Publication detail

Sledování tvorby vodíku při fermentaci různých médií kmenem Clostridium butyricum E16A

HAVLÍKOVÁ Š., KVASNIČKOVÁ E., RITTICH B., ŠPANOVÁ A.

Original Title

Sledování tvorby vodíku při fermentaci různých médií kmenem Clostridium butyricum E16A

English Title

Monitoring of hydrogen formativ during the fermentation of different media with Clostridium butyricum E16A.

Type

journal article - other

Language

Czech

Original Abstract

Byla sledována produkce vodíku kmenem Clostridium tyrobutyricum E16A v laboratorním fermentoru LABFORS 4 při použití médií o různém složení. Byla sledována produkce vodíku v mediu s glukosou a laktosou a ve dvou typech syrovátky – obnovené sušené syrovátce a syrovátce z pokusných výrob sýrů eidamského typu. Procento vodíku v plynech odcházejících z fermentoru nebylo ovlivněno zdrojem cukrů ve fermentovaném médiu a bylo statisticky významně vyšší při pH 5,6 než při pH 6,9.

English abstract

Hydrogen production during fermentation of different media in laboratory fermentor LABFORS 4 with Clostridium tyrobutyricum E16A strain was studied. Production of gas was tested in broth with glucose and lactose and two types of whey – restored whey and whey from experimental manufacture of Edam type cheese. Percentage composition of hydrogen in exhausted gas was not effected by source of sugar in fermented medium and was statistically higher at pH 5.6 than at pH 6.9.

Keywords

Clostridium butyricum; fermentace; syrovátka; vodík

Key words in English

Clostridium butyricum; fermentation,; whey; hydrogen

Authors

HAVLÍKOVÁ Š., KVASNIČKOVÁ E., RITTICH B., ŠPANOVÁ A.

RIV year

2011

Released

15. 6. 2011

Publisher

Výzkumný ústav mlékárenský v Praze

Location

Praha

ISBN

1212-950X

Periodical

Mlékařské listy

Year of study

126

Number

3

State

Czech Republic

Pages from

XXI

Pages to

XXIV

Pages count

4