Detail publikace
Sledování tvorby vodíku při fermentaci různých médií kmenem Clostridium butyricum E16A
HAVLÍKOVÁ Š., KVASNIČKOVÁ E., RITTICH B., ŠPANOVÁ A.
Originální název
Sledování tvorby vodíku při fermentaci různých médií kmenem Clostridium butyricum E16A
Anglický název
Monitoring of hydrogen formativ during the fermentation of different media with Clostridium butyricum E16A.
Typ
článek v časopise - ostatní, Jost
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Byla sledována produkce vodíku kmenem Clostridium tyrobutyricum E16A v laboratorním fermentoru LABFORS 4 při použití médií o různém složení. Byla sledována produkce vodíku v mediu s glukosou a laktosou a ve dvou typech syrovátky – obnovené sušené syrovátce a syrovátce z pokusných výrob sýrů eidamského typu. Procento vodíku v plynech odcházejících z fermentoru nebylo ovlivněno zdrojem cukrů ve fermentovaném médiu a bylo statisticky významně vyšší při pH 5,6 než při pH 6,9.
Anglický abstrakt
Hydrogen production during fermentation of different media in laboratory fermentor LABFORS 4 with Clostridium tyrobutyricum E16A strain was studied. Production of gas was tested in broth with glucose and lactose and two types of whey – restored whey and whey from experimental manufacture of Edam type cheese. Percentage composition of hydrogen in exhausted gas was not effected by source of sugar in fermented medium and was statistically higher at pH 5.6 than at pH 6.9.
Klíčová slova
Clostridium butyricum; fermentace; syrovátka; vodík
Klíčová slova v angličtině
Clostridium butyricum; fermentation,; whey; hydrogen
Autoři
HAVLÍKOVÁ Š., KVASNIČKOVÁ E., RITTICH B., ŠPANOVÁ A.
Rok RIV
2011
Vydáno
15. 6. 2011
Nakladatel
Výzkumný ústav mlékárenský v Praze
Místo
Praha
ISSN
1212-950X
Periodikum
Mlékařské listy
Ročník
126
Číslo
3
Stát
Česká republika
Strany od
XXI
Strany do
XXIV
Strany počet
4