Detail předmětu
Instrumentální a strukturní analýza PCHBT
FCH-MC_PISAAk. rok: 2025/2026
V rámci předmětu budou studenti podrobně seznámeni s instrumentálními technikami využívanými v oblasti potravinářských věd a biotechnologií, bude jim vysvětlen princip jednotlivých metod a synergický efekt propojení komplementárních metod. Jednotlivé tematické bloky budou přednášeny odborníky na danou problematiku a to s důrazem na praktickou stránku problému včetně interpretace dat.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Základy analytické chemie, biochemie, organická a fyzikální chemie
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Předmět je ukončen úspěšným absolvováním ústní zkoušky. Při ústní zkoušce bude studentovi položena jedna otázka z problematiky oboru v souladu s osnovou předmětu. Hodnocena bude úroveň znalostí studenta a schopnost reagovat na zadané otázky. Hodnocení zkoušky odpovídá systému ECTS.
Účast na přednáškách není kontrolována
Učební cíle
Cílem předmětu Instrumentální analýza pro potravináře a biotechnology je podrobně seznámit studenty s pokročilými analytickými instrumentálními metodami relevantními v kontextu chemie a technologie potravin a také biotechnologií. Hlavní důraz bude kladen na pochopení principu jednotlivých technik a logiku kombinací komplementárních metod. Studenti budou seznámeni s typickým pracovním postupem pro různé problematiky a také jim bude podrobně vysvětlena informační hodnota každé techniky včetně prezentace a interpretace výsledků.
Absolvováním předmětu studenti získají specializované vědomosti i praktické znalosti o instrumentálních technikách využívaných v oblasti potravinářství a biotechnologií, o jejich principech, informační hodnotě i možnostech jejich kombinací a propojení.
Základní literatura
Králová B. : Bioanalytické metody. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha 2001. (CS)
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program NPCP_PCHBT magisterský navazující 1 ročník, zimní semestr, povinný
Typ (způsob) výuky
Přednáška
Vyučující / Lektor
Osnova
V rámci předmětu budou studenti podrobně seznámeni s instrumentálními technikami využívanými v oblasti potravinářských věd a biotechnologií, bude jim vysvětlen princip jednotlivých metod a synergický efekt propojení komplementárních metod. Jednotlivé tematické bloky budou přednášeny odborníky na danou problematiku a to s důrazem na praktickou stránku problému včetně interpretace dat.
1. Vývoj instrumentálních technik v časové ose
2. Přehled relevantních instrumentální technik, logika jejich využití
3. Elektromigrační metody a jejich využití
4. Pokročilá fluorescenční spektroskopie při analýze biologických vzorků
5. Elementární analýza
6. Spektroskopické a mikro-spektroskopické techniky
7. Strukturní analýza a využití nukleární magnetické rezonance
8. Pokročilé mikrofluidní techniky
9. Reologie a její využití v oblasti potravinářství a biotechnologie
10. Analýza morfologie částic, povrchů a buněk
11. Moderní nástroje molekulární biologie, Next-Generation Sequencing
12. Techniky analýzy buněk na úrovni jedné buňky (single cell analysis)
13. Využití buněčných kultur, in-vivo a in-vitro testy