Publication detail

Antioxidační aktivita vybraných odrůd černého rybízu

KŘENOVÁ, A. MATĚJÍČEK, A. DIVIŠ, P. POŘÍZKA, J.

Original Title

Antioxidační aktivita vybraných odrůd černého rybízu

English Title

The antioxidant activity of selected species of blackcurrants

Type

journal article - other

Language

Czech

Original Abstract

Cílem této práce bylo stanovení celkové antioxidační aktivity vybraných odrůd černých rybízů a vzájemné porovnání dosažených výsledků. Celková antioxidační aktivita byla změřena pomocí elektronové paramagnetické rezonance (EPR) za využití volných radikálů ABTS•+ a vyjádřena jako TEACABTS (Trolox Equivalent Antioxidant Capacity). Bylo proměřeno 8 odrůd černých rybízů. Nejvyšší hodnoty celkové antioxidační aktivity vykazovaly odrůdy ˊRubenˊ a ˊOmetaˊ.

English abstract

The aim of this study was to determine the total antioxidant activity of selected cultivars of blackcurrants and mutual comparison of results. The total antioxidant activity was measured by electron paramagnetic resonance (EPR) using free radicals ABTS•+ and expressed as TEACABTS (Trolox Equivalent Antioxidant Capacity). There were 8 cultivars of blackcurrants measured. The highest values of total antioxidant activity showed cultivars ˊRubenˊ and ˊOmetaˊ.The aim of this work was to determine the total antioxidant activity of 7 different varieties of červenoplodého gooseberries and compare the values of the antioxidant activities of the monitored varieties cultivated in the form of shrubs and in the form of dvoukmenného spindle. The highest antioxidant activity was measured for a variety of gooseberries ´ Alan ´, lowest for variety ´ ´ remark about Bergman. The difference between the antioxidant activity of gooseberry varieties grown in different technologies was statistically insignificant.

Keywords

Černý rybíz, antioxidanty, celková antioxidační aktivita, ABTS, EPR.

Key words in English

Blackcurrant, antioxidants, total antioxidant activity, ABTS, EPR

Authors

KŘENOVÁ, A.; MATĚJÍČEK, A.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J.

RIV year

2015

Released

1. 6. 2015

ISBN

0231-6900

Periodical

Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE

Number

24

State

Czech Republic

Pages from

51

Pages to

55

Pages count

5

BibTex

@article{BUT123953,
  author="Alena {Křenová} and Aleš {Matějíček} and Pavel {Diviš} and Jaromír {Pořízka}",
  title="Antioxidační aktivita vybraných odrůd černého rybízu",
  journal="Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE",
  year="2015",
  number="24",
  pages="51--55",
  issn="0231-6900"
}