Detail publikace

Senzorické hodnocení tavených sýrových analogů

SŮKALOVÁ, K. VÍTOVÁ, E. BUŇKA, F.

Originální název

Senzorické hodnocení tavených sýrových analogů

Anglický název

Sensory evaluation of processed cheese analogues

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Tato práce se zabvá posouzením vlivu přídavku vybraných rostlinných olejů na senzorickou jakost modelových vzorků tavených sýrových analogů.Pro senzorické hodnocení vzhledu a barvy, lesku, textury a chuti a vůně byla použita sedmibodová stupnice hedonického typu. Intenzita vybraných deskriptorů off-flavouru (hořká, olejová, slaná, sýrová a jiná) byla hodnocena pomocí profilového testu. Přídavek rostlinného oleje významně ovlivnil (P<0.05) senzorick vlastnosti tavených sýrových analogů, hlavně chuť a vůni.

Anglický abstrakt

This work deal with the influence of the addition of selected vegetable oils on the sensory quality of model samples of processed cheese analogues. The seven-point hedonic scale was used for sensory evaluation of appearance and colour, gloss, texture and taste and aroma (flavour) of samples. The intensity of selected descriptors expressing off-flavour (e.g. sour, oily, bitter, salty, cheesy and others) were then evaluated using profile test. The addition of vegetable oil significantly (P<0.05) influenced sensory properties of processed cheese analogues, especially taste and aroma.

Klíčová slova

tavené sýrové analogy, flavour, senzorická kvalita

Klíčová slova v angličtině

processed cheese analogues; flavour; sensory quality

Autoři

SŮKALOVÁ, K.; VÍTOVÁ, E.; BUŇKA, F.

Rok RIV

2014

Vydáno

28. 5. 2014

ISBN

978-80-7305-670-4

Kniha

XVI. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí. Sborník příspěvků

Strany od

10

Strany do

12

Strany počet

3

BibTex

@inproceedings{BUT111746,
  author="Kateřina {Sůkalová} and Eva {Vítová} and František {Buňka}",
  title="Senzorické hodnocení tavených sýrových analogů",
  booktitle="XVI. konference mladých vědeckých pracovníků
s mezinárodní účastí. Sborník příspěvků",
  year="2014",
  pages="10--12",
  isbn="978-80-7305-670-4"
}