Detail projektu
Aplikace progresivních postupů pro zabezpečení zvyšování kvality a bezpečnosti potravin při výrobě a kontrole
Období řešení: 1.1.2014 — 31.12.2014
Zdroje financování
Vysoké učení technické v Brně - Vnitřní projekty VUT
- plně financující (1. 1. 2014 - 31. 12. 2015)
O projektu
Rešená problematika se bude týkat potravin a potravinových doplňků z pohledu zvýšení jejich bezpečnosti, zdraví prospěšnosti, autentičnosti a modernizace jejich technologických postupů.Taktéž bude věnována nemalá pozornost studiu možnosti využití odpadů, které vznikají při zpracování surovin pro potravinářské účely.
Označení
FCH-S-14-2325
Originální jazyk
čeština
Řešitelé
Omelková Jiřina, doc. Ing., CSc. - hlavní řešitel
Babák Libor, Ing. Mgr., Ph.D., MBA - spoluřešitel
Benešová Pavla, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Buňka František, Ing, PhD - spoluřešitel
Čuta Robert, Ing. - spoluřešitel
Čutová Michaela, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Diviš Pavel, doc. Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Hlaváček Viliam, Ing. - spoluřešitel
Hurtová Jana, Ing. - spoluřešitel
Chroboková Maria, Ing. - spoluřešitel
Jurečková Zuzana, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Kostovová Iveta, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Márová Ivana, prof. RNDr., CSc. - spoluřešitel
Němcová Andrea, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Pala Martin, Ing. - spoluřešitel
Rittich Bohuslav, doc. Ing., CSc. - spoluřešitel
Skoumalová Petra, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Sůkalová Kateřina, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Španová Alena, doc. RNDr., CSc. - spoluřešitel
Trojánek Zdeněk, Ing. - spoluřešitel
Útvary
Ústav chemie potravin a biotechnologií
- odpovědné pracoviště (1.1.1989 - nezadáno)
Ústav chemie potravin a biotechnologií
- interní (1.1.2014 - 31.12.2014)
Fakulta chemická
- příjemce (1.1.2014 - 31.12.2014)
Výsledky
TRACHTOVÁ, Š.; ŠPANOVÁ, A.; TÓTH, J.; PRETTL, Z.; HORÁK, D.; GYENIS, J.; RITTICH, B. Solid-phase DNA isolation from food matrices using hydrophilic magnetic microspheres. FOOD AND BIOPRODUCTS PROCESSING, 2015, vol. 94, no. 1, p. 375-381. ISSN: 0960-3085.
Detail
ZICHOVÁ, M.; STRATILOVÁ, E.; ROSENBERG, M.; OMELKOVÁ, J. Imobilizace celulolytických enzymů na nosiče s polyethylenteraftalátu a polyakrylamidu. Chemické listy, 2015, roč. 109, č. 12, s. 946-949. ISSN: 1213-7103.
Detail
FRIČOVÁ, M.; ČUTA, R.; KŘÍŽOVÁ, J.; ŠPANOVÁ, A.; RITTICH, B. SIMPLY METHOD OF DNA ISOLATION FROM LACTIC ACID BACTERIA. Book of abstracts. first. Brno: Brno University of Technology, Faculty of Chemistry, 2015. p. 98-99. ISBN: 978-80-214-5228-2.
Detail
ŠPANOVÁ, A., DRÁB, V., TURKOVÁ, K., ŠPANO, M., BURDYCHOVÁ, R., ŠEDO, O., ŠRŮTKOVÁ, D., RADA, V., RITTICH, B. Selection of potential probiotic Lactobacillus strains of human origin for use in dairy industry. EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY, 2015, vol. 241, no. 6, p. 861-869. ISSN: 1438-2377.
Detail
ŠRŮTKOVÁ, D., SCHWARZER, M., HUDCOVIC, T., ZAKOSTELSKÁ, Z., DRÁB, V., ŠPANOVÁ, A., RITTICH, B., SCHABUSSOVA, I., KOZÁKOVÁ, H. Bifidobacterium longum CCM 7952 promotes epithelial barrier function and prevents acute DSS-induced colitis in strictly strain-specific manner. PLOS ONE, 2015, vol. 10, no. 7, p. 1-20. ISSN: 1932-6203.
Detail
CHROBOKOVÁ M., TÓTH J., ŠPANOVÁ A., RITTICH B. Influence of PEG 6000 concentration on DNA viscosity and adsorption capacity on magnetic microspheres. In CECE 2014: 11 th International interdisciplinary meeting in bioanalysis. Brno, Czech Republic: Inst Analytical Chemistry ASCR, V VI-IAC, Veveri 967-97, Brno, 60200 Czech Republic, 2014. p. 161-163. ISBN: 978-80-904959-2-0.
Detail
VÍTOVÁ, E.; SŮKALOVÁ, K.; MAHDALOVÁ, M.; BURDĚJOVÁ, L.; BABÁK, L.; MATĚJÍČEK, A. Comparison of flavour and volatile flavour compounds of mixed elderberry juices. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 2015, vol. 63, no. 1, p. 147-152. ISSN: 1211-8516.
Detail
PALA, M.; OBRUČA, S.; SKŘIVANOVÁ, V.; BENEŠOVÁ, P.; HLAVÁČEK, V.; MÁROVÁ, I. Enzymatická hydrolýza kávové sedliny. Chemické listy (S). Ostrava: Česká společnost chemická, 2014. s. 793-793. ISSN: 1803-2389.
Detail
VALICOVÁ, M., ZOVČÁKOVÁ, M., ŠPANOVÁ, A., OMELKOVÁ, J. Study of Lactic Acid Bacteria in Grape Musts Originating from Integrated and Organically Grown Grapes. 5th European Conference: Chemistry for Life Sciences. Barcelona: 2013. p. 179-179.
Detail
Čuta R., Fričová M., Rittich B., Španová A. TESTING DIFFERENT TYPES LYSIS METHOD FOR THE PREPARATION OF THE BACTERIAL CELL LYSATES WITH SUBSEQUENT ISOLATION AND AMPLIFICATION OF DNA. 2014. p. 170-171. ISBN: 978-80-904959-2-0.
Detail
Fričová M., Rittich B., Španová A. The use of iont potencial at the bacterial DNA separatio by amino functionalized magnetic nanopartocles. Brno: 2014. p. 197-199. ISBN: 978-80-904959-2-0.
Detail
SŮKALOVÁ, K.; VÍTOVÁ, E.; BUŇKA, F. The impact of vegetable oil type on the sensory quality of processed cheese analogues. Studentská odborná konference Chemie je život 2014. Sborník abstraktů. 2014. p. 95-95. ISBN: 978-80-214-5077-6.
Detail
SŮKALOVÁ, K.; VÍTOVÁ, E.; BUŇKA, F. The impact of vegetable oil type on the sensory quality of processed cheese analogues. In Studentská odborná konference Chemie je život 2014 Sborník příspěvků. 2014. p. 411-415. ISBN: 978-80-214-5078-3.
Detail
SŮKALOVÁ, K.; VÍTOVÁ, E.; BUŇKA, F. Senzorické hodnocení tavených sýrových analogů. In XVI. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí. Sborník příspěvků. 2014. s. 10-12. ISBN: 978-80-7305-670-4.
Detail
TROJÁNEK, Z.; KOVAŘÍK, A.; ŠPANOVÁ, A.; RITTICH, B.; HORÁK D. OPTIMALIZACE METODY IZOLACE ROSTLINNÉ DNA S VYUŽITÍM MAGNETICKÉHO NOSIČE A JEJÍ SROVNÁNÍ S DALŠÍMI METODAMI. 2014.
Detail
TROJÁNEK, Z.; KOVAŘÍK, A.; ŠPANOVÁ, A.; RITTICH, B.; HORÁK, D. IZOLACE DNA Z TECHNOLOGICKY ZPRACOVANÝCH POTRAVIN S VYUŽITÍM MAGNETICKÝCH NOSIČŮ. 2014.
Detail
OLŠOVCOVÁ, Z.; VESPALCOVÁ, M. D-tagatose, new sweetener with health benefits. 2014.
Detail
OLŠOVCOVÁ, Z.; VESPALCOVÁ, M. D-tagatose, new sweetener with health benefits. Chemie je 6ivot, Sborník abstraktů. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Purkyňova 464/118, 612 00 Brno, 2014. p. 84-84. ISBN: 978-80-214-5077-6.
Detail
BUTOROVÁ, L.; VÍTOVÁ, E.; POLOVKA, M. Monitoring of selected parameters in Amelanchier alnifolia extracts by UV-VIS-NIR and EPR spectroscopy. In CECE 2014 11th International Interdisciplinary Meeting on Bioanalysis. Ústav analytické chemie AV ČR, v.v.i.: 2014. p. 137-140. ISBN: 978-80-904959-2-0.
Detail
ZICHOVÁ, M.; STRATILOVÁ, E.; OMELKOVÁ, J.; ROSENBERG, M. Utilization of waste material for immobilization of cellulose-degrading enzymes. EMEC15 - The 15th European Meeting on Environmental Chemistry. Brno: 2014. ISBN: 978-80-214-5073-8.
Detail
Odpovědnost: Omelková Jiřina, doc. Ing., CSc.