Potravinářská chemie a technologie je jednou ze tří specializací studijního programu Chemie a technologie potravin. Tyto specializace se liší sestavou některých povinně volitelných předmětů, a tudíž i obsahem asi jedné čtvrtiny státní zkoušky. První ročník všech specializaci má společnou náplň, v průběhu letního semestru prvního ročníku si pak budete vybírat jednu z nabízených specializací, která Vás nejvíce zaujme a bude nejlépe odpovídat Vašemu budoucímu plánovanému uplatnění.
Jíst musíme všichni a denně. Zajímá vás, co vlastně jíme? Naučíte se stanovit složení potravin a poznat, jestli jsou kvalitní, zdravé či škodlivé. Budete se podílet na vývoji nových potravin a v praxi využívat moderní metody analýzy potravin. Během studia zvládnete základy všech hlavních typů potravinářských technologií i potravinářských biotechnologií.
Jako adekvátně vzdělaný potravinářský chemik se pak budete orientovat v oblasti produkce a technologie potravin a jejich složek. Budete umět využívat moderní analytické metody k prokázání původu, pravosti a kvality potravin. Uplatnění najdete v oblastech zemědělství, kosmetiky, farmacie, biomedicíny či biotechnologií. Pokud nebudete mít dost, běžte na magistra. Třeba ve studijním programu Chemie přírodních látek, který tento obor rozšiřuje a obohacuje o další moderní směry studia, jako jsou metody stanovení autenticity a bezpečnosti potravin s přírodních látek, molekulární biotechnologie a další.
This programme is provided by Ústav chemie potravin a biotechnologií.
Kvalitní a zdravé potraviny – naše budoucnost
-
80%
studentů je přijato bez přijímací zkoušky, tedy na základě prospěchu ze střední školy.
-
1:4
je poměr chlapců a dívek, kteří studují biotechnologii.
-
95%
absolventů pokračuje v navazujícím magisterském studiu.
-
20%
studentů stráví část studia na zahraniční univerzitě.
1. ročník
Tento ročník je potřeba vystudovat ve společné obecné specializaci Chemie a technologie potravin. Poté si můžete tuto specializaci zvolit a pokračovat ve studiu.