Course detail
Gene Technology
FCH-BC_GETAcad. year: 2023/2024
Not applicable.
Language of instruction
Czech
Number of ECTS credits
4
Mode of study
Not applicable.
Guarantor
Entry knowledge
Not applicable.
Rules for evaluation and completion of the course
Not applicable.
Aims
Not applicable.
Study aids
Not applicable.
Prerequisites and corequisites
Not applicable.
Basic literature
Brazda V., Genové technologie – eLearningový kurz, 2020 (CS)
Recommended reading
Snustad P.D. Simmons M.J., Genetika, MUNI Press, 2017 (CS)
Elearning
eLearning: currently opened course
Classification of course in study plans
- Programme BPCP_CHTPO Bachelor's
specialization PCH , 3 year of study, summer semester, compulsory-optional
specialization BT , 3 year of study, summer semester, compulsory - Programme BKCP_CHTPO Bachelor's
specialization PCH , 3 year of study, summer semester, compulsory-optional
specialization BT , 3 year of study, summer semester, compulsory
Type of course unit
Lecture
13 hod., optionally
Teacher / Lecturer
Syllabus
1. Základní pojmy molekulární genetiky; struktura a funkce informačních makromolekul
2. Přehled metod izolace a analýzy nukleových kyselin
3. Transformační vektory, restrikční endonukleázy a další enzymy používané k analýze a úpravám nukleových kyselin.
4. Hybridizace nukleových kyselin.
5. Metody transformace, kritéria selekce rekombinantních buněk.
6. Klonování DNA, polymerázová řetězová reakce, využití PCR v klinické a potravinářské diagnostice
7. Molekulární analýza genomu – sekvenování. Genové knihovny.
8. Mutageneze – náhodná, místně cílená.
9. Produkce, izolace a analýza rekombinantních proteinů
10. Příprava transgenních organismů, optimalizace exprese transgenů.
11. Geneticky modifikované mikroorganismy a jejich využití.
12. Transformace vyšších organismů - rostlin a živočichů.
13. Přehled aplikací genového inženýrství v potravinářství a biotechnologii, genová terapie
2. Přehled metod izolace a analýzy nukleových kyselin
3. Transformační vektory, restrikční endonukleázy a další enzymy používané k analýze a úpravám nukleových kyselin.
4. Hybridizace nukleových kyselin.
5. Metody transformace, kritéria selekce rekombinantních buněk.
6. Klonování DNA, polymerázová řetězová reakce, využití PCR v klinické a potravinářské diagnostice
7. Molekulární analýza genomu – sekvenování. Genové knihovny.
8. Mutageneze – náhodná, místně cílená.
9. Produkce, izolace a analýza rekombinantních proteinů
10. Příprava transgenních organismů, optimalizace exprese transgenů.
11. Geneticky modifikované mikroorganismy a jejich využití.
12. Transformace vyšších organismů - rostlin a živočichů.
13. Přehled aplikací genového inženýrství v potravinářství a biotechnologii, genová terapie
Elearning
eLearning: currently opened course