doc. RNDr.

Renata Mikulíková

Ph.D.

FCH, ÚCHPBT – Associate professor

+420 54114 9417
mikulikova@fch.vut.cz

Send BUT message

doc. RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D.

Publications

  • MIKULÍKOVÁ, R.; SVOBODA, Z.; BENEŠOVÁ, K.; BĚLÁKOVÁ, S. The occurrence of the selected Fusarium mycotoxins in Czech malting barley, harvested in 2012-2017. Czech J. Food Scencies (Special Isue), vol. 37, no. 6, p. 439-445. ISSN: 1212-1800.
    Detail | WWW

  • 2023

    LANGOVÁ, D.; CÓRDOBA, M.; SORRECHIA, R.; HOOVÁ, J.; SVOBODA, Z.; MIKULÍKOVÁ, R.; CORREA, M.; PIETRO, R.; MÁROVÁ, I. Achyrocline satureioides Hydroalcoholic Extract as a Hypoallergenic Antimicrobial Substitute of Natural Origin for Commonly Used Preservatives in Cosmetic Emulsions. Plants, 2023, vol. 12, no. 10, p. 1-15. ISSN: 2223-7747.
    Detail | WWW | Full text in the Digital Library

  • 2012

    MIKULÍKOVÁ, R.; BĚLÁKOVÁ, S.; BENEŠOVÁ, K.; SVOBODA, Z. Study of ochratoxin A content in South Moravian and foreign wines by the UPLC method with fluorescence detection. FOOD CHEMISTRY, 2012, vol. 133, no. 1, p. 55-59. ISSN: 0308-8146.
    Detail | WWW

  • 2011

    SVOBODA, Z.; MIKULÍKOVÁ, R.; BĚLÁKOVÁ, S.; BENEŠOVÁ, K.; MÁROVÁ, I. Optimization of modern analytical SPME and SPDE methods for determination of Trans-2-nonenal in barley, malt and beer. CHROMATOGRAPHIA, 2011, vol. 73, no. SI, p. 157-161. ISSN: 0009- 5893.
    Detail

    MÁROVÁ, I.; DUROŇOVÁ, K.; PAŘILOVÁ, K.; MIKULÍKOVÁ, R. Polymorphism in LoxA gene and phenotype of Czech spring barley. Chemické listy. Brno: ČCHS, 2011. p. 1020-1021. ISSN: 0009- 2770.
    Detail

    MÁROVÁ, I.; DUROŇOVÁ, K.; PAŘILOVÁ, K.; MIKULÍKOVÁ, R. Analysis of polymorphism in LOX-A gene and phenotype characteristics in several varieties of Czech spring barley. FEBS Journal. Oxford, UK: Willey- Blackwell, 2011. p. 316-317. ISSN: 1742- 464X.
    Detail

  • 2010

    BĚLÁKOVÁ, S.; BENEŠOVÁ, K.; MIKULÍKOVÁ, R.; SVOBODA, Z. Sledování změn obsahu ferulové kyseliny v pivovarských surovinách metodou UPLC s PDA detekcí. Kvasný průmysl, 2010, vol. 56, no. 6, p. 266-269. ISSN: 0023-5830.
    Detail

    OBRUČA, S.; MÁROVÁ, I.; SVOBODA, Z.; MIKULÍKOVÁ, R. Use of Controlled Exogenous Stress for Improvement of Poly(3-hydroxybutyrate) Production in Wautersia eutropha: A Preliminary Study. Folia Microbiol, 2010, vol. 55, no. 1, p. 10-16. ISSN: 0015- 5632.
    Detail

  • 2009

    SVOBODA, Z.; MIKULÍKOVÁ, R.; BĚLÁKOVÁ, S.; BENEŠOVÁ, K.NESVADBA, Z. Stanovení obsahu lipidů a zastoupení mastných kyselin v obilkách ječmene a ve sladu. Kvasný průmysl, 2009, vol. 55, no. 11- 12, p. 315-320. ISSN: 0023- 5830.
    Detail

    OBRUČA, S.; MÁROVÁ, I.; PAŘILOVÁ, K.; MÜLLER, L.; ZDRÁHAL, Z.; MIKULÍKOVÁ, R. Analysis of Active substances in "Czech Beer". 8th Balaton Symposium on High-Performance Separation Method and 15th International Symposium on Separation Sciences: Book of Abstracts. 1. Pésc: Hungarian Society for Separation Science, 2009. p. 204-204. ISBN: 978-963-06-7878- 0.
    Detail

    MIKULÍKOVÁ, R.; SVOBODA, Z.; BENEŠOVÁ, K.; BĚLÁKOVÁ, S. Stanovení metioninu ve sladu. Kvasný průmysl, 2009, vol. 55, no. 11-12, p. 310-315. ISSN: 0023-5830.
    Detail

    OBRUČA, S.; MÁROVÁ, I.; PAŘILOVÁ, K.; MÜLLER, L.; ZDRÁHAL, Z.; MIKULÍKOVÁ, R. A contribution to Analysis of "Czech Beer" Authenticity. Czech J. Food Scencies (Special Isue), 2009, vol. 27, no. 4, p. 323-326. ISSN: 1212- 1800.
    Detail

  • 2008

    MACUCHOVÁ, S.; MIKULÍKOVÁ, R.; MÁROVÁ, I. Determination of selected antioxidant enzymes in barley and malt. Chemické listy (S), 2008, vol. 102, no. S, p. 716-717. ISSN: 1803- 2389.
    Detail

    MÁROVÁ, I.; MIKULÍKOVÁ, R.; ZDRÁHAL, Z.; KONEČNÁ, H.; PAŘILOVÁ, K.; HALIENOVÁ, A. Characterization of Czech beer - a pilot study. Chemické listy, 2008, vol. 102, no. S, p. 274-275. ISSN: 1213- 7103.
    Detail

  • 2007

    MACUCHOVÁ, S.; ČEŠKOVÁ, I.; MÁROVÁ, I.; MIKULÍKOVÁ, R. Sezónní výkyvy obsahu vybraných aktivních látek v mateřském mléku ve vzorku české populace. In Sborník souhrnů sdělení. 1. Praha: VÚPP, 2007. p. 201-201. ISBN: 0-01-802143- 3.
    Detail

    MACUCHOVÁ, S.; MÁROVÁ, I.; DUROŇOVÁ, K.; MIKULCOVÁ, A.; MIKULÍKOVÁ, R.; HAVLOVÁ, P. Antioxidant properties of barley, malt and ber. In Book of abstracts. 1. Brno: Brno, 2007. p. 66-67. ISBN: 978-80-210-4234- 6.
    Detail

    MACUCHOVÁ, S.; MIKULÍKOVÁ, R.; MÁROVÁ, I.; ČEŠKOVÁ, I. Chromatography analysis of fatty acids in breast milk in a sample of Czech population . In Book of abstracts and abbreviated papers. 1. Bratislava: CEGSS, 2007. p. 1-4. ISBN: 978-80-227-2698- 6.
    Detail

    DUROŇOVÁ, K.; MÁROVÁ, I.; MACUCHOVÁ, S.; MIKULÍKOVÁ, R. Study of antimutagenic activity of barley and malt. In Book of Abstracts, Vitamins 2007. Praha: Radanal, spol. s r.o., 2007. p. 129-130. ISBN: 978-80-7194-937- 4.
    Detail

    MÁROVÁ, I.; MACUCHOVÁ, S.; DUROŇOVÁ, K.; MIKULCOVÁ, A.; MIKULÍKOVÁ, R. Studium antimutagenních účinků různých druhů sladu a piva. Praha: VÚPP, 2007. p. 45-45.
    Detail

    MÁROVÁ, I.; ČEŠKOVÁ, I.; MACUCHOVÁ, S.; MIKULÍKOVÁ, R. Seasonal changes of antioxidant content in breast milk in a sample of Czech population. In Book of Abstracts, Vitamins 2007. Praha: Radanal, s.r.o., 2007. p. 138-139. ISBN: 978-80-7194-937- 4.
    Detail

    HALIENOVÁ, A.; MÁROVÁ, I.; ČARNECKÁ, M.; HRDLIČKOVÁ, J.; MACUCHOVÁ, S.; MIKULÍKOVÁ, R. Use of Experion microfluidic electrophoresis to analysis of proteins in varius types of biological materials. In Book of abstracts. 1. Brno: Brno, 2007. p. 51-52. ISBN: 978-80-210-4234- 6.
    Detail

  • 2006

    MÁROVÁ, I.; MACUCHOVÁ, S.; MIKULÍKOVÁ, R. Influence of several types of complex antioxidant preparatives on metabolic and antioxidant status: a comparative study. Book of Abstracts. Piešťany; Slovensko: ČSBMB, 2006. p. 113-113. ISBN: 80-969532-6- 5.
    Detail

    MIKULCOVÁ, A.; MÁROVÁ, I.; MIKULÍKOVÁ, R.; KUBEŠOVÁ, J. Use of Saccharomyces cerevisiae D7 to analysis of antimutagenic/genotoxic effects of beer, malt and product of their manufacturing. Bologna, Itálie: 2006. p. 364-364.
    Detail

    MÁROVÁ, I.; MACUCHOVÁ, S.; MIKULÍKOVÁ, R. Influence of several types of complex antioxidant preparatives on metabolit snd antioxidant status: a comparative study. Book of Abstracts. Piešťany, Slovensko: ČSBMB, 2006. p. 113-113. ISBN: 80-969532-6- 5.
    Detail

    MÁROVÁ, I.; HALIENOVÁ, A.; MACUCHOVÁ, S.; MIKULÍKOVÁ, R. Use of microfluidic electrophoresis to the analysis of proteins in various types of biological materials: a comparison with gel and gel-free techniques. In Book of Abstracts. Lipica; Slovenia: Universita Ljubljana, 2006. p. 45-46.
    Detail

    Mikulcová, A., Turková, V., Márová, I., Mikulíková, R. Antimutagenic and antioxidant characteristics of selected sorts of beer, malt and barley. In Book of Abstracts. Radanal. Pardubice: Radanal, spol.s.r.o., 2006. p. 147-147. ISBN: 80-7194-855- 1.
    Detail

  • 2005

    MACUCHOVÁ, Simona; KOTRLA, Rostislav; MÁROVÁ, Ivana; MIKULÍKOVÁ, Renata. Vliv suplementace antioxidanty a PUFA na vybrané metabolické funkce u lidí. ChemZi. Bratislava: 2005. p. 372-373. ISSN: 1336- 7242.
    Detail

    MACUCHOVÁ, Simona; KOTRLA, Rostislav; MÁROVÁ, Ivana; MIKULÍKOVÁ, Renata. Study of PUFA/ tocopherol suplement intake on lipid metabolism and antioxidant status in hyperlipidaemics. In Book of Abstract. Pardubice: 2005. p. 103-104. ISBN: 80-7194-748- 2.
    Detail

    MÁROVÁ, Ivana; MACUCHOVÁ, Simona; DRÁBKOVÁ, Michaela; MIKULÍKOVÁ, Renata; PTÁČEK, Petr. Influence of PUFA/ tocopherol suplement on lipid metabolism and antioxidant status in patiens with hyperlipidaemia. Chemistry and Physics of Lipids. Ajaccio: 2005. p. 156-156. ISSN: 0009- 3084.
    Detail

  • 2002

    VÍTOVÁ, E.; MIKULÍKOVÁ, R.; DRDÁK, M.; BŘEZINA, P. Method optimization for analysis of aroma compounds of cheeses by SPME. Chemické listy, 2002, vol. 96, no. 6, p. 497-498. ISSN: 0009- 2770.
    Detail

    VÍTOVÁ, E.; MIKULÍKOVÁ, R.; DRDÁK, M. Use of solid- phase microextraction for analysis of mould cheeses aroma. In Technology and processes for sustainable development and pollution reduction. 8. Brno: VUT, 2002. p. 346-347. ISBN: 80-214-2151- 7.
    Detail

*) Publications are generated once a 24 hours.