Detail publikace
Identifikace kmenů bakterií rodu Clostridium izolovaných ze sýrů
RITTICH, B. CHROBOKOVÁ, M. GREGUŠOVÁ, B., ŠPANOVÁ, A.
Originální název
Identifikace kmenů bakterií rodu Clostridium izolovaných ze sýrů
Anglický název
Identification of bacterial Clostridium strains isolated from cheese
Typ
článek v časopise - ostatní, Jost
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Byl analyzován soubor 40 kmenů, které byly izolovány z mléka a sýrů s pozdním duřením. Pomocí rodově specifické PCR bylo potvrzeno zařazení kmenů do rodu Clostridium. Pomocí druhově specifických PCR bylo 5 kmenů zařazeno do druhu Clostridium butyricum a 26 kmenů do druhu Clostridium tyrobutyricum. Variabilita jednotlivých kmenů v uvedených druzích byla posouzena pomocí rep- PCR a RAPD.
Anglický abstrakt
PCR methods were used to analyse and identify the collection of 40 bacterial strains isolated from milk and late-blowing cheeses. It was proved that all of the strains belong to Clostridium genus. Species identification was achieved for 31 strains, where 5 strains were identified as Clostridium butyricum and 26 strains as Clostridium tyrobutyricum. Variability of strains in the species was evaluated using rep-PCR and RAPD.
Klíčová slova
Clostridium butyricum; Clostridium tyrobutyricum; PCR; rep- PCR; RAPD.
Klíčová slova v angličtině
Clostridium butyricum; Clostridium tyrobutyricum; PCR; rep- PCR; RAPD
Autoři
RITTICH, B.; CHROBOKOVÁ, M.; GREGUŠOVÁ, B., ŠPANOVÁ, A.
Rok RIV
2011
Vydáno
15. 12. 2011
Nakladatel
Výzkumný ústav mlékárenský v Praze
Místo
Praha
ISSN
1212-950X
Periodikum
Mlékařské listy
Ročník
129
Číslo
6
Stát
Česká republika
Strany od
VI
Strany do
X
Strany počet
5