Publication detail
Antioxidační aktivita vybraných odrůd červených a bílých rybízů
KŘENOVÁ, A. MATĚJÍČEK, A. DIVIŠ, P. POŘÍZKA, J.
Original Title
Antioxidační aktivita vybraných odrůd červených a bílých rybízů
English Title
The antioxidant activity of selected species of red and white currants
Type
journal article - other
Language
Czech
Original Abstract
Cílem této práce bylo stanovení celkové antioxidační aktivity vybraných odrůd červených a bílých rybízů a vzájemné porovnání dosažených výsledků. Celková antioxidační aktivita vybraných druhů ovoce byla změřena spektrofotometrickými metodami za využití volných radikálů ABTS•+ a DPPH a byla vyjádřena jako ekvivalent látky Trolox. Celkem bylo proměřeno 12 odrůd červených rybízu a 6 odrůd bílých rybízu. Nejvyšší hodnoty celkové antioxidační aktivity vykazovaly odrůdy červených rybízů ˊRovadaˊ, ˊJesanˊ, ˊJuniferˊ a ˊTatranˊ a bílých rybízů ˊOrionˊ a ˊOlinˊ
English abstract
The aim of this study was to determine the total antioxidant activity of selected cultivars of red and white currants and mutual comparison of results. The total antioxidant activity of selected fruits was measured by spectrophotometric methods using free radicals ABTS•+ and DPPH and expressed as a Trolox equivalent. There were 12 cultivars of red currants and 6 cultivars of white currants measured. The highest values of total antioxidant activity showed cultivars of red currants ˊRovadaˊ, ˊJesanˊ, ˊJuniferˊ and ˊTatranˊ and white currants ˊOrionˊ and ˊOlinˊ.
Keywords
Volné radikály, antioxidanty, celková antioxidační aktivita, ABTS, DPPH
Key words in English
Free radicals, antioxidants, total antioxidant activity, ABTS, DPPH.
Authors
KŘENOVÁ, A.; MATĚJÍČEK, A.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J.
RIV year
2015
Released
1. 6. 2015
ISBN
0231-6900
Periodical
Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE
Number
24
State
Czech Republic
Pages from
37
Pages to
42
Pages count
6
BibTex
@article{BUT123956,
author="Alena {Křenová} and Aleš {Matějíček} and Pavel {Diviš} and Jaromír {Pořízka}",
title="Antioxidační aktivita vybraných odrůd červených a bílých rybízů",
journal="Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE",
year="2015",
number="24",
pages="37--42",
issn="0231-6900"
}