Publication detail
Identifikace kmenů bakterií rodu Clostridium izolovaných ze sýrů
RITTICH, B. CHROBOKOVÁ, M. GREGUŠOVÁ, B., ŠPANOVÁ, A.
Original Title
Identifikace kmenů bakterií rodu Clostridium izolovaných ze sýrů
English Title
Identification of bacterial Clostridium strains isolated from cheese
Type
journal article - other
Language
Czech
Original Abstract
Byl analyzován soubor 40 kmenů, které byly izolovány z mléka a sýrů s pozdním duřením. Pomocí rodově specifické PCR bylo potvrzeno zařazení kmenů do rodu Clostridium. Pomocí druhově specifických PCR bylo 5 kmenů zařazeno do druhu Clostridium butyricum a 26 kmenů do druhu Clostridium tyrobutyricum. Variabilita jednotlivých kmenů v uvedených druzích byla posouzena pomocí rep- PCR a RAPD.
English abstract
PCR methods were used to analyse and identify the collection of 40 bacterial strains isolated from milk and late-blowing cheeses. It was proved that all of the strains belong to Clostridium genus. Species identification was achieved for 31 strains, where 5 strains were identified as Clostridium butyricum and 26 strains as Clostridium tyrobutyricum. Variability of strains in the species was evaluated using rep-PCR and RAPD.
Keywords
Clostridium butyricum; Clostridium tyrobutyricum; PCR; rep- PCR; RAPD.
Key words in English
Clostridium butyricum; Clostridium tyrobutyricum; PCR; rep- PCR; RAPD
Authors
RITTICH, B.; CHROBOKOVÁ, M.; GREGUŠOVÁ, B., ŠPANOVÁ, A.
RIV year
2011
Released
15. 12. 2011
Publisher
Výzkumný ústav mlékárenský v Praze
Location
Praha
ISBN
1212-950X
Periodical
Mlékařské listy
Year of study
129
Number
6
State
Czech Republic
Pages from
VI
Pages to
X
Pages count
5