Detail publikace

Identifikace kmenů bakterií rodu Clostridium izolovaných ze sýrů

RITTICH, B. CHROBOKOVÁ, M. GREGUŠOVÁ, B., ŠPANOVÁ, A.

Originální název

Identifikace kmenů bakterií rodu Clostridium izolovaných ze sýrů

Anglický název

Identification of bacterial Clostridium strains isolated from cheese

Typ

článek v časopise - ostatní, Jost

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Byl analyzován soubor 40 kmenů, které byly izolovány z mléka a sýrů s pozdním duřením. Pomocí rodově specifické PCR bylo potvrzeno zařazení kmenů do rodu Clostridium. Pomocí druhově specifických PCR bylo 5 kmenů zařazeno do druhu Clostridium butyricum a 26 kmenů do druhu Clostridium tyrobutyricum. Variabilita jednotlivých kmenů v uvedených druzích byla posouzena pomocí rep- PCR a RAPD.

Anglický abstrakt

PCR methods were used to analyse and identify the collection of 40 bacterial strains isolated from milk and late-blowing cheeses. It was proved that all of the strains belong to Clostridium genus. Species identification was achieved for 31 strains, where 5 strains were identified as Clostridium butyricum and 26 strains as Clostridium tyrobutyricum. Variability of strains in the species was evaluated using rep-PCR and RAPD.

Klíčová slova

Clostridium butyricum; Clostridium tyrobutyricum; PCR; rep- PCR; RAPD.

Klíčová slova v angličtině

Clostridium butyricum; Clostridium tyrobutyricum; PCR; rep- PCR; RAPD

Autoři

RITTICH, B.; CHROBOKOVÁ, M.; GREGUŠOVÁ, B., ŠPANOVÁ, A.

Rok RIV

2011

Vydáno

15. 12. 2011

Nakladatel

Výzkumný ústav mlékárenský v Praze

Místo

Praha

ISSN

1212-950X

Periodikum

Mlékařské listy

Ročník

129

Číslo

6

Stát

Česká republika

Strany od

VI

Strany do

X

Strany počet

5