Detail publikace

Antioxidační aktivita vybraných odrůd červených a bílých rybízů

KŘENOVÁ, A. MATĚJÍČEK, A. DIVIŠ, P. POŘÍZKA, J.

Originální název

Antioxidační aktivita vybraných odrůd červených a bílých rybízů

Anglický název

The antioxidant activity of selected species of red and white currants

Typ

článek v časopise - ostatní, Jost

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Cílem této práce bylo stanovení celkové antioxidační aktivity vybraných odrůd červených a bílých rybízů a vzájemné porovnání dosažených výsledků. Celková antioxidační aktivita vybraných druhů ovoce byla změřena spektrofotometrickými metodami za využití volných radikálů ABTS•+ a DPPH a byla vyjádřena jako ekvivalent látky Trolox. Celkem bylo proměřeno 12 odrůd červených rybízu a 6 odrůd bílých rybízu. Nejvyšší hodnoty celkové antioxidační aktivity vykazovaly odrůdy červených rybízů ˊRovadaˊ, ˊJesanˊ, ˊJuniferˊ a ˊTatranˊ a bílých rybízů ˊOrionˊ a ˊOlinˊ

Anglický abstrakt

The aim of this study was to determine the total antioxidant activity of selected cultivars of red and white currants and mutual comparison of results. The total antioxidant activity of selected fruits was measured by spectrophotometric methods using free radicals ABTS•+ and DPPH and expressed as a Trolox equivalent. There were 12 cultivars of red currants and 6 cultivars of white currants measured. The highest values of total antioxidant activity showed cultivars of red currants ˊRovadaˊ, ˊJesanˊ, ˊJuniferˊ and ˊTatranˊ and white currants ˊOrionˊ and ˊOlinˊ.

Klíčová slova

Volné radikály, antioxidanty, celková antioxidační aktivita, ABTS, DPPH

Klíčová slova v angličtině

Free radicals, antioxidants, total antioxidant activity, ABTS, DPPH.

Autoři

KŘENOVÁ, A.; MATĚJÍČEK, A.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J.

Rok RIV

2015

Vydáno

1. 6. 2015

ISSN

0231-6900

Periodikum

Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE

Číslo

24

Stát

Česká republika

Strany od

37

Strany do

42

Strany počet

6

BibTex

@article{BUT123956,
  author="Alena {Křenová} and Aleš {Matějíček} and Pavel {Diviš} and Jaromír {Pořízka}",
  title="Antioxidační aktivita vybraných odrůd červených a bílých rybízů",
  journal="Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE",
  year="2015",
  number="24",
  pages="37--42",
  issn="0231-6900"
}