Publication detail
Identifikace sóje v potravinářských výrobcích metodou real-time PCR
ŠMÍD J. GODÁLOVÁ Z. PIKNOVÁ L. KUCHTA T.
Original Title
Identifikace sóje v potravinářských výrobcích metodou real-time PCR
English Title
Identification of soybean in foodstuff by real-time PCR
Type
abstract
Language
Czech
Original Abstract
Na detekci sóje (Glycine max) v potravinách jsme použili real-time PCR orientovanou na gen lec kódující lektin specifický pro sóju. Na tuto cílovou sekvenci byl orientovaný PCR systém s primery Le2F a Le2Rbis a se sondou Le2P typu Taqman. V databázi GenBank se nenašla žádná homologická sekvence u příbuzných druhů rostlin. Amplifikovatelnost DNA všech vzorek byla ověřena systémem TR03/04/Pb. Byla stanovena inkluzivita i exkluzivita systému, dále byl zjištěn detekční limit (2,75 pg) a praktický detekční limit (0,02 %). Celý navržený systém na detekci sóje v potravinářských výrobcích byl testován na reálných vzorcích potravin z běžné prodejní sítě, výsledky byly většinou ve shodě s údaji o obsahu sóje v potravinách na jejich obalech.
English abstract
We used real-time PCR oriented on gene lec that coded lectin specified to soy for soybean detection in the food. On this target sequence was directed PCR system with primers Le2F and Le2Rbis and Le2P Taqman type probe. In the GenBank database, there has been no homologous sequences in related species. The ability for amplification of DNA of all samples was verified by sytem TR03/04/Pb. We determined inclusiveness and exclusiveness of the systém and we found detection limit (2.75 pg) and the practical detection limit (0.02%). The whole system designed for the detection of soy in food products was tested on real food samples from the normal distribution network, the results were generally consistent with data on the content of soy foods in their packaging.
Keywords
Real-time polymerázová řetězová reakce, sója, lektinový gen, potravinové alergeny
Key words in English
real-time polymerase chain reaction, soybean, lectin gene, food alergenes
Authors
ŠMÍD J.; GODÁLOVÁ Z.; PIKNOVÁ L.; KUCHTA T.
Released
17. 8. 2011
ISBN
0009-2770
Periodical
Chemické listy
Year of study
105
Number
18
State
Czech Republic
Pages from
1037
Pages to
1038
Pages count
4
BibTex
@misc{BUT74294,
author="ŠMÍD J. and GODÁLOVÁ Z. and PIKNOVÁ L. and KUCHTA T.",
title="Identifikace sóje v potravinářských výrobcích metodou real-time PCR",
year="2011",
journal="Chemické listy",
volume="105",
number="18",
pages="1037--1038",
issn="0009-2770",
note="abstract"
}