Detail publikace
Srovnání aromatického profilu sýrů s bílou plísní
VÍTOVÁ, E. LOUPANCOVÁ, B. ŠTOUDKOVÁ, H. ZEMANOVÁ, J.
Originální název
Srovnání aromatického profilu sýrů s bílou plísní
Anglický název
Comparison of aroma profile of white mould cheeses
Typ
článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Cílem této práce bylo srovnat aroma profil různých typů sýrů s bílou plísní vyráběných v ČR. Tyto sýry jsou charakterizovány porostem bílé plísně Penicillium camamberti na povrchu sýra. Přítomnost plísně jim dává vzhled, chuť a aroma zřetelně odlišné od jiných typů sýrů. Těkavé aroma sloučeniny sýrů byly izolovány pomocí Solid-phase microextraction a analyzovány GC. Tato metoda je jednoduchá a rychlá a minimalizuje tepelné, mechanické příp. chemické poškození vzorku. Celkem bylo v sýrech identifikováno 32 sloučenin: 1 uhlovodík, 3 aldehydy, 7 ketonů, 11 alkoholů, 2 estery, 5 MK a 2 sloučeniny síry a 1 dusíkatá sloučenina. Aroma profily různých druhů testovaných sýrů byly podobné, přestože jejich technologie výroby je v některých směrech odlišná.
Anglický abstrakt
The aim of this work was to compare aroma profile of vyrious types of white mould cheeses produced in CZ. Volatile aroma compounds were isolated using SPME and analysed by GC. In total 32 compounds were identified: 1 hydrocarbon, 3 aldehydes, 7 ketones, 11 alcohols, 2 esters, 5 FA and 2 sulphur compounds and 1 nitrogen compound. Aroma profiles of cheeses were similar, although producing technology is rather different.
Klíčová slova v angličtině
aroma, SPME, white cheese
Autoři
VÍTOVÁ, E.; LOUPANCOVÁ, B.; ŠTOUDKOVÁ, H.; ZEMANOVÁ, J.
Rok RIV
2006
Vydáno
5. 4. 2006
Nakladatel
Slovenská polnohospodárská univerzita v Nitre
Místo
Nitra
ISBN
80-8069-682-9
Kniha
sborník
Edice
3
Číslo edice
4
Strany od
287
Strany do
290
Strany počet
4
BibTex
@inproceedings{BUT24837,
author="Eva {Vítová} and Blanka {Loupancová} and Hana {Burianová} and Jana {Zemanová}",
title="Srovnání aromatického profilu sýrů s bílou plísní",
booktitle="sborník",
year="2006",
series="3",
number="4",
pages="287--290",
publisher="Slovenská polnohospodárská univerzita v Nitre",
address="Nitra",
isbn="80-8069-682-9"
}