Publication detail
Sledování tvorby vodíku při fermentaci různých médií kmenem Clostridium butyricum E16A
HAVLÍKOVÁ Š., KVASNIČKOVÁ E., RITTICH B., ŠPANOVÁ A.
Original Title
Sledování tvorby vodíku při fermentaci různých médií kmenem Clostridium butyricum E16A
English Title
Monitoring of hydrogen formativ during the fermentation of different media with Clostridium butyricum E16A.
Type
journal article - other
Language
Czech
Original Abstract
Byla sledována produkce vodíku kmenem Clostridium tyrobutyricum E16A v laboratorním fermentoru LABFORS 4 při použití médií o různém složení. Byla sledována produkce vodíku v mediu s glukosou a laktosou a ve dvou typech syrovátky – obnovené sušené syrovátce a syrovátce z pokusných výrob sýrů eidamského typu. Procento vodíku v plynech odcházejících z fermentoru nebylo ovlivněno zdrojem cukrů ve fermentovaném médiu a bylo statisticky významně vyšší při pH 5,6 než při pH 6,9.
English abstract
Hydrogen production during fermentation of different media in laboratory fermentor LABFORS 4 with Clostridium tyrobutyricum E16A strain was studied. Production of gas was tested in broth with glucose and lactose and two types of whey – restored whey and whey from experimental manufacture of Edam type cheese. Percentage composition of hydrogen in exhausted gas was not effected by source of sugar in fermented medium and was statistically higher at pH 5.6 than at pH 6.9.
Keywords
Clostridium butyricum; fermentace; syrovátka; vodík
Key words in English
Clostridium butyricum; fermentation,; whey; hydrogen
Authors
HAVLÍKOVÁ Š., KVASNIČKOVÁ E., RITTICH B., ŠPANOVÁ A.
RIV year
2011
Released
15. 6. 2011
Publisher
Výzkumný ústav mlékárenský v Praze
Location
Praha
ISBN
1212-950X
Periodical
Mlékařské listy
Year of study
126
Number
3
State
Czech Republic
Pages from
XXI
Pages to
XXIV
Pages count
4