Publication detail
Srovnání aromatického profilu sýrů s bílou plísní
VÍTOVÁ, E. LOUPANCOVÁ, B. ŠTOUDKOVÁ, H. ZEMANOVÁ, J.
Original Title
Srovnání aromatického profilu sýrů s bílou plísní
English Title
Comparison of aroma profile of white mould cheeses
Type
conference paper
Language
Czech
Original Abstract
Cílem této práce bylo srovnat aroma profil různých typů sýrů s bílou plísní vyráběných v ČR. Tyto sýry jsou charakterizovány porostem bílé plísně Penicillium camamberti na povrchu sýra. Přítomnost plísně jim dává vzhled, chuť a aroma zřetelně odlišné od jiných typů sýrů. Těkavé aroma sloučeniny sýrů byly izolovány pomocí Solid-phase microextraction a analyzovány GC. Tato metoda je jednoduchá a rychlá a minimalizuje tepelné, mechanické příp. chemické poškození vzorku. Celkem bylo v sýrech identifikováno 32 sloučenin: 1 uhlovodík, 3 aldehydy, 7 ketonů, 11 alkoholů, 2 estery, 5 MK a 2 sloučeniny síry a 1 dusíkatá sloučenina. Aroma profily různých druhů testovaných sýrů byly podobné, přestože jejich technologie výroby je v některých směrech odlišná.
English abstract
The aim of this work was to compare aroma profile of vyrious types of white mould cheeses produced in CZ. Volatile aroma compounds were isolated using SPME and analysed by GC. In total 32 compounds were identified: 1 hydrocarbon, 3 aldehydes, 7 ketones, 11 alcohols, 2 esters, 5 FA and 2 sulphur compounds and 1 nitrogen compound. Aroma profiles of cheeses were similar, although producing technology is rather different.
Key words in English
aroma, SPME, white cheese
Authors
VÍTOVÁ, E.; LOUPANCOVÁ, B.; ŠTOUDKOVÁ, H.; ZEMANOVÁ, J.
RIV year
2006
Released
5. 4. 2006
Publisher
Slovenská polnohospodárská univerzita v Nitre
Location
Nitra
ISBN
80-8069-682-9
Book
sborník
Edition
3
Edition number
4
Pages from
287
Pages to
290
Pages count
4
BibTex
@inproceedings{BUT24837,
author="Eva {Vítová} and Blanka {Loupancová} and Hana {Burianová} and Jana {Zemanová}",
title="Srovnání aromatického profilu sýrů s bílou plísní",
booktitle="sborník",
year="2006",
series="3",
number="4",
pages="287--290",
publisher="Slovenská polnohospodárská univerzita v Nitre",
address="Nitra",
isbn="80-8069-682-9"
}