Publication detail
Porovnávání expozice akrylamidem z potravin u studentů středních škol v SR a ČR
MARKOVÁ, L. KUKUROVÁ, K. CIESAROVÁ, Z. ŠIMKO, P.
Original Title
Porovnávání expozice akrylamidem z potravin u studentů středních škol v SR a ČR
English Title
Comparison of dietary exposure of acrylamide in high school student group of CR and SR
Type
journal article - other
Language
Czech
Original Abstract
Akrylamid je genotoxická, mutagenní, neurotoxická látka, která je Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny IARC řazen mezi látky pro člověka pravděpodobně karcinogenní. Zdrojem expozice akrylamidu jsou zejména potraviny bohaté na redukující sacharidy a asparagin, z nichž akrylamid vzniká tepelnou úpravou při teplotách vyšších než 120 C, především během Maillardových reakcí. Vzhledem k širokému výskytu akrylamidu v mnoha základních cereálních potravinách a potravinách z brambor je sledování expozice akrylamidem velmi důležité. Tento průzkum je založen na předběžných údajích z monitorování příjmu akrylamidu z potravin ve Slovenské a České republiky v roce 2009, jež ukazuje, že k nejvyšší expozici akrylamidem dochází u dotazovaných do 20 let. Získané údaje o stravovacích návycích středoškolských studentů byly vyhodnocovány v závislosti na pohlaví a denní době spotřeby.
English abstract
Acrylamide is a neurotoxic, mutagenic and genotoxic agent. The IARC classified acrylamide as a probably human carcinogenic. Acrylamide arise from reducing saccharides and asparagine at temperature higher than 120 C during the Maillard reaction. Due to a wide occurrence of acrylamide in many staple cereal and potato based foods and coffee the exposure to acrylamide cannot be omitted. This survey is based on the preliminary data from monitoring of acrylamide intake from foods in the Slovak and Czech Republics from 2009 which revealed that the highest intake of acrylamide was observed in the group below 20 years. A frequency and a distribution of consumption of food with a supposed higher acrylamide level during a day were ascertained and evaluated depending on gender and time of day consumption.
Keywords
akrylamid, expozice, tepelně opracované potraviny
Key words in English
acrylamide, exposure, thermally treated foods
Authors
MARKOVÁ, L.; KUKUROVÁ, K.; CIESAROVÁ, Z.; ŠIMKO, P.
RIV year
2010
Released
1. 11. 2010
ISBN
1336-085X
Periodical
Trendy v potravinárstve
Year of study
15
Number
1
State
Slovak Republic
Pages from
11
Pages to
13
Pages count
3
BibTex
@article{BUT50371,
author="Lucie {Marková} and Kristína {Kukurová} and Zuzana {Ciesarová} and Peter {Šimko}",
title="Porovnávání expozice akrylamidem z potravin u studentů středních škol v SR a ČR",
journal="Trendy v potravinárstve",
year="2010",
volume="15",
number="1",
pages="11--13",
issn="1336-085X"
}