Detail publikace
Senzorické hodnocení tavených sýrových analogů
SŮKALOVÁ, K. VÍTOVÁ, E. BUŇKA, F.
Originální název
Senzorické hodnocení tavených sýrových analogů
Anglický název
Sensory evaluation of processed cheese analogues
Typ
článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Tato práce se zabvá posouzením vlivu přídavku vybraných rostlinných olejů na senzorickou jakost modelových vzorků tavených sýrových analogů.Pro senzorické hodnocení vzhledu a barvy, lesku, textury a chuti a vůně byla použita sedmibodová stupnice hedonického typu. Intenzita vybraných deskriptorů off-flavouru (hořká, olejová, slaná, sýrová a jiná) byla hodnocena pomocí profilového testu. Přídavek rostlinného oleje významně ovlivnil (P<0.05) senzorick vlastnosti tavených sýrových analogů, hlavně chuť a vůni.
Anglický abstrakt
This work deal with the influence of the addition of selected vegetable oils on the sensory quality of model samples of processed cheese analogues. The seven-point hedonic scale was used for sensory evaluation of appearance and colour, gloss, texture and taste and aroma (flavour) of samples. The intensity of selected descriptors expressing off-flavour (e.g. sour, oily, bitter, salty, cheesy and others) were then evaluated using profile test. The addition of vegetable oil significantly (P<0.05) influenced sensory properties of processed cheese analogues, especially taste and aroma.
Klíčová slova
tavené sýrové analogy, flavour, senzorická kvalita
Klíčová slova v angličtině
processed cheese analogues; flavour; sensory quality
Autoři
SŮKALOVÁ, K.; VÍTOVÁ, E.; BUŇKA, F.
Rok RIV
2014
Vydáno
28. 5. 2014
ISBN
978-80-7305-670-4
Kniha
XVI. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí. Sborník příspěvků
Strany od
10
Strany do
12
Strany počet
3
BibTex
@inproceedings{BUT111746,
author="Kateřina {Sůkalová} and Eva {Vítová} and František {Buňka}",
title="Senzorické hodnocení tavených sýrových analogů",
booktitle="XVI. konference mladých vědeckých pracovníků
s mezinárodní účastí. Sborník příspěvků",
year="2014",
pages="10--12",
isbn="978-80-7305-670-4"
}