Course detail
Natural Products and Food Chemistry
FCH-BC_CHP1Acad. year: 2023/2024
Not applicable.
Language of instruction
Czech
Number of ECTS credits
4
Mode of study
Not applicable.
Guarantor
Entry knowledge
Not applicable.
Rules for evaluation and completion of the course
Not applicable.
Aims
Not applicable.
Study aids
Not applicable.
Prerequisites and corequisites
Not applicable.
Basic literature
E-learning na VUT v Brně (https://moodle.vutbr.cz) - Chemie potravin a přírodních látek I, 2021 (CS)
Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin I a II, Ossis, Tábor 2009. (CS)
Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin I a II, Ossis, Tábor 2009. (CS)
Recommended reading
Velisek J.: Chemistry of Food, John Wiley & Sons Inc, 2015 (EN)
Zeece M.: Introduction to the Chemistry of Food, Elsevier Science Publishing Co Inc, 2020 (EN)
Zeece M.: Introduction to the Chemistry of Food, Elsevier Science Publishing Co Inc, 2020 (EN)
Classification of course in study plans
- Programme BPCP_CHTPO Bachelor's
specialization BT , 3 year of study, winter semester, compulsory-optional
specialization PCH , 3 year of study, winter semester, compulsory - Programme BKCP_CHTPO Bachelor's
specialization BT , 3 year of study, winter semester, compulsory-optional
specialization PCH , 3 year of study, winter semester, compulsory
Type of course unit
Lecture
26 hod., optionally
Teacher / Lecturer
Syllabus
Předmět Chemie potravin a přírodních látek I je orientován na základní složky přírodních látek, kterými jsou bílkoviny, tuky a sacharidy. Studenti se seznámí se strukturou a chemickými vlastnostmi přírodních látek. Dále s potravinářskými surovinami, které jsou nejbohatšími zdroji těchto složek. Maximální důraz ve výuce tohoto předmětu bude kladen na studium reakcí a změn, kterým uvedené složky podléhají při technologických procesech zpracování a skladování.
1. Aminokyseliny
2. Peptidy a bílkoviny obecně
3. Bílkoviny masa a mléka
4. Přehled reakcí bílkovin
5. Mastné kyseliny
6. Homolipidy
7. Heterolipidy
8. Doprovodné látky lipidů a komplexní lipidy
9. Přehled reakcí lipidů
10. Monosacharidy
11. Deriváty monosacharidů a oligosacharidy
12. Polysacharidy obecně
13. Polysacharidy rostlin
14. Polysacharidy mořských řas, mikroorganizmů, hub a živočichů
15. Přehled reakcí sacharidů
1. Aminokyseliny
2. Peptidy a bílkoviny obecně
3. Bílkoviny masa a mléka
4. Přehled reakcí bílkovin
5. Mastné kyseliny
6. Homolipidy
7. Heterolipidy
8. Doprovodné látky lipidů a komplexní lipidy
9. Přehled reakcí lipidů
10. Monosacharidy
11. Deriváty monosacharidů a oligosacharidy
12. Polysacharidy obecně
13. Polysacharidy rostlin
14. Polysacharidy mořských řas, mikroorganizmů, hub a živočichů
15. Přehled reakcí sacharidů