Publication detail

Obsah aromaticky aktivních látek v plodech rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L.)

VÍTOVÁ, E. DIVIŠOVÁ, R. SKLENÁŘOVÁ, K. OMELKOVÁ, J. ZEMANOVÁ, J.

Original Title

Obsah aromaticky aktivních látek v plodech rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L.)

English Title

The content of AAC in Hippophae rhamnoides L. berries

Type

conference paper

Language

Czech

Original Abstract

Cílem práce bylo stanovení AAL v plodech rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L.) metodou SPME-GC-FID. Celkem bylo identifikováno 31 sloučenin: 5 aldehydů, 4 ketony, 12 alkoholů, 4 estery a 6 kyselin. Alkoholy a kyseliny pravděpodobně nejvíce přispívají k flavouru plodů.

English abstract

Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) is a bush or a small tree with yelloworange berries with a unique flavour and high nutritional value. The berries have a mild but characteristic aroma not comparable to any other common fruit. However, they are known to be quite acidic, astringent and bitter, so not suitable for consumption alone. The flavour of sea buckthorn fruits was followed in this work. The content of aroma active compounds was assessed using SPME-GC method, flavour was evaluated sensorially. In total 31 compounds were identified: 5 aldehydes, 4 ketones, 12 alcohols, 4 esters and 6 acids. Alcohols and acids were quantitatively the most predominant and can probably contribute to flavour with marked sour taste of sea buckthorn.

Keywords

aromatické látky, rakytník řešetlákový, SPME-GC

Key words in English

aroma compounds, Sea buckthorn, SPME-GC

Authors

VÍTOVÁ, E.; DIVIŠOVÁ, R.; SKLENÁŘOVÁ, K.; OMELKOVÁ, J.; ZEMANOVÁ, J.

RIV year

2012

Released

28. 3. 2012

Location

Nitra

ISBN

978-80-552-0769-8

Book

Sborník prací z mezinárodní vědecké konference Bezpečnost a kontrola potravin

Edition

SPU v Nitre

Edition number

1

Pages from

262

Pages to

265

Pages count

4

BibTex

@inproceedings{BUT92752,
  author="Eva {Vítová} and Radka {Divišová} and Kateřina {Sůkalová} and Jiřina {Omelková} and Jana {Zemanová}",
  title="Obsah aromaticky aktivních látek v plodech rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L.)",
  booktitle="Sborník prací z mezinárodní vědecké konference Bezpečnost a kontrola potravin",
  year="2012",
  series="SPU v Nitre",
  number="1",
  pages="262--265",
  address="Nitra",
  isbn="978-80-552-0769-8"
}