Detail publikace

Obsah aromaticky aktivních látek v plodech rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L.)

VÍTOVÁ, E. DIVIŠOVÁ, R. SKLENÁŘOVÁ, K. OMELKOVÁ, J. ZEMANOVÁ, J.

Originální název

Obsah aromaticky aktivních látek v plodech rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L.)

Anglický název

The content of AAC in Hippophae rhamnoides L. berries

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Cílem práce bylo stanovení AAL v plodech rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L.) metodou SPME-GC-FID. Celkem bylo identifikováno 31 sloučenin: 5 aldehydů, 4 ketony, 12 alkoholů, 4 estery a 6 kyselin. Alkoholy a kyseliny pravděpodobně nejvíce přispívají k flavouru plodů.

Anglický abstrakt

Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) is a bush or a small tree with yelloworange berries with a unique flavour and high nutritional value. The berries have a mild but characteristic aroma not comparable to any other common fruit. However, they are known to be quite acidic, astringent and bitter, so not suitable for consumption alone. The flavour of sea buckthorn fruits was followed in this work. The content of aroma active compounds was assessed using SPME-GC method, flavour was evaluated sensorially. In total 31 compounds were identified: 5 aldehydes, 4 ketones, 12 alcohols, 4 esters and 6 acids. Alcohols and acids were quantitatively the most predominant and can probably contribute to flavour with marked sour taste of sea buckthorn.

Klíčová slova

aromatické látky, rakytník řešetlákový, SPME-GC

Klíčová slova v angličtině

aroma compounds, Sea buckthorn, SPME-GC

Autoři

VÍTOVÁ, E.; DIVIŠOVÁ, R.; SKLENÁŘOVÁ, K.; OMELKOVÁ, J.; ZEMANOVÁ, J.

Rok RIV

2012

Vydáno

28. 3. 2012

Místo

Nitra

ISBN

978-80-552-0769-8

Kniha

Sborník prací z mezinárodní vědecké konference Bezpečnost a kontrola potravin

Edice

SPU v Nitre

Číslo edice

1

Strany od

262

Strany do

265

Strany počet

4

BibTex

@inproceedings{BUT92752,
  author="Eva {Vítová} and Radka {Divišová} and Kateřina {Sůkalová} and Jiřina {Omelková} and Jana {Zemanová}",
  title="Obsah aromaticky aktivních látek v plodech rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L.)",
  booktitle="Sborník prací z mezinárodní vědecké konference Bezpečnost a kontrola potravin",
  year="2012",
  series="SPU v Nitre",
  number="1",
  pages="262--265",
  address="Nitra",
  isbn="978-80-552-0769-8"
}