Konečná Jana, Mgr., Ph.D. - fellow researcher
Kostovová Iveta, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Kučera Dan, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Mahdalová Martina, Ing. - fellow researcher
Omelková Jiřina, doc. Ing., CSc. - fellow researcher
Pala Martin, Ing. - fellow researcher
Rapta Marek, Ing. - fellow researcher
Rittich Bohuslav, doc. Ing., CSc. - fellow researcher

Units

Institute of Food Science and Biotechnology
- responsible department (1.1.1989 - not assigned)
Institute of Food Science and Biotechnology
- internal (1.1.2015 - 31.12.2015)
Faculty of Chemistry
- beneficiary (1.1.2015 - 31.12.2015)

Results

KONEČNÁ, J.; TRACHTOVÁ, Š.; ŠPANOVÁ, A.; RITTICH, B. Optimalization of HRM-PCR method for identification lactic acid bacteria from complex samples. Book of Abstracts. Brno, Czech republic: 2016. p. 111-111. ISBN: 978-80-7305-777-0.
Detail

VAŠÍČEK, R.; VAŇÁSEK, J.; KONEČNÁ, J.; TRACHTOVÁ, Š.; ŠPANOVÁ, A.; RITTICH, B. Detection of Lactobacillus acidophilus species in the probiotic meat product. Brno, Czech Republic: Brno University of Technology, Faculty of Chemistry, 2015. p. 103-103.
Detail

HUDEČKOVÁ, H.; BABÁK, L.; MÁROVÁ, I. Utilization of grape pomace for lactic acid production. Book of Abstracts - 8th Central European Conference “Chemistry towards Biology“. 2016. p. 107-107. ISBN: 978-80-7305-777-0.
Detail

DVOŘÁK, M.;YAN, L.;NUCHTAVORN, N.;NESTERENKO, N. P.;MACKA, M. New generation Deep-UV LED for portable robust low cost optical detection in microfluidic and miniaturised analysis. ANZNMF 2015 Program Schedule. Melbourne, Victoria, Australia: Australia and New Zealand Nano and Microfluidic Symposium, Melbourne Centre for Nanofabrication, 2015. p. 18-18.
Detail

YAN, L.;DVOŘÁK, M.;NUCHTAVORN, N.;NESTERENKO, N. P.;STANLEY, R.;AUFARTOVÁ, J.;KUJOVSKÁ-KRČMOVÁ, L.;MACKA, M. Portable medium pressure capillary liquid chromatography based on a modular microfluidic system using off-the-shelf components. TECHNICAL PROGRAM AGENDA OF SESSIONS ABSTRACT PDF. New Orleans, LA, USA: The Pittsburgh Conference on Analytical Chemistry and Applied Spectroscopy, Inc., 2015. p. 1209-1209.
Detail

KŘENOVÁ, A.; MATĚJÍČEK, A.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J. Antioxidační aktivita vybraných odrůd červených a bílých rybízů. Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE, 2015, č. 24, s. 37-42. ISSN: 0231-6900.
Detail

KŘENOVÁ, A.; MATĚJÍČEK, A.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J. Antioxidační aktivita vybraných odrůd černého rybízu. Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE, 2015, č. 24, s. 51-55. ISSN: 0231-6900.
Detail

DIVIŠ, P.; JUREČKOVÁ, Z.; MATĚJÍČEK, A.; KAPLAN, J.; KŘENOVÁ, A. Porovnání celkové antioxidační aktivity červenoplodých odrůd angrešt pěstovaných ve tvaru keře a dvoukmenného vřetene. Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE, 2015, č. 24, s. 13-16. ISSN: 0231-6900.
Detail

YAN, L.;DVOŘÁK, M;NESTERENKO, N., P.;STANLEY, R.;NUCHTAVORN, N.;KUJOVSKÁ-KRČMOVÁ, L.; AUFARTOVÁ, J.;MACKA, M. Miniaturised medium pressure capillary liquid chromatography system with flexible open platform design using off-the-shelf microfluidic components. ANALYTICA CHIMICA ACTA, 2015, vol. 896, no. 1, p. 166-176. ISSN: 0003-2670.
Detail

SÁSKOVÁ, D.; POŘÍZKA, J.; KULICH, P.; ŠPANOVÁ, A.; DIVIŠ, P.; RITTICH, B. Silver nanoparticles production with probiotic bacteria. Materials Science Forum, 2016, vol. 851, no. 1, p. 32-36. ISSN: 1662-9752.
Detail

BUTOROVÁ, L.; VÍTOVÁ, E.; POLOVKA, M. Comparison of volatiles identified in Aronia melanocarpa and Amelanchier alnifolia using solid-phase microextraction coupled to gas chromatography-mass spectrometry. Journal of Food and Nutrition Research, 2016, vol. 55, no. 1, p. 57-68. ISSN: 1336-8672.
Detail

HÁRONIKOVÁ, A.; MÁROVÁ, I.; KOSTOVOVÁ, I.; Vysoké učení technické v Brně: Suchá biomasa karotenogenních kvasinek druhu C.capitatum CCY10-1-2 pro krmivářské účely. 28679, užitný vzor. (2015)
Detail

BABÁK, L. Češi na zahraničních školách. Řízení školy, odborný měsíčník pro ředitele škol, 2016, roč. 13, č. 1, s. 13-14. ISSN: 1214-8679.
Detail

Vránová, D ; Dlapalová K. Ing. Isolation and identification of yeasts from interspecific variety Hibernal on the territory of the Moravian wine region. Smolenice: 2015. p. 62-62.
Detail

DVOŘÁK, M.;YAN, L.;NUCHTAVORN, N.;NESTERENKO, N., P.;MACKA, M. NEW GENERATION OF DEEP-UV LEDS INCORPORATED IN PORTABLE ROBUST LOW COST DETECTORS FOR MICROFLUIDIC AND MINIATURISED ANALYSIS. In CECE 2015 12th International Interdisciplinary Meeting on Bioanalysis. první. Brno: Institute of Analytical Chemistry of the CAS, v. v. i., Brno, Czech Republic, 2015. p. 112-115. ISBN: 978-80-904959-3-7.
Detail

BOKROVÁ, J.; MATOUŠKOVÁ, P.; PAVELKOVÁ, R.; MÁROVÁ, I. Preparation and Stability of Liposome Particles with Encapsulated Natural UV Filters. Czech Chemical Society Symposium Series, 2015, vol. 13, no. 2, p. 53-55. ISSN: 2336-7210.
Detail

KONEČNÁ, J.; ŠPANOVÁ, A.; HORÁK, D.; RITTICH, B. SOLID – PHASE DNA EXTRACTION USING VARIOUS TYPES OF MAGNETIC MICROPARTICLES. Czech Chemical Society Symposium Series, 2015, vol. 13, no. 2, p. 85-87. ISSN: 2336-7210.
Detail

MATOUŠKOVÁ, P.; PRAŽÁKOVÁ, J.; MÁROVÁ, I. Determination of nicotine in different types of product. Czech Chemical Society Symposium Series, 2015, vol. 13, no. 2, p. 100-102. ISSN: 2336-7210.
Detail

MAHDALOVÁ, M.; VÍTOVÁ, E.; RYGLOVÁ, H.; SŮKALOVÁ, K.; BUŇKA, F. The development of volatile flavour compounds during ripening of Gouda cheese. Czech Chemical Society Symposium Series, 2015, vol. 13, no. 2, p. 97-99. ISSN: 2336-7210.
Detail

HUDEČKOVÁ, H.; BABÁK, L. Lactic acid production from waste bread. Czech Chemical Society Symposium Series, 2015, vol. 13, no. 2, p. 73-75. ISSN: 2336-7210.
Detail