Detail publikace

Sledování tvorby vodíku při fermentaci různých médií kmenem Clostridium butyricum E16A

HAVLÍKOVÁ Š., KVASNIČKOVÁ E., RITTICH B., ŠPANOVÁ A.

Originální název

Sledování tvorby vodíku při fermentaci různých médií kmenem Clostridium butyricum E16A

Anglický název

Monitoring of hydrogen formativ during the fermentation of different media with Clostridium butyricum E16A.

Typ

článek v časopise - ostatní, Jost

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Byla sledována produkce vodíku kmenem Clostridium tyrobutyricum E16A v laboratorním fermentoru LABFORS 4 při použití médií o různém složení. Byla sledována produkce vodíku v mediu s glukosou a laktosou a ve dvou typech syrovátky – obnovené sušené syrovátce a syrovátce z pokusných výrob sýrů eidamského typu. Procento vodíku v plynech odcházejících z fermentoru nebylo ovlivněno zdrojem cukrů ve fermentovaném médiu a bylo statisticky významně vyšší při pH 5,6 než při pH 6,9.

Anglický abstrakt

Hydrogen production during fermentation of different media in laboratory fermentor LABFORS 4 with Clostridium tyrobutyricum E16A strain was studied. Production of gas was tested in broth with glucose and lactose and two types of whey – restored whey and whey from experimental manufacture of Edam type cheese. Percentage composition of hydrogen in exhausted gas was not effected by source of sugar in fermented medium and was statistically higher at pH 5.6 than at pH 6.9.

Klíčová slova

Clostridium butyricum; fermentace; syrovátka; vodík

Klíčová slova v angličtině

Clostridium butyricum; fermentation,; whey; hydrogen

Autoři

HAVLÍKOVÁ Š., KVASNIČKOVÁ E., RITTICH B., ŠPANOVÁ A.

Rok RIV

2011

Vydáno

15. 6. 2011

Nakladatel

Výzkumný ústav mlékárenský v Praze

Místo

Praha

ISSN

1212-950X

Periodikum

Mlékařské listy

Ročník

126

Číslo

3

Stát

Česká republika

Strany od

XXI

Strany do

XXIV

Strany počet

4