Publication detail
Využití syrovátky pro fermentativní výrobu plynů
CHROBOKOVÁ, M., HAVLÍKOVÁ, Š., KVASNIČKOVÁ, E., RITTICH, B.
Original Title
Využití syrovátky pro fermentativní výrobu plynů
English Title
Utilization of whey for fermentative production of gas
Type
abstract
Language
Czech
Original Abstract
Bakteriální kmen Clostridium butyricum E16A byl kultivován za anaerobních podmínek v komerčně dostupném RCM bujónu, v RCM bujónu s laktózou a syrovátkou a v samotné syrovátce. Při fermentaci sledován vliv teploty (20, 25 a 37 C), pH (5,6 a 6,9) a typu neutralizátoru na tvorbu vodíku. Při kultivaci v RMC bujónu s obnovenou syrovátkou při 37 C, rozmezí pH 6,0-6,9 bylo ve volně odcházejících plynech detegováno až 50 % vodíku. V kultivačním médiu bylo stanoveno významné množství kyseliny máselné (6,06 g.l-1).
English abstract
Bacterial strain Clostridium butyricum E16A was cultivated in RCM medium, RCM medium with lactose, RCM medium with whey and in whey under anaerobic conditions. There were followed the influence of temperature (20, 25 and 37 C), pH (5,6 and 6,9) and type of neutralisator on hydrogen production during fermentation. There was detected approximately 50% of hydrogen in free outgoing gasses after cultivation of the strain in RCM medium with whey at 37 C, pH range between 6,0-6,9. Significant amount of butyric acid (6,06g/l) was estimated in cultivation medium.
Keywords
Clostridium butyricum , syrovátka, fermentace, vodík
Key words in English
Clostridium butyricum, whey, fermentation, hydrogen
Authors
CHROBOKOVÁ, M., HAVLÍKOVÁ, Š., KVASNIČKOVÁ, E., RITTICH, B.
Released
22. 3. 2012
Publisher
Československá spoločnost mikrobiologická
Location
STU Bratislava
Pages from
15
Pages to
15
Pages count
1
BibTex
@misc{BUT92037,
author="Maria {Chroboková} and Bohuslav {Rittich}",
title="Využití syrovátky pro fermentativní výrobu plynů",
year="2012",
pages="15--15",
publisher="Československá spoločnost mikrobiologická",
address="STU Bratislava",
note="abstract"
}