Detail předmětu

Instrumentální a strukturní analýza PCHBT

FCH-MC_PISAAk. rok: 2025/2026

V rámci předmětu budou studenti podrobně seznámeni s instrumentálními technikami využívanými v oblasti potravinářských věd a biotechnologií, bude jim vysvětlen princip jednotlivých metod a synergický efekt propojení komplementárních metod. Jednotlivé tematické bloky budou přednášeny odborníky na danou problematiku a to s důrazem na praktickou stránku problému včetně interpretace dat.   

 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Vstupní znalosti

Základy analytické chemie, biochemie, organická a fyzikální chemie

 

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Předmět je ukončen úspěšným absolvováním ústní zkoušky. Při ústní zkoušce bude studentovi položena jedna otázka z problematiky oboru v souladu s osnovou předmětu. Hodnocena bude úroveň znalostí studenta a schopnost reagovat na zadané otázky. Hodnocení zkoušky odpovídá systému ECTS.

 
Účast na přednáškách není kontrolována

Učební cíle

Cílem předmětu Instrumentální analýza pro potravináře a biotechnology je podrobně seznámit studenty s pokročilými analytickými instrumentálními metodami relevantními v kontextu chemie a technologie potravin a také biotechnologií. Hlavní důraz bude kladen na pochopení principu jednotlivých technik a logiku kombinací komplementárních metod. Studenti budou seznámeni s typickým pracovním postupem pro různé problematiky a také jim bude podrobně vysvětlena informační hodnota každé techniky včetně prezentace a interpretace výsledků.

 

Absolvováním předmětu studenti získají specializované vědomosti i praktické znalosti o instrumentálních technikách využívaných v oblasti potravinářství a biotechnologií, o jejich principech, informační hodnotě i možnostech jejich kombinací a propojení.

 

Základní literatura

Crouch, Stanley; West, Donald; Holler, F; Skoog, Douglas A.: Analytická chemie. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha 2021. (CS)
Králová B. : Bioanalytické metody. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha 2001. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NPCP_PCHBT magisterský navazující 1 ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

V rámci předmětu budou studenti podrobně seznámeni s instrumentálními technikami využívanými v oblasti potravinářských věd a biotechnologií, bude jim vysvětlen princip jednotlivých metod a synergický efekt propojení komplementárních metod. Jednotlivé tematické bloky budou přednášeny odborníky na danou problematiku a to s důrazem na praktickou stránku problému včetně interpretace dat.

1. Vývoj instrumentálních technik v časové ose
2. Přehled relevantních instrumentální technik, logika jejich využití
3. Elektromigrační metody a jejich využití 
4. Pokročilá fluorescenční spektroskopie při analýze biologických vzorků 
5. Elementární analýza
6. Spektroskopické a mikro-spektroskopické techniky
7. Strukturní analýza a využití nukleární magnetické rezonance 
8. Pokročilé mikrofluidní techniky 
9. Reologie a její využití v oblasti potravinářství a biotechnologie 
10. Analýza morfologie částic, povrchů a buněk 
11. Moderní nástroje molekulární biologie, Next-Generation Sequencing 
12. Techniky analýzy buněk na úrovni jedné buňky (single cell analysis) 
13. Využití buněčných kultur, in-vivo a in-vitro testy