Course detail

Instrumental and structure analysis PCHBT

FCH-MC_PISAAcad. year: 2025/2026

Not applicable.

Language of instruction

Czech

Number of ECTS credits

4

Mode of study

Not applicable.

Entry knowledge

Not applicable.

Rules for evaluation and completion of the course

Not applicable.

Aims

Not applicable.

Study aids

Not applicable.

Prerequisites and corequisites

Not applicable.

Basic literature

Crouch, Stanley; West, Donald; Holler, F; Skoog, Douglas A.: Analytická chemie. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha 2021. (CS)
Králová B. : Bioanalytické metody. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha 2001. (CS)

Recommended reading

Not applicable.

Classification of course in study plans

  • Programme NPCP_PCHBT Master's 1 year of study, winter semester, compulsory

Type of course unit

 

Lecture

26 hod., optionally

Teacher / Lecturer

Syllabus

V rámci předmětu budou studenti podrobně seznámeni s instrumentálními technikami využívanými v oblasti potravinářských věd a biotechnologií, bude jim vysvětlen princip jednotlivých metod a synergický efekt propojení komplementárních metod. Jednotlivé tematické bloky budou přednášeny odborníky na danou problematiku a to s důrazem na praktickou stránku problému včetně interpretace dat.

1. Vývoj instrumentálních technik v časové ose
2. Přehled relevantních instrumentální technik, logika jejich využití
3. Elektromigrační metody a jejich využití 
4. Pokročilá fluorescenční spektroskopie při analýze biologických vzorků 
5. Elementární analýza
6. Spektroskopické a mikro-spektroskopické techniky
7. Strukturní analýza a využití nukleární magnetické rezonance 
8. Pokročilé mikrofluidní techniky 
9. Reologie a její využití v oblasti potravinářství a biotechnologie 
10. Analýza morfologie částic, povrchů a buněk 
11. Moderní nástroje molekulární biologie, Next-Generation Sequencing 
12. Techniky analýzy buněk na úrovni jedné buňky (single cell analysis) 
13. Využití buněčných kultur, in-vivo a in-vitro testy