Detail publikace
Využití syrovátky pro fermentativní výrobu plynů
CHROBOKOVÁ, M., HAVLÍKOVÁ, Š., KVASNIČKOVÁ, E., RITTICH, B.
Originální název
Využití syrovátky pro fermentativní výrobu plynů
Anglický název
Utilization of whey for fermentative production of gas
Typ
abstrakt
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Bakteriální kmen Clostridium butyricum E16A byl kultivován za anaerobních podmínek v komerčně dostupném RCM bujónu, v RCM bujónu s laktózou a syrovátkou a v samotné syrovátce. Při fermentaci sledován vliv teploty (20, 25 a 37 C), pH (5,6 a 6,9) a typu neutralizátoru na tvorbu vodíku. Při kultivaci v RMC bujónu s obnovenou syrovátkou při 37 C, rozmezí pH 6,0-6,9 bylo ve volně odcházejících plynech detegováno až 50 % vodíku. V kultivačním médiu bylo stanoveno významné množství kyseliny máselné (6,06 g.l-1).
Anglický abstrakt
Bacterial strain Clostridium butyricum E16A was cultivated in RCM medium, RCM medium with lactose, RCM medium with whey and in whey under anaerobic conditions. There were followed the influence of temperature (20, 25 and 37 C), pH (5,6 and 6,9) and type of neutralisator on hydrogen production during fermentation. There was detected approximately 50% of hydrogen in free outgoing gasses after cultivation of the strain in RCM medium with whey at 37 C, pH range between 6,0-6,9. Significant amount of butyric acid (6,06g/l) was estimated in cultivation medium.
Klíčová slova
Clostridium butyricum , syrovátka, fermentace, vodík
Klíčová slova v angličtině
Clostridium butyricum, whey, fermentation, hydrogen
Autoři
CHROBOKOVÁ, M., HAVLÍKOVÁ, Š., KVASNIČKOVÁ, E., RITTICH, B.
Vydáno
22. 3. 2012
Nakladatel
Československá spoločnost mikrobiologická
Místo
STU Bratislava
Strany od
15
Strany do
15
Strany počet
1
BibTex
@misc{BUT92037,
author="Maria {Chroboková} and Bohuslav {Rittich}",
title="Využití syrovátky pro fermentativní výrobu plynů",
year="2012",
pages="15--15",
publisher="Československá spoločnost mikrobiologická",
address="STU Bratislava",
note="abstract"
}