Detail publikace
Identifikace sóje v potravinářských výrobcích metodou real-time PCR
ŠMÍD J. GODÁLOVÁ Z. PIKNOVÁ L. KUCHTA T.
Originální název
Identifikace sóje v potravinářských výrobcích metodou real-time PCR
Anglický název
Identification of soybean in foodstuff by real-time PCR
Typ
abstrakt
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Na detekci sóje (Glycine max) v potravinách jsme použili real-time PCR orientovanou na gen lec kódující lektin specifický pro sóju. Na tuto cílovou sekvenci byl orientovaný PCR systém s primery Le2F a Le2Rbis a se sondou Le2P typu Taqman. V databázi GenBank se nenašla žádná homologická sekvence u příbuzných druhů rostlin. Amplifikovatelnost DNA všech vzorek byla ověřena systémem TR03/04/Pb. Byla stanovena inkluzivita i exkluzivita systému, dále byl zjištěn detekční limit (2,75 pg) a praktický detekční limit (0,02 %). Celý navržený systém na detekci sóje v potravinářských výrobcích byl testován na reálných vzorcích potravin z běžné prodejní sítě, výsledky byly většinou ve shodě s údaji o obsahu sóje v potravinách na jejich obalech.
Anglický abstrakt
We used real-time PCR oriented on gene lec that coded lectin specified to soy for soybean detection in the food. On this target sequence was directed PCR system with primers Le2F and Le2Rbis and Le2P Taqman type probe. In the GenBank database, there has been no homologous sequences in related species. The ability for amplification of DNA of all samples was verified by sytem TR03/04/Pb. We determined inclusiveness and exclusiveness of the systém and we found detection limit (2.75 pg) and the practical detection limit (0.02%). The whole system designed for the detection of soy in food products was tested on real food samples from the normal distribution network, the results were generally consistent with data on the content of soy foods in their packaging.
Klíčová slova
Real-time polymerázová řetězová reakce, sója, lektinový gen, potravinové alergeny
Klíčová slova v angličtině
real-time polymerase chain reaction, soybean, lectin gene, food alergenes
Autoři
ŠMÍD J.; GODÁLOVÁ Z.; PIKNOVÁ L.; KUCHTA T.
Vydáno
17. 8. 2011
ISSN
0009-2770
Periodikum
Chemické listy
Ročník
105
Číslo
18
Stát
Česká republika
Strany od
1037
Strany do
1038
Strany počet
4
BibTex
@misc{BUT74294,
author="ŠMÍD J. and GODÁLOVÁ Z. and PIKNOVÁ L. and KUCHTA T.",
title="Identifikace sóje v potravinářských výrobcích metodou real-time PCR",
year="2011",
journal="Chemické listy",
volume="105",
number="18",
pages="1037--1038",
issn="0009-2770",
note="abstract"
}